Centerpartiets nya väljare

Den 2:a februari väljer Centerpartiet Annie Lööfs efterträdare på en extrastämma i Helsingborg. Den som troligen väljs är den från Turkiet bördiga Muharrem Demirok, men…

Demirok har bara föreslagits, inte valts. Efter den senaste tidens uppmärksammade avslöjanden återstår det att se om han står som segrare på torsdag.

Demiroks dubbla medborgarskap har uppmärksammats. Nu ska han förvisso avsluta sitt turkiska, men därmed är det inte sagt att han avsäger lojaliteten till Turkiet. Vad det i sådana fall innebär för hans vidare engagemang som en eventuell partiledare för ett svenskt riksdagsparti återstår att se.

Demiroks två misshandelsdomar tror jag knappast ligger honom till last och bör heller inte göra det. Jag är för att människors förflutna inte bör ligga dem till last under resten av livet och har man avtjänat eventuella straff, så har man också sonat sina brott. Dessutom öppnar detta upp för andra partiers representanter som tvingats bort från politiken efter medias drev. Exempelvis borde vi kunna se en comeback av Sverigedemokrater som hängts ut och tvingats bort för något de gjorde eller skrev i tonåren.

Det största problemet för Centerpartiet är att de tappat landsbygdsväljarna. Ungefär som att Socialdemokraterna tappat arbetarna. När uttrycket Stureplanscentern myntades 2006, visade partiet att man tog steget bort från landsbygden och började fokusera på storstädernas mer trendiga väljare. I valet 2006 fick C 7,88 procent av rösterna, i valet 2010 6,56 och nu senast 6,71. Att jämföra med valen 1973 och 1976 då man fick runt 25 procent av rösterna.

På Centerpartiets webbsida kan man läsa att C kämpat för den svenska landsbygden i 110 år. Snacka om att landsbygdens väljare känner otacksamhet eller är det möjligen så att man på landsbygden genomskådat partiet? Hur ska då Muharrem Demirok kunna locka människor på landsbygden att återvända? Ja, han saknar allt vad koppling till den svenska landsbygden heter och landsbygdens invånare består till stora delar av vita. Minns då hans ord “Vet ni vad jag riktigt jävla trött på? Äldre, priviligerade och dare I say it, vita män”.

Jag tror knappast dessa ord går hem om man vill locka vita män på landsbygden att rösta på Centerpartiet. I kombination med att landsbygden övergivits och att merparten av väljarna sedan länge övergett partiet för andra.

Fast är det innerst inne landsbygdens väljare man vill åt?

Varför välja en muslim med rötterna i Mellanöstern? Är det verkligen landsbygden man vill återta eller är det förorterna man vill vinna? Socialdemokraterna som tappat arbetarna och i viss mån pensionärerna, har funnit sin nya väljarbas i Rinkeby, Rosengård, Bergsjön, Vivalla och andra invandrartäta områden. Min gissning är att det är där man tänker sikta in sig till valet 2026…om nu Muharrem Demirok slutligen väljs in som partiledare på torsdag.

19 thoughts on “Centerpartiets nya väljare

 1. Centern är fortfarande i en del, men allt färre, kommuner ett landsbygdsparti.
  Det händer att jag undrar hur nuvarande och f.d. centerpartistiska kommunalråd egentligen mår, speciellt som de ofta framstår som floskelspridare på papegojnivå. Vad tänker de? Eller har de fördärvats av de köttgrytor som kommer heltidspolitiker till del och därmed slutat tänka?
  Kommer de att säga ”vår Murre” med samma känslomässiga darr på rösten som de sa ”vår Annie”?

  22
 2. Staffan Danielsson, numera KD var den siste riktige Centerpartisten !
  Innan dess Sven-Olle Olsson i Sjöbo !
  EN av de få som kudne ta ner den dryge högfärdige Pierre Schori på marken så att han fick krypa hem !

  44
  • “Galne Gunnar” skriver:

   “EN av de få som kudne ta ner den dryge högfärdige Pierre Schori på marken så att han fick krypa hem !”

