Någon annans fel

Jens Ganman tar i ett inlägg upp efterspelet till bombattentatet på Södermalm för några veckor sedan, där en av SR:s medarbetare som själv bor i närheten uttalade sig om utsattheten i förorten och att våldet vi ser idag beror på frustration.

Jens Ganman – Är SR och SVT en konstinstallation (läsvärd)

Expressen – Sprängning vid Nytorget på Södermalm

Har vi inte till leda hört hur skjutningar, sprängningar och våld beror på socioekonomiskt utsatta personers frustration och agg mot samhället? Notera då att socioekonomiskt utsatta personer bara är individer som befinner sig i Sverige för att de själva eller tidigare generationer lockats till Sverige från länder utanför Europa. Hitlockade av politiker som lovat guld, gröna skogar och en flora av bidrag. Väl i Sverige har de mötts av en generositet och ett välstånd som de troligen aldrig upplevde i hemlandet. Bra vård, gratis skola, utrustade lägenheter som ofta är finansierade av skattebetalarna, trygghet (nåja) och ett allmänt välstånd. Det räcker nu inte, för missnöjet med Sverige är så stort att barn, så unga som 12-13 år, lever rövare med droger och vapen i hand.

SVT:s dokumentärserie “Stockholms gängkrig – bakom rubrikerna” fortsätter med denna tycka synd om-mentalitet som förklaring till det eskalerande våldet. I ett av avsnitten får vi ta del av en annan faktor som ligger till grund för de skjutningar och sprängningar vi dagligen läser om.

Personerna på bilderna ovan är en av de boende i Rinkeby och journalisten Diamant Salihu. Bägge uppger samma sak, nämligen att staten övergett våra förorter. Har vi hört det förut?

I samma avsnitt visas bilder från Rinkeby där vi ser butiker, restauranger och caféer. En snabb sökning i Google visar sedan hur Rinkeby har en bowlinghall, en stor sporthall, fotbollsplan, ett nytt utomhusbad har anlagts i området, det finns ett bibliotek, en rad med skolor och ett antal lekplatser. Dessutom finns en rad busshållplatser och en tunnelbanelinje som passerar centrala Rinkeby så att de boende på ett snabbt sätt kan ta sig in till centrala Stockholm.

Staten har övergivit förorterna….

Jag tror att alla som bor på landsbygden och i glesbygd känner sig provocerade när de får höra hur “samhället övergivit förorterna”. Jag är själv uppvuxen på landsbygden och en ort där först bankerna försvann, sedan posten, följt av biblioteket och samtliga butiker utom en liten livsmedelsbutik som kämpar vidare. Tåget slutade att stanna, busstiderna blev färre och glesare och ett tag såg det ut som att skolan skulle läggas ned.

Sådan är verkligheten på hundratals mindre orter och inte minst i glesbygd. Staten har tagit sin hand från dessa orter om det överhuvudtaget funnits någon hand som bistått med service. Skolor läggs fortfarande ned. Om det överhuvudtaget finns en järnväg i närheten så har tågen slutat att stanna för länge sedan. Vill man gå på bio, besöka ett badhus eller träna fotboll får man be föräldrarna om skjuts alla de mil som ligger mellan hemorten och staden. Bussarna kommer nämligen med allt glesare mellanrum om de ens kommer längre. Internationella ligor har också upptäckt att polisen lyser med sin frånvaro och utnyttjar detta faktum med ständiga stöldturnéer och brinner det i en villa tar det lång tid innan räddningstjänsten är på plats, då ofta försent.

Arbetslösheten är också hög i gamla bruksorter och arbetarstäder. Visst finns det problem också på landsbygden, det ska man inte sticka under stol med. Har ni hört talas om 14-15 åringar på landsbygden som skjuter ihjäl varandra, kastar handgranater i trappuppgångar och mordhotar för att de känner att staten övergivit deras by? Är det kriminella från Dorotea, Laxne och Södra Vi som beger sig till städernas centrum och lever rövare? Är det vita, arga och unga män från Wilhelmina, Molkom och Tanum som skjuter och spränger för att man saknar sporthall, bibliotek och post?

Det egentliga svaret är nog att den eskalerande brottsligheten baseras på en överdimensionerad och katastrofal invandringspolitik, samt en stor dos av naivitet och godhet. Fast så säger man inte i statligt finansierade medier.

Diamant Salihu i Expressen 2014.

23 thoughts on “Någon annans fel

 1. De utsatta områdena är extra tilldelade men befolkningen där är inte kompatibla med sverige!

  Kom ihåg uttrycker “extra tilldelade områden”. Extra tilldelade områden är de områden som satsats extra på för att blidka människor som inte vill bli delaktiga i Sveriges samhälle. Inte “utsatta områden” som vänsterpisset hittat på!

