30 år sedan – Glöm inte Sjöbo-Olle

HISTORIA. Han arkebuserades bildligt genom uteslutning ur det parti han med framgång var lokal ledare i. Han hånades, förlöjligades och begabbades i media.

Han hette Sven Olle Olsson och var från Sjöbo, Sjöbo-Olle, hans brott var att han för exakt 30 år sedan genomförde en folkomröstning i Sjöbo 1988 om flyktingmottagning vilket gjorde Sven-Olle Olsson till rikskändis och måltavla för svenska massmedias samlade vrede. De kallade honom Svin-Olle.

Beslutet om folkomröstning togs dock inte bara av honom, utan av en majoritet i Sjöbo kommunfullmäktige. Dessutom – vilket är mindre känt – drevs beslutet fram av socialdemokrater och folkpartister.

Bakgrunden till folkomröstningen var att förslag om flyktingmottagning redan varit uppe i fullmäktige två gånger och båda gångerna avslagits med siffrorna 25-24.

När socialdemokraterna – som var övertygade om att här företräda en majoritet av Sjöbos röstberättigade – motionerade för tredje gången under samma valperiod blev svaret en gemensam partimotion 1987 till kommunfullmäktige från Centern och Moderaterna. Där föreslogs att frågan skulle avgöras genom folkomröstning 1988, samtidigt med de allmänna valen då.

Sven-Olle Olsson: – Var man än visade sig så fick man ju höra samma synpunkter, ”det kommer in för många”. Vem man än pratade med – släkt, vänner, bekanta – så hade man samma åsikt som jag. Sen sitter det 349 stycken uppe i Stockholm, med en helt motsatt uppfattning. Kan det verkligen vara så, eller finns det bland de här 349 någon som har en annan åsikt?

Sven-Olle var säker på att vinna folkomröstningen, men att majoriteten sedan blev så stor som 67 % överraskade även honom.– Mediafolket tror nu att deras drev var ett misstag. De tror, att många röstade i protest mot överheten. Hade Sjöbo lämnats i fred så skulle omröstningsresultatet blivit ett annat?

– Jag tror att resultatet ändå hade blivit detsamma. Folk hade en bestämd uppfattning i sakfrågan.

Sjöbo är den enda kommun i landet som har haft en folkomröstning om flyktingmottagning, men är långtifrån den enda som har sagt nej till flyktingmottagning. Bland nej-sägarna finns bl a Vellinge i Skåne och Åsele i Norrland.

Hans straff för att ha genomfört en ”odemokratisk” folkomröstning i Sjöbo blev uteslutning ur centerpartiet trots att centerpartiet i Sjöbo under Sven-Olle fick 50 % av rösterna med de i riksdagsvalet fick 11,3 %.

Efter detta uteslöts han ur Centerpartiet; han svarade med att grunda det lokala Sjöbopartiet 1991.

Sverigedemokraterna som grundades 1988, använde i början sloganen ”Sjöbo visar vägen”.

Idag ber kommunalråd runt om i vårt land att slippa fortsatt invandring. Det är fullt, fast de säger officiellt att invandring är bra men inte här…

Sjuklövern är fortfarande enig: Sverige får hellre gå under än att vi erkänner att SD har rätt.

-Pettersson leker med tanken, hade Sven-Olle fått vara kvar i Centerpartiet hade de kanske varit Sveriges största parti idag och SD kanske inte funnits, så kan det gå…men tiden kommer att visa att Sven-Olle från Sjöbo i Skåne hade rätt, men då kan det vara för sent.

Sven-Olle Olsson, född 26 april 1929 i Kverrestad, Tomelilla kommun, död 25 november 2005 i Sjöbo, lantbrukare och kommunalråd i Sjöbo kommun. Under sina många år som kommunalråd genomförde han ett omfattande förändringsarbete och blev så småningom en välkänd och populär profil i kommunen.

Ovanstående tidigare publicerat på bloggen 2012, efter ett inlägg från Mopsen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

13 thoughts on “30 år sedan – Glöm inte Sjöbo-Olle

 1. Jag kommer ihåg, att han sade :Det är int nu som problemen kommer, de kommer senare. Ungefär så lät det det. Tidpunkten var 70/80-talet. Och det ser vi idag, tyvärr fick han rätt

 2. Att valet i Sjöbo blev en sån framgång för klokt folk chockade
  särskilt Socialdemokraterna i Stockholm, när det stod klart att
  valet fick sitt klara utfall genom att Socialdemokraterna i Sjöbo
  röstade med Sven-Olle.

