Domstol slår fast: Rysslands invasion av Ukraina började 2014

KRIGSBROTT. Rysslands invasion av Ukraina började inte i februari 2022 utan i april 2014, det slås fast i ett avgörande beslut i Europeiska människorättsdomstolen i Strassbourg. Domstolen raderar i ett slag ut alla ryska officiella lögner då och senare om kriget, rapporterar Sveriges Radio.

Beslutet innebär att ukrainare, men även anhöriga till offren från det nedskjutna MH-17 planet år 2014, kan kräva kompensation från Ryssland via människorättsdomstolen.

-Pettersson tror att kriget började tidigare än 2014 med rysk infiltration och uppvigling…

Kräver att Ryssland lämnar ut MH17-dömda

Bild från SVT

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Domstol slår fast: Rysslands invasion av Ukraina började 2014

 1. Onkelbjrn.

  Blanda inte ihop olika frågor. Jag hatar islam. Sossar är ett pack. Löfvén borde spärras in. Och dom som försvarar Putin är dårar!

  Jag har varit i Ryssland, i glesbygd på Karelen. Det var ren misär! Jag är rädd för ett starkt Ryssland, ett kärnvapenbestyckat Nordkorea, ett aggressivt Kina, och det du säger; Iran och andra galna islamiststater som sprider död.

  Om jag tolkar dig rätt så håller du nog med mig så långt. Då återstår frågan hur vi ska förhålla oss till kriget. Jag menar att vi måste stoppa terrorstater från att bete sig hur som helst mot sina grannar. Oavsett vad man tycker om ”globalismen” så borde med facit i hand valet mellan öst och väst vara ganska enkelt. Inte ens ryska eliten ville bo i Ryssland…

  Ju mer vi tillåter diktatur och förtryck att sprida sig desto större risk för mänskligheten. Förr eller senare måste vi stoppa dem. Kanske borde Nordkoreas kärnvapenambitioner redan ha stoppats?

  I väst har vi faktiskt ett visst mått av demokrati och yttrandefrihet. Låt oss använda det för att förbättra sådant som är dåligt istället för att stötta diktatur och förtryck.

  I öst finns inte den möjligheten. Efter generationer av förtryck har även drömmarna bleknat. Vi måste visa vägen och tillsammans kämpa för ett friare samhälle. Inte kasta dem till vargarna. Alla har rätt till sin nation!

  11
  1
 2. Nu kommer Putin att bli snäll igen, stänga Krim, och ta första flyget till Haag ? Det är egentligen bara Kina som tror att USA provocerade fram kriget.

  11
  27
  • Ingen med grundläggande kunskap tror att USA provocerade fram kriget eftersom det var Putte som först startade ett proxykrig i östra Ukraina för att sedan försöka fullborda övertagandet med invasionen förra året.

   32
   20
   • De flesta kineserna vet ingenting om kriget. Vad de upplysta kineserna säger och vad de verkligen tycker är två olika saker!

    3
    2
  • Eller så är det så enkelt att du har valt att tro på Moskva och blivit lurad i nio år. Trots att fem hundra års erfarenhet av moskoviterna säger oss att de alltid ljuger.

   Vilket är mest troligt tovarish, att du trott på en lögn de senaste åren eller hela det demokratisk väst med sin oberoende media och transparens är i en gigantisk konspiration styrd av en skuggregering kontrollerad av oligarker?

   25
   14
   • Skummade igenom videolänken i inlägget och kunde konstatera att det var samma vinkling och upprepning av Moskvas lögner som de hela tiden spridit. Att paketera om dem och försöka sälja in dem på nytt gör dem inte mer sanna, tovarish.

    6
    3
 3. Krigsförbrytare skall ALDRIG komma undan!

  Förbrytelser mot mänskligheten visar på ren ondska! (Fascist Ryssland och IRAN)

  40
  18
  • Vad ska vi då göra med Clinton, Bush, Obama och Tony Blair?
   För visst ska väl samma regelbok gälla för alla?
   För vad tror du att folken I Irak, Libyen, Syrien, Serbien etc tycker om dessa herrar?

   33
   42
   • Eller Nordkorea? Tar man hela Korea så är det lätt att skåda vilket Styresskick som står för demokrati och utveckling, och vilket som står för ren idioti.

    25
    4
 4. Putin har svaret klart
  ,”om inte USA och NATO hade expanderat och därvid hotat vårt land hade vi återskapat Sovjetunionen och allt varit bra.”