  #ExtraTilldeladeOmråden

  • Kerstin
   Jag har bott i ett sånt område, visserligen bara i i 2.5 år och länge sen. Jag märkte ingen utsatthet och ingen extra hjälp jag hade inga problem.

   1
   5
 2. Om Diamant Salihu tycker journalisten Bitte Assarmo bland annat följande:
  “Diamant Salihu har länge ägnat sig åt att rapportera om kriminaliteten. Det har lika länge varit uppenbart var hans lojalitet ligger. Att SVT ger röst åt sånt här trams är ett direkt hån mot oss som betalar tvångsavgift för public service. Att journalister med den här världsbilden får göra sina röster hörda på alla stora public service-plattformar är mer regel än undantag numera. Vi ska alla skuldbeläggas, vi som tillhör den förhatliga etniska majoriteten, och vi ska förstå att allt som sker i grund och botten är vårt fel.“
  …och hela inlägget går att läsa här:
  https://detgodasamhallet.com/2023/01/05/bitte-assarmo-vansinnet-tar-aldrig-slut/

  20
 3. Felet är våra politiker som har vägrat att ställa krav! Alla dessa parasiter som kommit till Sverige har lärt sig att klaga och kräva. Och de “lyckas”. “Die dummen Schweden” köper hela konceptet utan prut.

  47
  • Kraven från invandrarna ställs via “uppvigling” från vänsteraktivistiska extremistgrupper. de leder vad de tror är “moderata” muslimer och deras klanmedlemmar ställer sedan de krav som aktivisterna framlagt. Aktivisterna tror att de kan ordna återkommande upplopp för att skapa “revolutionär” stämning, ur vilken sedan de skall kunna kliva fram ur mörkret och ta makten.
   De har glömt vad som händer i Islamska stater i samband med revolutioner. D v s alla kommunister spåras och avrättas. Fråga bl a Irakier och Iranier.

   19
   1
 4. Vad är egentligen utsatta områden?

  Jo det är välbyggda fina relativt nya hyreshus, moderna och fullt utrustade med allt det senaste, som nu blivit utsatta av utländska ociviliserade vildar som förvandlat bostäderna till slum och sopor!
  En förvandling som för det mesta går på nolltid.

  Det är inget annat än ren vandalisering och förstörelse, men som i svensk skräpmedia benäms som “slitage” och att hyresgärsterna “lider” i sina usla bostäder!
  Så går det när extremister=socialister styr (vanstyr) landet!

  Förr var man stolt för att vara svenskt, i dag är det tyvärr något skamligt, man får skämmas för sitt eget land och dess förvandling från rikt välfärdsland till fattig skurkstat där man numera riskerar livet bara för att gå och handla eller hämta posten!

  59
  • Stämmer väldigt bra, för några år sedan var en amerikansk journalist i Stockholm och han ville gärna besöka ett s.k utsatt område eller ghetto, valet föll på Rinkeby och amerikanen höll på att tappa hakan. Är detta ett ghetto utbrast han ? här finns fina hus, ett bra centrum, fungerande kollektivtrafik, skolor, bibliotek, simhall och sporthall och jämförde med ett ghetto i USA.

   25
  • Utsatta områden är Länderna i Europa i allmänhet och Sverige i synnerhet, som utsätts
   för politikernas stendumma experiment att fylla länderna med oitregerbara Muslimer.

   Det är utsatta områden!

   15
 5. Dessutom får varje skolbarn i ”utsatta områden” i runda slängar dubbelt så mycket resurser satsade på sig än vad ”rasisternas” barn får.
  Rätt uppenbart att detta inte är en fråga om bristande satsningar av skattemedel utan snarare ett kvitto på att problemen inte kan betalas bort utan måste avlägsnas från landet fysiskt.

  47
  • Stefan K.Det var ett mycket bra inlägg du skrev.Det stämmer till hundra procent hur det ser ut på landbygden.När all samhällsservice läggs ner och bussar går 1 tur på morgonen och en 1 tur på kvällen i bästa fall så är det simpelt och bortskämt att bl.a. klaga på om bussar är försenade med några minuter i större städer.Fritidsgårdar m.m.lyser även med sin frånvaro på mindre orter.Så man blir så trött på detta ständiga tjat om att förorterna befolkade av våra “framtidshopp ” får så mycket serverat och ändå gnälls der så f_at.Som sagt det är inte Pelle och Kalle som går ut och “gör kaos ” för att dom har tråkigt och vill ha lite “action”…Offerkoftor har vi nog av så det räcker nuförtiden som får beklaga sig på bästa sändningstid i SVT….

