Idag är det – World Hijab Day

ISLAM. Idag högtidlighåller “medeltidsprofeterna” årets World Hijab Day. Det sker i skuggan av tusentals kvinnors öde. världen över. Kvinnor vars namn kommer förbli lika okända som deras öde.

Svenska politiker protesterar för hijab och islams förtryck

Under gårdagen kunde bland annat The Guardian rapportera om ett yngre par som av iranska myndigheter  anklagats för att ha uppmuntrat dåligt leverne. Astiyazh Haghighi, 21 år och hennes fästman Amir Mohammad Ahmadi, 22, har nu dömts även för att ha ”mötts upp med intentionen att skada nationens säkerhet”. Båda ska avtjäna 10 år och 6 månader i fängelse.

Videon som lades ut på Twitter visar hur de båda dansar tillsammans Frihetsrondellen i Teheran.  Astiyazh Haghighi bär ingen slöja och videon har blivit en symbol för motståndet mot det religiösa förtrycket i landet. Sedan oroligheterna inleddes för flera månader sedan har flera demonstranter har dömts till döden och avrättats offentligt och ännu fler uppges ha dödats av myndigheterna  i utomrättsliga processer.

Idag är det tio år sedan högtiden “World Hijab Day”, WHB, grundades av Nazma Khan. Idag högtidlighålls dagen i 140 länder. I sin programförklaring menar WHB att dagen skall högtidlighållas genom att “kvinnor av alla religioner och bakgrunder bära och uppleva hijab för en dag och att utbilda och sprida medvetenhet om varför hijab bärs.” 

På onsdag klockan 11, på världshijabdagen, kommer den norsk-iranska författaren och människorättsaktivisten Lily Bandehy att bränna en hijab på Youngstorget i Oslo. Bandehy bränner hijab för att stödja kvinnor i Iran och för att främja jämställdhet och yttrandefrihet. Med den här handlingen går hon rakt in i ett väldigt hett ämne världen över, rapporterar Document.no

Hijaben är en symbol för kvinnoförtryck, och för hederskultur. Genom hijab får män makt över kvinnor. Det pressar kvinnor ut ur samhället och ut ur skolan. Det tar kontroll över kvinnors sexualitet, liv och frihet, tillägger Bandeby.

I Sverige har de som protesterat mot hijab drabbats av anklagelser om rasism och islamofobi, och inte bara av muslimer utan även av ledande politiker, journalister och opinionsbildare.

-Pettersson tycker det bränns för få hijaber och håller helt med Charlie Hebdo…

Bidrag från Charlie Hebdos tävling 2023 om bästa karikatyr mot Irans ayatollor

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Idag är det – World Hijab Day

 1. Muslimerna är över en miljard i världen vad vi gör eller inte gör lär inte få dem att ändra sig. De vi kan göra är att ha en väl avägd invandring och inte fler än som kan integreras. Att bråka med dem är nog kontraproduktivt.

 2. Jaha, vad säger Kristersson om hijabbränning? Inte heller lämpligt? Finns det fler islam och hijabkramare som kan haka på och få moralpanik, C, S, VP, MP? Eller blir det lite pinsamt med tanke på Iran?

 3. Borde verkligen förbjuda terrorreligionen islam, iallafall i Sverige. Heja Paludan, elda på.

  17
  1
 4. Fattar inte Magda att det är hennes parti´s mångåriga gullande och undfallenhet mot denna mördar-sekt som har försatt oss i detta utpressnings-läge. “Vi kommer aldrig att kritisera islam”, sa Margot och Stefan. Tacka f-n för att Muhammed ständigt flyttar fram sina positioner då.
  På 30-och 40-talen var det Hitler-fjäsket som styrde såzzarna. Nu är det alltså islamisterna dom kryper för. Att dom aldrig lär sig !

  32
  1
 5. Hemska politiker; nu vill Maggan ha hjälp av muslimer för att lugna muslimerna. Men att muta Kakabave går bra o hur gick till Botkyrka där det sägs att kriminella tog makten inom S den sk partisekreteraren Baudin har kutat iväg o gömt sig. Passar dom sig inte inom S är dom snart nya nyans. Då får sossarna kuta runt med huckle hela gänget , men va f..n dom verkar vara vana.

  33
  1
 6. Så idag kommer vänsterkärringarna (feministerna) springa omkring i huckle. Slit inte ut det bara, för det ska väl användas på skärtorsdagen också?

  32
  1
 7. De som demonstrerar FÖR hijab visar tydligt vilken typ av samhälle de vill ha – där förtryck, våld och övergrepp styr.

  39
  1
 8. I Norden har vi det Kristna korset i våra fanor. Man tar seden dit man kommer. Klarar man inte av detta – res härifrån. Bojkotta eländet Islam. Det största mörkret i det Nordiska ljuset >>> Islam.

  45
  1

Kommentera