  Enligt Putina gör han alltid rätt, andra har fel exakt som en sosse tänker.
  Detta visas via tummar ner!

  40
  14
  • Grebom5
   Har Putin verkligen sagt så?
   Som alla redan vet bildades NATO som en motvikt mot hotet från Sovjetunionen. När sen Sovjetunionen gick i graven fanns NATO kvar. Kan man ju undra varför? Då bildades i de forna sovjetstaterna OSS, där Ukraina var ett av de första länderna att gå med. Och vad hände sedan? NATO började utvidga och återigen kan man ju undra varför? Bildades inte NATO som en försvarsorganisation mot det Sovjetiska hotet? Inte bara NATO utan också EU började utvidga österut.
   Lite grann som när katten är borta dansar råttorna på bordet. I kinesisk filosofi finns Ying och yang, vitt och svart där balansen, jämställdheten är viktig .
   Jag tror att Ryssarna anser att balansen mellan öst och väst håller på att braka samman och att man känner ett hot mot sitt eget land.
   Givetvis kan jag ju ha fel. Jag känner ingen av parterna och vet således inte hur de tänker.
   Och precis som amerikanarna gör, så anser säkert även ryssarna att det är bättre att kriga på någon annans planhalva.

   20
   33
   • Sovjetunionen finns kvar men den heter Den Ryska Federationen och påminner om Kejsardömet Ryssland.

    Putin har kallat förlusten av Sovjetunionen för en av de största geopolitiska katastroferna under 1900-talet.

    Centrum har stärkts på periferins bekostnad. Delrepublikernas guvernörer utses inte längre genom val utan av presidenten, och det har bildats ett antal stora regioner bestående av många guvernement styrda av ”superguvernörer”, även de tillsatta av presidenten.

    I återimperialiseringen ingår också den ännu icke fullbordade unionen mellan Ryssland och Vitryssland och det misslyckade försöket att stödja den ryssvänlige kandidaten Janukovitj i det ukrainska presidentvalet 2004, liksom den ekonomiska utpressningen mot Ukraina när det gäller gasleveranser som rådde före kriget.

    Kort sagt Ryssland är ett stort hot mot grannländerna, vilket Moldavien, Georgien och Ukraina fått uppleva. Därför behövs Nato och att organisationen växt i Östeuropa beror på att grannländerna känner sig hotade av Ryssland och Putin.

    35
    21
   • Onkelmedved!
    Inte med exakt mina ord, utan hans handlingar.
    Under samma tidsperiod, vem av parterna NATO Ryssland ha r gått över gränsen och annekterat grannens mark?

    18
    9
  • Onkelbjrn, visst ska det råda balans. Det kan nog behövas en motpol till mycket i väst. Men varför måste motpolen vara en förtryckande diktatur som samlar all ondska i världen. Vore det inte bättre med en god motpol?

   22
   6
   • Hubertus
    Du har rätt i sak.
    Men det som skiljer oss åt är synen på västvärldens godhet.
    Jag upplever att vi varken lever i en demokrati eller har våran frihet kvar i Sverige.
    Medan våra Politiker anser att hotet mot landets säkerhet kommer från andra sidan Östersjön………så lever vi mitt i ett lågintensivt krig som bara eskalerar.
    Hela Europa är infiltrerat av Femtekolonnare från Mena länder.
    EU har sålt ut våran fria värld.
    Även Ukrainska flyktingar har fått uppleva mångkulturens baksida så deras bild av västvärlden har nog förändras.
    Hur ska man kunna lita på politiker som vill det Europeiska folket så illa?
    Ryssland är tydligen ondskan i världen……….. men det gäller bara att provocera fram den bild man vill visa upp.

    21
    30
   • Det finns mycket som kan förändras och förbättras i världen. Jag har varken sagt att västvärlden är ond eller god. Däremot säger jag hela tiden att Putin är ond!

    Det jag också sagt flera gånger tidigare är att så länge vi har en viss grad av frihet och demokrati så kan vi försöka förändra och förbättra. I diktaturer som Nordkorea, Iran, Eritrea, Ryssland, Kina mfl finns däremot ingen yttrandefrihet. Befolkningen har förlorat sina möjligheter och sitt hopp om att förändra. Efter generationer av lögner och förtryck har även drömmarna bleknat. Därför anser jag att den som hyllar Putins diktatur har mist förståndet, minst sagt…

   • Den största skillnaden mellan oss är att du tror att en galen diktator har lösningen på de problem som finns i väst, medan jag vet att han måste skjutas för att vi ska kunna undvika WW3.

