Natos prioritet är att Finland och Sverige går med tillsammans, säger utrikesminister Haavisto

NATO. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) håller en presskonferens om Finlands och Sveriges Natoprocesser. På tisdagsmorgonen öppnade Haavisto för att fortsätta den finländska Natoprocessen utan Sverige, rapporterar Svenska Yle.

Haavisto berättade att han har talat med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på tisdagsmorgonen. Natos prioritet är att Finland och Sverige tillsammans går med i Nato. Det här är mycket viktigt för Nato, bland annat för Natos planering av försvaret kring Östersjön.

Haavisto betonade också att Finland fortsättningsvis är inställt på att gå in i Nato hand i hand med Sverige. – Finlands linje har inte förändrats.

Haavisto bedömer att trepartsförhandlingarna mellan Finland, Sverige och Turkiet tar en paus. Han tror inte längre på att Turkiet skulle ratificera Finland och Sveriges Natomedlemskap före valet i landet som hålls i maj. Nu är hans förhoppning att ratificeringen skulle ske efter valet, men före Natomötet i Vilnius i juli.

Du kan följa presskonferensen överst i den här artikeln med start klockan 10.45. Artikeln uppdateras under presskonferensens gång.

På tisdagsmorgonen verkade Pekka Haavisto öppna för att gå vidare i Natoprocessen utan Sverige. Haavisto sa till Yle att Finland kan bli tvunget att överväga att fortsätta Natoprocessen utan Sverige, men att det är för tidigt att ta ställning till det.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Natos prioritet är att Finland och Sverige går med tillsammans, säger utrikesminister Haavisto

 1. Fascismens och islamismens FULA TRYNE visar sig igen. ALLT FÖR ATT SLICKA PUTLERS STÖVLAR!

  Sverige är en REPRESENTATIV DEMOKRATI, dvs folket väljer företrädare som sedan representerar folket. Är man missnöjd kan man rösta annorlunda kommande val.

  Fascismen eller islamismen saknar helt denna möjlighet. Där råder ondska och illdåd mot den som råkar yttra en annorlunda åsikt än den som ledaren för fram.

  Varför skulle NATO frågan hanteras annorlunda än nedläggningen av kärnkraftverken?
  Där restes heller inga krav på folkomröstning.

  Migrationen är ytterligare en sådan fråga. Vem har röstat för att landet skall översvämmas av dysfunktionella? Varför inte kräva en folkomröstning även här.

  Ni som arbetar för att distabillisera Sverige på order från fascisterna i Kreml och Teheran
  skulle befrias från sina medborgarskap om nu de har sådana. Kanske är de endast medborgare i Fascist Ryssland eller Islamist Iran och i så fall skall de sparkas ut omgående!!

  2
  1
 2. Erdogan kan sluta tjattra. Paludan eldade lite skräp, men turkarna eldade ju
  våran flagga. Så då var vi kvitt då.

  12
 3. Odågan Erdogan är ganska stor i käften när han fördömer Koranbränningen, men lotsar inte om att bland hans demonstranter brändes en Svensk flagga, detta är värre än att bränna en sagobok, men det lotsade han inte om.

  11
 4. Mer om Sverige/Finland/Nato:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-om-erdogans-senaste-nato-utspel

  ”Efter den turkiske presidentens utspel mot Sverige meddelade USA:s utrikesdepartement att Sverige och Finland båda är redo att gå med i Nato. Det säger talespersonen Ned Price, enligt Reuters.

  Angående koranbränningen i Stockholm säger Price att det är ”djupt respektlöst” att bränna heliga skrifter och att saker kan vara hemska men ändå lagliga.”

  Frågor på det? Putins dörrmattor?

  9
  1
 5. Ställ in alla flyg till Turkiet tillsammans med att införa en resevarning så upphör alla reseförsäkringar att gälla. Därefter stoppa all bankverksamhet mellan Sverige och Turkiet och dra in alla visum.