   Schori vann till slut över Sven-Olle Olsson i Sjöbo…

   1997-05-21 Riksdagen
   invandringsminister Pierre Schori (S):
   –”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”

   … och 70% av kommuninvånarna…

   – “På valdagen 1988 var det folkomröstning i Sjöbo om att ta emot flyktingar i kommunen. Nära 70% av kommuninvånarna röstade nej. Den POLITISKA och kulturella eliten [Etablissemanget] tävlade om att TA AVSTÅND FRÅN händelserna [Människorna, kommuninvånarna, Min anm.] i Sjöbo.”
   (— 2010-04-25 Sveriges Radio P3 Dokumentär: “Folkomröstningen i Sjöbo”)

   … som förlorade Sverige…

   “Ägs det här landet av dom som bott här i fyra generationer eller nån som hittat på nån gräns? Eller är det här ett öppet land som består av de människor som kommer hit [… ] och det är vad dom gör av Sverige och för mig är det givet att det är det senare”.
   (— TV4 2014-12-24 [datumet indikerar att det är julafton, den dagen som svenskar delar ut julklappar till dem man bryr sig om] Reinfeldt, M)

   … , med hjälp av Annie Lööf (C)… ,

   2014 SVT
   Anna HEDENMO: “Men om den svenska urbefolkningen s.a.s.bara är 9 miljoner?”
   LÖÖF: “Jag vänder mig väldigt skarpt mot den beskrivningen… Det är väldigt många människor som är svenska medborgare som bor här som jag är väldigt stolt över att få kalla svenskar”
   HEDENMO: “40 miljoner invånare i Sverige kan du tänka dig?”
   LÖÖF: “Jag tycker det är viktigt att tala om värdegrunden…människor som vill komma till Sverige… att arbeta och bo här, betala skatt… är väldigt välkomna.”

   … vilket även utrikesstudenter har noterat:

   – “To experience its [Sveriges] rich culture and traditions, Dalarna is certainly a place for this. It is with this view that students enrol at Dalarna University.”
   – “The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”
   (— ur brevet 2020-09-28 från Dalarnas Studentkår till skolledningen)

   *

   (Det är med obehag, för att uttrycka det diplomatiskt/vuxet, jag hör dessa tre makthavare offentligt förmedla sin syn på mitt land; jag har ‘bott’ här i över 900 år.)

   2
   1
 3. Sverige kommer i något läge ha ett Muslimskt parti. Frågan är hur det påverkar resten av det politiska landskapet. Kommer ett sånt parti vara välkommet i sökandet efter politiska lösningar, till höger och till vänster? Frågan är också om det kommer vara ett Muslimskt traditionalistiskt parti, eller ett parti med mer traditionell socialistisk eller liberal profil. Man kan anta att muslimer också kan delas upp i åtminstone tre grupper; traditionalister/fundamentalister, en WOKE-falang med liberala förtecken och en socialistisk falang. Till det kommer förstås dom som kan räknas som muslimer men tar avstånd från islam. Det är inte säkert att dessa grupper kommer samlas i en rörelse. Hur som helst ser Centerpartiet just nu ut som ett politiskt skalbolag som saknar syfte och riktning. Det är öppet för övertagande av vem som helst med ide, initiativ och vilja; här kan säkert Muslimska fraktioner samla en för syftet relevant väljarbas.

  26
 4. Det är verkligen vältimat att välja en Turk nu när sossarnas bedrövliga agerande gjort Erdogan till Tupp på den Svenska dyngstacken som kallas politik . Först betalar Sossarna Kakabave miljarder att spendera på Erdoganmotstånd sedan tror de att Erdogan utan motkrav ska skriva på vår Natoansökan.
  Nu försöker Aftonbladet och andra kollaboratörer flytta över skiten på Kristerssons Regering .Men det är nog bara Sossar som köper den smörjan Grunden till hela Svenska problemet (förutom Putin) är Sossarnas invandringspolitik och inställning till Kurderna .
  Misskött så till den milda grad och betald med våra skattepengar .
  Nu kan det nog bara bli bättre .

  63
  2
 5. Sven-Olle Olsson, mångårigt centerpartistiskt kommunalråd i Sjöbo, utlyste en folkomröstning om flyktingmottagande i samband med riksdagsvalet 1988. Motståndarna till flyktingmottagning vann med 64,5 %, mot 31 %. Det tyckte inte Olof Johansson och centerpartiets styrelse om utan uteslöt honom och två andra medlemmar. 1988 lockade centern 11,3 % av väljarna mot 6,7 % vid senaste valet. Tappet från 1988 till 1991 var nära 25 % av de tidigare väljarna. Centern har gått ifrån 19 till 3 mandat i kommunen.