   • Hubertus
    Egentligen borde jag inte kommentera, då jag inte varit i Ryssland och heller inte känner någon ryss, men?
    “Men varför måste motpolen vara en förtryckande diktatur som samlar all ondska i världen”
    Samlar all ondska i världen? Personligen är jag nog mer orolig för de muslimska krafterna som finns både runt oss men också inom landet. Det är där vi ska lägga våra resurser. Det är dem vi ska frukta och akta oss för.
    Även om vi under flera århundraden har krigat mot ryssen, så har han aldrig ockuperat Sverige, utan endast härjat på vår östkust. Kan inte se vad det är som gör Sverige så intressant nu plötsligt ur rysk synvinkel. Gotland? Vår del av östersjön? Någon som vet får gärna förklara.

    10
    15
   • Onkelbjrn.

    Blanda inte ihop olika frågor. Jag hatar islam. Sossar är ett pack. Löfvén borde spärras in. Och dom som försvarar Putin är dårar!

    Jag har varit i Ryssland, i glesbygd på Karelen. Det var ren misär! Jag är rädd för ett starkt Ryssland, ett kärnvapenbestyckat Nordkorea, ett aggressivt Kina, och det du säger; Iran och andra galna islamiststater som sprider död.

    Om jag tolkar dig rätt så håller du nog med mig så långt. Då återstår frågan hur vi ska förhålla oss till kriget. Jag menar att vi måste stoppa terrorstater från att bete sig hur som helst mot sina grannar. Oavsett vad man tycker om ”globalismen” så borde med facit i hand valet mellan öst och väst vara ganska enkelt. Inte ens ryska eliten ville bo i Ryssland…

    Ju mer vi tillåter diktatur och förtryck att sprida sig desto större risk för mänskligheten. Förr eller senare måste vi stoppa dem. Kanske borde Nordkoreas kärnvapenambitioner redan ha stoppats?

    I väst har vi faktiskt ett visst mått av demokrati och yttrandefrihet. Låt oss använda det för att förbättra sådant som är dåligt istället för att stötta diktatur och förtryck.

    I öst finns inte den möjligheten. Efter generationer av förtryck har även drömmarna bleknat. Vi måste visa vägen och tillsammans kämpa för ett friare samhälle. Inte kasta dem till vargarna. Alla har rätt till sin nation!

   • Hubertus 07.34
    “Alla har rätt till sin nation”. Problemet är väl bara att i stora delar av östra europa finns det folk som lever i andra länder. Landsgränser har ständigt ritats om under hundratals år och på en del håll finns motsättningar. Ukraina har i hundratals år tillhört olika ryska riken och blev egentligen en egen nation först 1991. I Ukraina finns idag de som vill tillhöra Ryssland och de som vill tillhöra ett västligt/EU Ukraina. Och hur f-n löser man detta. Krig är ju sämsta lösningen. Det tror jag nog även Putin och hans folk inser.
    Själv anser jag att det bästa vore om man kunde ha löst problemen förhandlingsvägen. Men så länge det finns dem som kastar bränsle på brasan istället för att försöka släcka elden så blir det ingen fred. Sverige tillhör den skaran. Jag anser också att det bästa nog vore att dela upp Ukraina, så som skedde med Cypern efter det att Turkarna hade invaderat ön 1974 och att kanske FN får mandat att övervaka gränsen.

   • onkelbjrn, stora delar av Ukraina har tillhört Osmanska riket längre än det tillhört Ryssland/Sovjet.

    Vid folkomröstningen 1991 ville drygt 90 procent av befolkningen att Ukraina skulle vara helt självständigt från Ryssland.

    Folkslag i Ukraina.
    Ukrainare 78 %, ryssar 17 %, belarusier, moldaver, krimtatarer, bulgarer, ungrare, rumäner, polacker, judar, armenier, greker m fl

    Delar man upp Ukraina kommer snart krav från ryska minoriteter i andra länder som baltstaterna.