  12
  4
  • Håkan
   Jag tror inte att spelar nån större roll om vi är med eller inte. När kriget kommer drabbas vi hursom.

   2
   2
 6. Var tar den svenska demokratin vägen? NATO-frågan avgörs över Svenska gräsrötters huvuden.
  NATO-frågan kräver en BESLUTANDE folkomröstning, säkrad för röstfusk, för att avgöras. Men den korrupta svenska eliten VET att de kommer att förlora, om allt går rätt till!

  Självklart skall Sverige ha ett starkt försvar, inte som nu ett marionettförsvar. Sverige kan själv upprätta ett försvar för 2% av BNP med tillägg för att ha Civilförsvar, Ekonomiskt Försvar resp Psykologiskt Försvar.

  Observera att Ryssland anklagas för spionerier och omstörtning, MEN DEN VERKLIGA SPIONAGEN RESP OMSTÖRTNINGEN KOMMER FRÅN USA/UK. Det är inte bara Ukraina som omstörtats!

  15
  13
   • Al Gore Rythm
    NATO har över huvud taget ingenting att göra med det svenska folkets beslutsfattande.
    Lär Sveriges rikes lag och inte någon NATO-stadga.

    8
    8
   • Lär dig respektera det demokratiska valet 2022. Du och alla Natovägrare hade chansen att rösta på V/MP som tydligt sa nej i valrörelsen. Beslutet är väl förankrat i ett demokratiskt val. Putins syn på demokrati speglar tydligt av sig i ditt svamlande.

    7
    9
 7. ”All offentlig makt utgår från folket”
  Översatt till Svenska: ”grundlagsskyddade ord utan någon handling bakom”
  Så varken NATO medlemskap eller att skänka bort Svenska skattemedel till andra länder är speciellt demokratiskt.
  Ärlligt talat…………. öppna era ögon och titta på situationen i dagens Sverige.
  Har vi inte nog med problem i landet som regeringen borde prioritera istället.

  ”Regeringen har också beslutat att ge uppdrag till Försvarsmakten att vidta förberedelser för att möjliggöra att ej förbandssatta pjäser av artillerisystemet Archer, med kringutrustning och tillhörande ammunition, kan iordningställas och SKÄNKAS till Ukraina”.

  https://www.fmv.se/aktuellt–press/aktuella-handelser/fmv-far-bemyndigande-att-forhandla-och-inga-avtal-med-ukraina/#:~:text=Regeringen%20har%20beslutat%20att%20ge,tj%C3%A4nster%20till%20det%20svenska%20f%C3%B6rsvaret.

  13
  6
  • Vilken rappakalja! ”Sverige har en lång tradition att vara ett demokratiskt styrt land, och det betraktas som självklart av många. I den svenska grundlagen står det exempelvis att ”all offentlig makt ska utgå från folket”, vilket i praktiken innebär att det är folkvalda politiker som beslutar om hur landet ska styras. Det brukar beskrivas som en REPRESENTATIV DEMOKRATI.”
   Du får gärna tycka det är odemokratiskt men beslutet är inte emot Grundlagen. Ska vi ha din demokrati eller ska vi ha Grundlagens demokrati. VÄLJ!
   https://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/demokratin-och-du/definition-av-demokrati

   3
   9
   • TB
    Kan du säga en enda politiker som är folkvald i Sveriges riksdag?

    10
    5
 8. Håkan Bråkan och Gammelsvammel mfl från Trollfabriken i St. Petersburg kan glömma att några dockor och koranbränningar kan stoppa processen. Bromas för ögonblicket? ja, stoppa? nej. USA börjar tröttna på den utdragna processen. AP NEWS rapporterar om vad som försiggår på högre politisk nivå.

  https://apnews.com/article/nato-politics-turkey-sweden-finland-0876dd22836d4dce27ea87e6e7010866

  Enjoy, you Putin Suckers!

  15
  13
 9. Den turkiske diktatorn t r o r att han ensam dirigerar orkestern.
  – Vi är många som v e t att det inte är så.

  15
  9

Kommentera