  Låt oss därför hoppas på att centern väljer Muharrem Demirok till ny partiordförande och att partiet går samma öde till mötes som i Sjöbo.

  71
  2
  • “Pettersson” skriver…

   “ny[-] väljarbas i Rinkeby, Rosengård, Bergsjön, Vivalla och andra invandrartäta områden.”

   … och Hanif Bali (M?) skriver i Expressen 2022-12-11: “Vem ska lära barn svenska när det är slut på svenskar?”

   Det är inte bara det svenska språket som inte lärs ut (ordentligt), men även svenska förhållanden, synsätt och referenser (ny och gammal historia, traditioner, kultur), normer (tillit, hederlighet) och värderingar (våld, kvinnor, homosexualitet, religion), beteenden/uppföranden och klädkoder.

   Vad händer med/i dessa kommuner (och i Sveriges största städer: Malmö, Göteborg, Stockholm [1]) i valen 2026 2030… när invandrare förstår makten av demokratins majoritetsstyre?

   Vad händer med Sverige? Hur mycket av dess svenska karaktär [2] kommer att finnas kvar efter valet 2034?

   Demografi.nu.

   (“Hur mycket invandring tål Sverige?”. Frågan ställdes av programledaren Mats Knutson i SVT:s partiledardebatt 2012-10-07, men som förmodligen inte besvarades.)

   [1]
   – “I Malmö har enbart 32 procent av grundskoleeleverna två svenskfödda föräldrar, i Göteborg och Stockholm är motsvarande siffra 46 respektive 50 procent – och de blir färre för varje år.”
   (— Hanif Bali (M?), Expressen 2022-12-11: “Vem ska lära barn svenska när det är slut på svenskar?”)

   [2]
   angående ‘svensk karaktär’:

   Ur brevet 2020-09-28 från Dalarnas Studentkår till skolledningen:

   – “To experience its [Sveriges] rich culture and traditions, Dalarna is certainly a place for this. It is with this view that students enrol at Dalarna University”

   – “The first impression of every student both national and international is ‘Oh! Where are We [Tjärna Ängar]? Is this Sweden?’.”

   (Wikipedia, Tjärna Ängar, Borlänge: “Området kallas ibland för Lilla Mogadishu på grund av den höga andelen invandrare från Somalia”)

   16
   • Det vi idag ser i Malmö och Borlänge kommer att spridas om vi inte NU sätter stopp !

    Min gamla ömma moder uttryckte det följande: Ger man dem lillfingret så hugger de hela handen !

    Släpp INTE in MENA folk i demokratiska styrelser och församlingar !
    Då går det som det gått i Ödertälje och bl.a Libanon med en failed state helt söndertrasad av olika klaner och gangsters som bekrigar sig själva om makten

    14
 6. Nu är frågan vart centerpartisterna ska ta vägen ?
  Starta nytt parti, ja självklart kommer det bli så.
  Resterna av Centerpartiet 3-4 % kan kämpa med spärren.
  Gissar att de flesta centerpartisterna på landsbygden går till sverigedemokraterna.
  Tänk om Torbjörn Fälldin levt nu… han vänder sig garanterat i graven nu.
  Tror någon att Sveriges tusentals bönder skulle stå bakom en turk, nej nej
  Men kom ihåg en positiv sak i detta, det är jättebra om detta skitparti skingras så finns inte mycket kvar till ev stöd för Socialdemokraterna.
  Så det är som vanlig inget ont annat än det har nått gott med sig.

  61
  1
 7. Peddopartiet har tydligen inte lärt sig något från åren med Annie Lööf vid rodret?
  Vad tror dom är anledningen till att partiet mer än halverats efter hennes gnölande om SD, hennes yrande om intag av 30 miljoner Muslimer, Gymnasieamnestin? Tydligen
  ingenting, Man fortsätter utplåningen av partiet genom att anställa en ledare som i grunden är Muslim, med deras tänk? Vem kommer han att jobba för, ja inte Svenskarna.

  Men det är ju deras sak, vill dom utplåna partiet så låt dem göra det!

  63
  1
 8. “förr i tiden” när jag var ung. När vi vanligt folk pratade politik med varandra, så pratade vi om vad vi tyckte att partiet vi röstade på borde göra. Inte gnällde vi så mycket på våra motståndare. Vår tanke var inte att misskreditera andra.

  20
  4

Kommentera