 3. Jag har alltid hållit Sjöbo-Olle som Sveriges ärligaste och mest rakryggade person. Finns ingen annan person i Sverige som har stått för sina åsikter som han.

  Dagens politiker är till största delen bara en sorglig samling syltryggar.

  • Nisse:
   Den ärliga typ av politiker som fanns i svunna tider,är idag bortträngda av ”skolade yrkespolitiker”….Gemensamt för dem alla att de saknar yrkespraktik.
   På den tiden kunde man sitta jämte statsministern (Erlander) på flyget till Bromma,och dryfta vardagliga saker.Så skedde någon gång på 60-talet när Stenbock var på väg till Pekka Langer i radioprogrammet, ”När var det” !
   Tage kände väl till Langer och berättade,att han lyssnade ibland på detta. Men så var ju Erlander en man som visserligen var väl skolad Sosse….men med båda fötterna på jorden.
   Inte ens någon livvakt fanns i planet,och likväl fungerade allt till allas belåtenhet.
   För er yngre idag något otänkbart,i islamismens tid !

 4. Ett otrevligt drev, som kan liknas med politisk förföljelse. Jag vill inte ens tänka på vissa liknelser av oförskämdheter mot allmänheten. Man behandlar många gånger svenska skattebetalare, som fientliga främlingar i sitt eget land. Allt i flykting- och invandringspolitiken har gått över gränsen till obegripliga ytterligheter.

 5. Ja det var ett mediadrev som heter duga. Fast i negativ bemärkelse, fullt i klass med Julia Caesar och Benny Fredriksson på teatern.
  Man får ibland inte tänka utanför boxen.

 6. Ja Sven-Olle var en man som öppet sade vad han tyckte,och tänkte. Mitt minne från honom var ett C-möte i Kristianstad, (tror jag) någon gång i bör jan av 80-talet. Stämningen i en fråga om bekämpningsmedel inom jordbruket,var då ett hett ämne.
  Sven-Olle reste sig upp och undrade om inte även plantor/växter skulle få ges medicin,och Stenbock instämde ?
  Det utbröt en vild diskussion från den del av gruppen, (av typ ”MP”) som redan då trängt sig fram i partiet.
  När det var som hetast steg Stenbock upp,och yttrade de sedermera klassiska orden, ”det var bra mycket bättre förstånd på Bondeförbundets tid,åtminstone inom medlemskadern”….
  Varvid buropen haglade över salen. 🙂
  Ord som jag sedan fick tillbaka,enda fram tills jag lämnade partiet.Inte utan att såväl Olle som jag kände glädje,att få öppet angripa de typer,som idag kallar sig Centerpartister ! Alltså redan för snart 40 år sedan,började förfallet inom C till dagens nivå,med ”skönheten från Maramö” som ledare !
  Ps. För de som inte vet,uppfattades Bondeförbundet som ”nazis”. Vilket blev grunden för namnbytet. Ds.

 7. Mycket farligare står på spel, vår demokrati står under hot, det är bara att kryssa sig in i riksdagen. Riksdagen med dess utskott, står öppen för invasion av folkslag som inte kan ordna upp sitt eget land utan tvingar sig in i Sverige med att uppge sig som flyktingar. Det går bra att åka tillbaka på semester, umgås med ledaren för det förtryck de hävdar att de är utsatta för i sitt hemland. Tok & hittepåpartiet MP har slagit till igen.

 8. När Sjöbo-Olle genomförde folkomröstningen i Sjöbo så var problemen mikroskopiska jämfört med i dag.
  Det var väl Bengt Westerberg som styrde över flyktingpolitiken då.
  Vi fick debattera och folkomrösta om EU och Euro viket är en krusning på ytan jämfört med den tsunami som nu pågår av flyktingar med anhöriga.
  Den största och dyraste förändringen av Sverige som någonsin genomförts får inte ens ifrågasätts.

Kommentera