   35
 6. Svenska Gamlingar som inte går till Tandlälaren gör det av Socioeckonomiska skäl
  Dom får Nöja sig med att ha varit med och betalat så att dom som inte betalat kan
  få sina tänder lagade för 50 kr! Konstiga tider, konstiga Politiker som styrt landet?

  57
  1
 7. Eller så är det; “Om man importerar Mellanöstern så får man Mellanöstern”. Det har väl aldrig varit fred i den gudsförgätna regionen? Ända sedan biblisk tid har olika stammar slagits mot varandra. Klankriget fortsätter även naturligtvis när man kommer till ett utvecklat land som inte varit i krig på över tvåhundra år.

  Somliga använder uttrycket “kaosblattar”. Jag är generellt emot svepande nedsättande uttryck men vad som gäller kategoriseringen så har jag inga motargument. Det enda sättet att få lugn och ro är att först och främst stoppa vansinnet där man ger asyl för folk från hela världen. Asylrätten är värd att bevaras så en räckviddsbegränsning vore på plats. Återkalla sedan alla medborgarskap och uppehållstillstånd för alla som kommit från länder med för västvärlden avvikande kultur och låt endast dem stanna som lärt sig svenska, arbetar och betalar skatt.

  49
  • Men, nu är de ju redan här och föder barn i en aldrig sinande ström.
   Även dessa kommer snart att kräva mer.

   41
   • Nulle
    Ja så är det, skall vi sluta med alla bidrag till utlänningarna, så kommer många “svenskar” också drabbas. Det tror jag är svårt politiskt att genomföra.
    Tex titta hur det gick med A kassan.

 8. Vi kan ge dem en sak till. En enkelbiljett till hemlandet samt ett tack för besöket.
  Alla som sökt asyl är gäster i Sverige till dess situationen i hemlandet är stabil. Om de skaffat sig arbete och blivit en produktiv del av samhället kan de få stanna annars är det tack och adjö.

  44
 9. Ja, det är väldigt synd om folk på landsbyggdens, ingen hjälper dem, och bensinen är för dyr för deras små inkomster. Inte kan de flytta till jobb heller då de ofta försummat utbildningen.
  Det är också så synd om förorterna, där utlänningar tvingas bo nära andra utlänningar och inte begriper att skolan är det viktigaste.

  2
  46
 10. Eget ansvar? Finns det?

  Socio kulturellt efterblivna verkar INTE förstå att man själv också måste bidraga.

  Jag är helt övertygad om att folket i förorten mycket väl vet vilka personer som är problemet men de står hellre på “problemets sida” än hjälper det svenska samhället som gett dem allt de har.

  DET ÄR BARA UTVISNINGAR PÅ RIKTIGT SOM SKRÄMMER! NÄR BÖRJAR DE????

  69
  1
 11. Det Stockholmsbaserade klägget, alltså eliten hos politiker, politruker, kändisar och media har inte förmåga och kompetens att se utanför sina egna ramar. Dessa förrädare har drivit fram och legat i täten för att förvandla vårt land från kanske världens tryggaste plats till ett kaos och inferno med inbördeskrigliknande utveckling. Jag hoppas att framtiden kommer att döma dessa individer på hårdast möjligaste sätt.

  62
  • Vi som är gamla idag, kommer ihåg 50/60 talet.
   Trångbodda, omoderna
   lägenheter, dvs bara kallvatten, ingen värme etc.
   Ur den verkligheten skapades dagens Sverige.
   Övriga Europa var förstummad. Vad gjorde
   Sverige till den utvecklings-raket? Enkelt! 1. Svensken gnetade på, ofta smutsiga
   o dåligt betalda arbeten.
   Bra skolor,sjukvård . Kostnaden för icke arbetande invånare obetydlig. Enkla klara regler, inte ligga samhället
   till last. Listan kan göras lång. Nåväl, Sent 70tal,
   kanske 80tal startade små
   varningsklockor ringa; skolan, rättstänkandet etc.
   Mycket blev “tvärtom”.
   Misslyckande i skola och
   i arbetslivet, blev ngn
   annas fel. Att stjäla blev att
   låna….etc. Nu står vi svenskar inför stora problem. Våra politiker har
   ännu inte sett det komma…
   De duttar lite försiktigt i
   våra problem, ingen vill/vågar göra verkningsfulla åtgärder.
   Synd på ett land som på
   150 år gått från fattigdom
   till välstånd s land , kanske
   åter till botten?
   Arma land.

   17

Kommentera