Ukraina får snart 100 Leopard-2 stridsvagnar

UKRAINA. Ukraina kommer att få omkring 100 stridsvagnar av typen Leopard 2 av tolv olika länder om Tyskland ger sitt godkännande. Det säger en högt uppsatt ukrainsk uppgiftslämnare till amerikanska ABC News.

Leopard 2

Några av länderna som pekas ut som givare är Polen, Finland, Spanien, Nederländerna och Danmark. Men först krävs ett formellt medgivande från Berlin för att skicka de tysktillverkade stridsvagnarna.

Om vi får frågan kommer vi inte att stå i vägen, sa Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i helgen.

Bolaget som tillverkar Leopard 2 beskriver stridsvagnarna som världsledande. Ralf Raths, chef vid stridsvagnsmuseet i tyska Munster, säger att Leopard 2 är mer rörliga än Rysslands stridsvagnar.

Föreställ dig en boxare som inte kan röra sig fritt i ringen, utan bara i en riktning. Den andra boxaren, som kan röra sig i alla riktningar, har en stor fördel.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

33 thoughts on “Ukraina får snart 100 Leopard-2 stridsvagnar

 1. Håller med kardanaxel, tyskarna var effektiva vad som däremot brast på östfronten var underhållstjänsten, tyskarna fick inte fram vapen, ammunition, vinterkläder, mat med mera därav nederlaget. Det blev väldigt stora avstånd.

  • Tror knappast ryssen ligger sömnlös över Strf90.
   En 40mm lvkan gör ingen skada värt namnet på en T72:a

   • Mikael, stridsfordon 90 är knappast avsett för att ge sig på stridsvagnar eller upptäckas av dessa men fordonet har med sig sju fullt utrustade soldater som kan bära med sig Pansarskott 86 och Robot 57 NLAW, dom är nog inte så nyttiga för T72 eller andra modeller.

    6
    1
   • Tovarish Mikael, Strf90 kommer inte ha några problem med T72 då den inte kommer kunna se Strf90 och med modern pilammunition och pansarbrytande skott kan Strf90 slå ut en T72 på de flesta stridsavstånd. Eventuellt kan en T72 klara en frontal träff.
    Strf90 kan vara aktiv dygnet runt i alla väder och slå ut fiender under alla ljus och väderförhållanden. T72 måste ha ljus och fri sikt för att skytten ska kunna se målen.

    4
    1
   • Niklas R:

    Tro mig min vän, jag är utbildad på 40/48 lvakan på Roslagens Luftvvärnsregemente i slutet av 80-talet.
    Att ens tänka tanken på att beskjuta moderna stridsvagnar med den pjäsen var direkt löjeväckande.
    Moderna T72:or med relikt aktivt pansar har ett skyddsvärde av motsvarande mer än 1 meter pansarplåt.
    40/48:an är effektiv mot långsamtgående o/lättbepansrade mål samt naturligtvis mjuka mål.
    Inte mot en T72:a och det oavsett amunitionstyp.

   • Eftersom vi vet att T72:orna inte har reaktivt pansar på grund av korruptionen inom Puttes terroristarmé så är det en icke-fråga. Vilket innebär att T72 måste försöka klara sig på det pansar den faktiskt har. Som Strf90 automatkanon borde kunna slå ut utan större problem med sin APFSDS ammunition från sidan eller bakifrån.

    Ukraina har redan visat att de kan slå ut T72:or från sidan med sina 30 mm automatkanoner som inte är lika kraftfulla som strf90:s automatkanon.

    Men som tidigare nämnts strf90 jobb är inte att slå ut stridsvagnar, det är Leopardens roll.

 2. Bra med Leo i Ukraina, nu blir det prickskytte mot ryskt skrot. Förhandling påbörjas när Ukraina är fritt från den fascistiska ockupationen.

  16
  10
  • Ja, Putin har ju tvärvägrat att förhandla hittills. Man måste nog pressa fram förhandlingar…

   13
   6
  • En rysk T90:a eller en T72b3 är definitivt inget skrot och heller ingenting som Leoparden kan känna sig säker mot.
   Kanonerna är relativt jämlika, faktiskt ett litet plus för ryssen då utgångshastighet är något lite högre.
   Ryssens nya aktiva pansar relikt har Nato ingen motsvarighet till, Leoparden har dock bättre optik.
   Ryssens vagnar har bättre terrängegenskaper, och dessutom lägre profil, ryssen har också möjlighet att använda pilspetsamunition av utarmat uran något man inte använt sig av hittills.
   Skulle ryssen anse sig ha problem med Leoparderna då lär RAF bli mer aktiva i det ukrainska luftrummet.

  • Om nu Ryssland skulle invadera Gotland, med hänvisning till att man var tvungen att skydda (den numera tomma) Nordstream 1 o 2, tycker du då att Sverige skulle pressas av Eu och USA till “fredsförhandlingar” som skulle innebära att Gotland skulle bli ryskt?

