Dagens tankeställare 158

Är insekter tjänliga som människoföda?

Om jag har förstått saken rätt, så godkänner EU:s lagstiftning för närvarande tre olika insekter som människoföda. Mjölmasken, vandringsgräshoppan och hussyrsan. Och fler lär det bli vad det lider.

Livsmedelsindustrin maler insekterna till mjöl, som sedan används för att dryga ut köttprodukter (korv, köttfärs, mm) och spannmålsprodukter (bröd, pasta, osv). Insektmjölet är rikt på protein och betydligt billigare att producera än traditionella råvaror.

Nu lyder frågan hur matförpackningarna ska märkas. Ska det stå klart och tydligt att produkten innehåller insektprotein eller räcker det att smyga in insektens vetenskapliga namn i den finstilta innehållsdeklarationen? I det senare fallet: vem håller i minnet vad krypen heter på latin och vem hinner läsa texten på vareviga förpackning?

Själv tänker jag inte äta maskar eller syrsor om jag bara kan undvika det. Det är en principfråga, klimathysteriker och rödgröna PK-tokar får sedan säga vad de vill.

Rune Holmström

Mjölmask (Tenebrio molitor).

Vandringsgräshoppa (Locusta migratoria migratoria).

Hussyrsa (Acheta domesticus).

32 thoughts on “Dagens tankeställare 158

 1. Det står mer och mer klart att framtiden tillhör Kina.
  Det faktum att högljudda kvinnor (och deras feminina manliga lakejer) nu dominerar MSM, skolor och politik, har lett till ett Väst som inte har något som helst gemensamt med det Väst som briljerade när det gäller vetenskap, teknologi, kultur och ekonomi.

  14
  2
 2. EU är WEF s förlängda arm, där ledande företrädare vill att vanliga människor inte ska
  ha vare sig tillgångar, eller kunna äta bra mat.
  Den jävel som serverar mig en tallrik där insekter är en del, kommer att få denna rätt upptryckt i ansiktet garanterat !

  Man bör vara observant, för SVT nästan propargerar för detta äckel päckel gång
  efter annan, senast idag såg den kelige Mark Levengood propagera för detta,
  figurer som själva sitter på fina resturanger och smörjer kråset

  15
  1
  • Att vi kommer få se eliten äta detta äckel päckel är noga inte realistiskt. Tänk dig snorungen Greta och hennes snorkiga familj komma krypande framför tv kamerorna med käften full av daggmaskar, myggor, gräshoppor mm dreglande ut mellan mungiporna? Nä, skulle inte tro det.

   10
   1
 3. Och vad händer i ekosystemet om vi människor äter opp alla insekter för småfåglarna…
  Och vad ska fågelkramarna säga…

  24
   • Östkute…
    Mitt inlägg var av ironisk natur…
    Men…vad är en typfabrik??
    Bil fabriker har jag hört talas om, likaså husfabriker men dock inte ”typfabriker”

 4. Har EU gjort någon konsekvensanalys? Eller väntar man tills lobbygrupperna börjar rödlista och vill i TV-reklamen ha bidrag för att rädda lopporna?

  Då får EU jobb med att besluta om kvoter för sparvar och människor i alla länder. I ytstora länder kan man kräva insektsområden som elområden. I kommunerna kan många få jobb som insektsstrateger.

  Det slutar som med el och drivmedel. Ingen har råd att köpa.

  10
 5. Dessa extremister har inga som helst dubier om att förgifta mänskligheten. R’äkna med att snart kommer ett tvång för livsmedelsproducenter att blanda in en viss mängd malda insekter i all livsmedel. INGEN annan än EU-eliten skall kunna undgå!

  16
 6. Skaldjursallergiker lär få det tufft framöver.

  Jag blir alltmer övertygad om att diverse kriser är påhitt enbart för att ett antal aktörer ska kunna profitera än mer på vanligt folk.
  Insikten kom när ”köttbullar utan kött” lanserades utan att på något sätt klassificeras som matbedrägeri. Hur skulle (klimat)etablissemanget reagera på ”linssoppa utan linser” eller ”kikärtsbiffar utan kikärter”?

  Kommer storskalig uppfödning av skadedjur att leda till en enorm förödelse och den kortsiktiga vinsten bokstavligen bli uppäten?

  Får muslimer (och en del ortodoxt kristna) ens äta larver, maskar och insekter?

  22
  • Kristina
   Det finns ju även något som heter ”Fläskytterfilé”??
   Har aldrig sett en filé sitta på ”yttersidan” 😊

   9
   1
   • Påhittenamnen är många, men fläskytterfilén är åtminstone fläsk.
    Det finns dessutom ett sådant stort utbud av ”mörade fläskytterfiléer” i jämförelse med andra styckningsdetaljer, att jag börjat misstänka att grisuppfödarna har manipulerat fram en partiell Särimner-ras.

  • På tal om innehållsdeklarationer. För många år sen var det ett himla hallå om en viss räksoppa. Den visade sig helt sakna räkor och tillverkaren blev uthängd i media.
   För ännu längre sen lanserade konsum sina blåvita varor. Bl.a. en variant på köttbullar. Enda skillnaden mot originalet var att köttmängden var något mindre än normalt. Då fick det inte heta köttbullar, utan blev kallad ”Stekbullar”. Men den innehöll ju ändå en hel del köttfärs.
   Mannerström skryter om sina köttfria köttbullar. Noll kött, men har ändå ordet köttbullar i benämningen. Är han då undantagen från de regler alla andra har att rätta sig efter ?

   Att odla insekter på konstgjord väg bådar inte gott. Människan ska inte blanda sig i naturens gång. Det kan bli gräshoppe-svärmar av rent bibliska mått, likt ”Egyptens gräshoppor.”

   10
 7. Proteinet som finns i insekter skal heter kitin. Skalet är helt osmältbart för oss oavsett om man har malt ner insekterna till pulver eller ej såjust skalen går inte att äta . Tänker man sig att man ska ta larverna till föda så har de ett mycket lägre innehåll av kitin(mjölmaskar undantaget) men det lär finnas pågåendeforskning om att just Kitin tycks gönna utveckling av cancer . Däremot kommer vi nog att få massor av matallergier och andra problem pga att vår matsmältning och vårt immunsystem inte är anpassade för en kost med massiva andelar insekter.
  En hel del av insekterna har dessutom ämnen i sig som både smakar illa och är giftiga.
  Så jag håller mig ifrån det.

  32
  • Tänk ett steg till kanske ni får en aha- upplevelse varför vi ska äta insekter. Pandemin gick inte så bra så nu tar man till klimathysterin och hoppas att folk kommer att dö som ”flugor”

 8. Detta påfund ger vibbar av barkbröds-ångest. Det går snabbt utför nu…

  -Hovmästarn, det är en fluga i soppan.
  -Tyst, inte så högt. För då vill alla ha.

  29
 9. Tänk hur det ser ut när Greta , Tovatt , Bolund och Stenevi ska äta en gemensam Miljöpartimiddag med närodlade fräscha insekter .
  En fjärilshåv , lite miljövänlig frityrolja till gräshopporna och en omelett på daggmask .
  Jojatackarjag. Och maskrosvin i glasen .

  27
  • Anders.

   Glöm nu inte ett glas Palmolja, det smörjer tarmen till nästa gång huset besöks, var nära utifall det rumlar till?

   13

Kommentera