Ukraina har använt olagliga minor

UKRAINA. Den ukrainska militären ska ha använt olagliga truppminor i Izium i östra Ukraina när staden var under rysk ockupation, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Rester av KPFM-1S-SK-kassetter tillverkade 1988 som Human Rights Watch-forskare hittade i Izium i oktober 2022. Dessa kassetter används för leverans av PFM-minor av minutläggningsraketen 9M27K3 Uragan. Kassetten öppnas under flygning med en liten sprängladdning för att separera den från vapnets raketmotorsektion och sprider 312 PFM-minor i ett område. © 2022 Human Rights Watch

“Vi hoppas att Ukraina visar att de inte är som Ryssland, som avfärdar alla anklagelser, utan att de tror på mänskliga rättigheter”, säger Fred Abrahams på Human Rights Watch.

Ukrainas utrikesdepartement skriver i ett uttalande att de kommer utreda uppgifterna i rapporten och att Ukraina står fast vid sina internationella förpliktelser.

– Ukraina borde undersöka sin militärs uppenbara användning av tusentals raketavfyrade antipersonella landminor i och runt den östra staden Izium när ryska styrkor ockuperade området, sade Human Rights Watch idag.

Human Rights Watch dokumenterade många fall där raketer med PFM-antipersonellminor, även kallade “fjärilsminor” eller “kronbladsminor”, avfyrades in i ryskockuperade områden nära ryska militäranläggningar. Ukraina är en stat part i 1997 års minförbudsavtal, som förbjuder all användning av antipersonella minor.

Ryska styrkor har använt antipersonellminor i flera områden runt om i Ukraina, inklusive offeraktiverade booby traps, sedan dess fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022. Human Rights Watch publicerade tidigare tre rapporter som dokumenterar ryska styrkors användning av antipersonella landminor i Ukraina år 2022.

TM-62 antifordonsminor hittades under ett minröjningsuppdrag nära Bervytsia, en by som tidigare ockuperats av ryska styrkor, Kiev-regionen, Ukraina, 21 april 2022. © 2022 Sipa via AP Images

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Ukraina har använt olagliga minor

 1. So what?
  Ukraina gör som de vill, för att försvara sitt land. Alla sätt att placera orcer i omloppsbana, är godkänt, i min värld !

  25
  18
  • Kan nog vara bra att förmå dem att låta bli minor. Särskilt på sitt eget territorium. De riskerar döda fler ukrainare än ryssar på sikt eftersom minor tenderar att ställa till elände decennier efter ett krig.

   11
 2. Ryssland, USA, Kina, Indien, Pakistan, Iran, Israel, Syrien och Saudiarabien har inte skrivit under Ottawaavtalet. Hur stor andel av världens militära kapacitet står utanför? 75%? Ryssland, USA, Kina, Indien, Pakistan, Iran och Israel lär samtliga ha kärnvapen.

  13
 3. Här handlar det om att försvara sitt land mot en fiende som skjuter raketer rätt in i skolor och sjukhus. Snacka om att sila mygg och svälja elefanter…..

  29
  20
 4. Finns det några som helst bevis? Hittade i östra Ukraina, jovisst men där finns ju ryska terrorister. OM det bevisas att Ukraina ligger bakom är det inte OK. Rätt ska vara rätt.

  27
  17
 5. Personligen strutar jag i vilka vapen folk tar till för att försvara sitt hemland mot en invasion. Minor är en vidrig vapentyp men ryssen var ju inte direkt inbjuden till Ukraina.

  26
  18
 6. Ganska korkat att skjuta okontrollerade personminor över sitt egna landområde när man måste rensa det efter att det befriats.
  Antar att några högre officerare har lite att förklara.

  Om det nu var ukrainska armén som skjutit ut dem. Puttesterrorister är ganska frikostiga med att använda dem mot civila.

  22
  15

Kommentera