   19
   13
  • Håkan, hur har du (och dina motparter) tänkt dig(er) att det ska gå till. Läget är låst på bägge sidorna. Två tjurskallar som dessutom är sk. advokater. Dom påminner mer som Helan & Halvan, den ene hade passat bättre som Taxichaufför, den andra som Komiker, fast det är han fortfarande. Dom här två barnungarna pratar hellre om varann än med varann. Hitta lösningar i stället för låsningar, brukar advokater ändå kunna på något sätt. Ingen diplomatiskt öppning. Och nu riskerar vi att Finland går med i Nato UTAN Sverige. Jo, jag skiter i Nato, men Folkets vilja bestämmer. Vi hade ett riksdagsval i höstas, där kunde Nato-motståndarna rösta på dom partier som inte vill med i Nato. Folket har haft sin chans, demokratiska utfall ska gälla. Allt makt utgår från Folket står det i lagen. I Sverige har vi val till riksdagen var 4:e år, det räcker för mig. Med Sverige ensamt kvar utanför Nato är det bara en tidsfråga innan den ena tjurskallen långtidsparkerar här? Gotland först? Sen då? Stockholm? Göteborg? Skåne? Kommer Ryssen är du ta mig fan inte så spydig längre.

   7
   13
   • Gissar att han tar Gotland och Skåne. Han vill nog gärna ha kontroll över Öresund.

    4
    4
  • Enda sättet att pressa fram fredsförhandlingar är tyvärr att skicka stridsvagnar eftersom Putin envist vägrar förhandla så länge Ukraina inte kapitulerar totalt. Medvedev har lovat att Ukraina ska upphöra existera så Ukraina har inget annat val än att försvara sig.

   15
   7
   • Ett bättre sätt skulle vara att förse Ukraina med kärnvapen. Då kan Ukraina säga att lämnar ni inte vårt land inom tre månader så blir Moskva en grushög.

    5
    7
 3. Hajo, jag har hört att det är ett gäng gamla gummor i Ukraina som ätit magisk rödbetssoppa och sen jagat iväg ryssarna hela vägen från Kiev med sina brödkavlar och bankat skiten ur dem. Ungefär som Asterix och Obelix. Tjoff, pang så dunkade dom sönder 3000 ryska pansarvagnar. Poff poff poff så slog de ihjäl 120.000 ryssar…

  16
  8
 4. Vem ska köra runt med dom stridsvagnarna?

  Finns det några stridande kvar i Ukraina?

  Jag har läst att de Ukrainska soldaterna har deserterat i stora grupper.

  23
  36
  • Jaså? Ny blev jag nyfiken; Var har du läst det då? Vad jag vet är det två tjurskallar som krigar mot varandra. Ja iofs Ryssland mest ansvarig, men jag vill gärna veta var du hittar dina uppgifter i från-

   16
   9
   • Jag såg bla ett klipp ifrån en skyttegrav i Ukraina där soldaterna hade upptäckt att de var Zelenskys kanonmat och att de kommer att plocka honom.
    De var kalla, sura, trötta , hungriga och less på att se sina kamrater bli köttmos och gödning åt blommor och gräs.

    8
    11
  • Hajo, jag såg filmen som klippet kom från. Man såg att de måste vara från Ukraina, eftersom det på fordonen intill var målat tydliga ”Z” som i Zelenskij.

   12
   1
  • Tovarish Hajo, om ukrainarna deserterar i stora drivor vem är det då som dödar och lemlästar runt 1200-1600 av Puttes terrorister varje dag?

   10
   3
 5. Leopard 2 är överlägsen de ryska stridsvagnar, tysk ingenjörskonst har firat triumfer förut.

  30
  7
  • Ja, stora framgångar ska du väl säga. Vad sägs om 1,5 milj tyskar som mötte sin skapare på östfronten. På resan från Moskva till Berlin 1943-1945. Det är stora framgångar du talar om ser jag.

   13
   13
   • Visst var Tigern överlägsen de allierades stridsvagnar. Problemet var bara att de allierade kunde tillverka 50 stridsvagnar på den tiden det tog att bygga en Tiger.

    10
   • TB, helt rätt. Tyskarna är amatörer. Den sovjetiska röda armén förlorade över åtta miljoner man, detta plus tiotals miljoner civila. Det är proffsigt.

    17
    10
   • Hade inte USA gått in i WW2 (pga Japans anfall) med betydande materiellt understöd till Sovjetunionen och andra allierade, och den tyska invasionen av Sovjet letts helt av tyska militärer istf en korpral med hybris, så vet ingen hur det hade slutat. Den tyska krigsmaskinen VAR effektiv, både materiellt och personellt. Sovjet hade fördelen av att vara personellt överlägset kvantitativt, men knappast kvalitativt. Ryssland går i Sovjets fotspår!

    21
    4
   • Pettersson:

    Du har helt rätt i att Tysklands militära förluster var lägre än Sovjetunionens, dock är de tidigare nämnda 1,5 miljoner tyska inte korrekta då det handlade om närmare 4 miljoner.
    Av Sovjetunionens alla civila offer så var en inte allt för liten del folk som avrättades av nazisterna, det handlade om judar, zigenare, kommunister men också i princip vem som hellst då tysken allt som oftast använde 10:1 principen när någon tysk soldat dödades av partisaner.
    I Vitryssland dödades på det viset nästan 1 miljon man.

Kommentera