  • Pettersson,. Nu är ju verkligheten som den är. Dessa som nu vill tillhöra Ryssland, både språkligt och kulturellt, ska man tvinga bort dessa. Etniska utrensningar? Bor de kvar kommer spänningar att finnas. Efter det inbördeskrig som började 2014 kommer det att finnas ett hat från båda grupperingarna som det kommer att bli svårt att lösa.
   Vi ser ju hur det ser ut i norra Kosovo, i det serbdominerade området. Konflikten är nära att eskalera. Området bevakas av KOFOR. Serbien godkänner inte ett självständigt Kosovo. Gissar att Serbien, som blev sönderbombat av NATO flyg i nuläget inte vågar ingripa militärt. Men skulle NATO trupperna dras bort från Kosovo, så är ju en konflikt nära.
   Och likadant skulle det kunna bli i Ukraina om ryssarna skulle besegras. De skulle förmodligen aldrig godkänna att Luhansk, Donesk och Krim skulle komma att tillhöra Ukraina.
   Vår historia är full av konflikter och krig bara för att folk inte kan komma överrens.
   Krig och konflikter kommer även att vara en del av vår framtid.

   • Precis, löses Nato upp blir det fler krig och mer elände.

    Vad tänker du göra med majoritetsbefolkningen i Donbass, de är fler än ryssarna. Ska de tvingas bort?

    Språkligt och kulturellt är det ingen större skillnad på ryssar och ukrainare. Många ukrainare talar ryska. Ukrainas president hade ryska som modersmål hemma.

    Vet du om att ungefär fyra procent av Rysslands befolkning är Ukrainare, jag har aldrig hört att de kräver en egen stat, men det är kanske dags att dela upp Ryssland efter alla olika befolkningsgrupper. Tror du Putin släpper Tjetjenien och fjärran östern, Sibirien, södern…

   • Pettersson 01.37.
    Jag har ingen aning om hur man tänker i Kreml.
    Dela upp Ryssland? Det känns lite som en utopi i nuläget. Skulle nog först krävas att landet ockuperas eller en statskupp där målet är just att dela upp landet. Det verkar dock inte realistiskt.
    Så hur löser man konflikten ?
    Själv försöker jag sätta mig in i hur man resonerar i både Kreml och i Kiev.
    I nuläget är positionerna låsta och Kiev tycks vägra att förhandla så länge det finns ryska trupper på Ukrainsk mark och ryssarna vägrar släppa de annekterade områdena. Lite moment 22.
    Nöten är hård att knäcka. Som jag ser det måste någon gå in och försöka släcka branden och det krävs nog att det är USA. Fast de å sin sida har ju intressen i att försvaga ryssarna och att komma in i Ukraina.
    FN?
    Så det här kriget lär fortsätta tills antingen västländerna inte längre mäktar med att stötta Ukraina eller att det händer något i Ryssland som gör att de gör patron ur och åker hem.
    Är nog lite rädd för att det här kriget inte längre handlar om språkliga, kulturella och etniska intressen, utan det har nu blivit en stormaktskonflikt.
    Där väst krigar mot öst på den ukrainska planhalvan och i vilken Sverige har dragits med.

   • Onkelbjrn, du pratar om att dela upp Ukraina för att det bor en stor minoritet ryssar I östra Ukraina men tror inte det går att dela upp Ryska Federationen som redan är uppdelad.

    Ryska federationen består av sammanlagt 89 administrativa och territoriella enheter, så kallade federationssubjekt. De 89 subjekten utgörs av 21 republiker.

    I landet lever många etniska grupper, majoriteten räknas som ryssar, runt 80 procent som främst lever i Europa. Sedan finns det tatarer (många deporterade från Krim), ukrainare, basjkirer, tjuvasjer, tjetjener och återstående grupper, armenier, vitryssar, moldaver, kosacker, inuiter, tyskar, judar, koreaner, kurder, med flera.

    Världens största land skulle passa utmärkt att dela upp. Tjetjenien, Dagestan och Ingusjien har försökt men de slås ner av Putin.

   • Om vi nu ponerar att den ryska krigsmakten helt lämnar Ukraina. Vad händer då.
    Det krig som bröt ut 2014 berodde ju på något. 2014 var Ukraina fortfarande med i OSS. De lämnade 2018. Och även om det idag blev fred i Ukraina kan man anta att det finns ett hat kvar mellan den proryska befolkningen och de mer västvänliga Ukrainarna. Och hur löser man det? Jag har svårt att tro på en förbrödring. Det kommer att ta generationer.

    Pettersson, jag slutar här. Det börjar bli långt. Även om vi har lika uppfattningar i mångt och mycket, så går nog våra åsikter isär när det gäller Ukraina.
    Ha en bra dag.

Kommentera