Kärnkraft det enda som kan rädda välfärd och klimat

ENERGIPOLITIK. EU:s system med utsläppsrätter kommer att göra de fossila kraftslagen dyrare. Samtidigt ökar nu utsläppen i Centraleuropa. I Tyskland ökar exempelvis kolkraften. ”Alla kanske inte gillar det, men en kraftig utbyggnad av kärnkraft är det enda som räddar både välfärd och klimat”, säger Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik, till Tidningen Näingslivet.

I Lützerath i västra Tyskland pågår nu våldsamma protester när brunkolsbrytningen ska breddas. Samtidigt planerar landet att stänga ned sin resterande kärnkraft i april vilket beräknas öka kolkraften. Kärnkraftverket Isar 2 i Essenbach på bilden är ett av Tysklands modernaste och kraftigaste kärnkraftverk på cirka 1 400 megwatt som planeras att stängas ned. Bild: Armin Weigel/dpa via AP, Michael Probst

I skrivande stund pågår våldsamma sammandrabbningar mellan aktivister och poliser i byn Lützerath utanför Köln. Orsaken är att byn ska rivas för att göra plats för utökad brunkolsbrytning och tusentals poliser har kallats till platsen för att mota bort tiotusentals demonstranter. Enligt den tyska Polismyndigheten har fler än 70 poliser skadats i sammandrabbningarna. Även Greta Thunberg reste till området för att protestera och lyftes bort av kravallpolis.

Faktum är att kolkraften i Tyskland ökar eftersom landet stängt ned stora delar av sin fossilfria kärnkraft och i stället valt rysk gas som viktig och planerbar kraft i elsystemet, vilket Tidningen Näringslivet utförligt berättat om tidigare.

Och nu är hela Europa med och betalar priset för satsningen eftersom det är det dyraste kraftslaget som budas in som styr priserna för det sammankopplade elsystemet. När vinden mojnar och den tyska industrin får förlita sig på kol samt eftertraktad gas blir det dyrt både för klimatet och Europas hushåll, inklusive Sveriges.

Tysklands grannländer satsar på kärnkraft

Intermittenta kraftslag som vind- och solkraft har haft och kommer att fortsätta ha en viktig roll i att mota bort koldioxid ur systemet men behöver planerbar kraft för att balanseras upp. Batteri- eller vätgasproduktion ligger för långt bort för att storskaligt växlas upp och om man inte vill ha kärnkraft måste dessa kraftslag kombineras med olika fossila alternativ som gas-, olja- eller kolkraft, menar Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik.

Att upprätthålla exempelvis Tysklands eller Polens ekonomier utan kärnkraft och samtidigt uppnå miljömålen är inte realistiskt, anser han.

Läs vidare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kärnkraft det enda som kan rädda välfärd och klimat

 1. Vi ser nu bevisen på vad Sossarna samt MP och Centern gjort med vårt land.
  Kriminaliteten har nått en nivå som vi aldrig kunnat drömma om på grund av ej kontrollerad invandring utan kontroll samt inga utvisningar.

  Ekonomiskt haveri för Svenska folket på grund av stängning av fullt fungerande kärnkraftverk.

 2. Miljöpartiet gör precis allt tvärtom och fel fel fel.
  Men vi får hoppas att alla människor insett vad Miljöpartiet står för.
  Ren terror mot svenskarna och inget annat.
  Elaka och korkade människor är vad miljöpartisterna är.
  Sverige ska ha vattenkraft och kärnkraft punk slut.

  22
 3. Det är tredje gången som Tyskland kör Europa i botten på hundra år.
  Samtliga gånger så har Tyskland gjort det med tokstollar i ledningen som tror på utopier. Samtliga gånger så har det också varit kopplat med diverse överenskommelser med Ryssland.
  Det är ett intelligent, kulturellt, filosofiskt och med hög organisationsförmåga folk men något måste vara fel i huvudet på tyskarna när de följer idioter som de har gjort.

  14
  • Ja tyvärr så gäller det att bekämpa Miljöpartiet sossialdemokrat och Centerpartiet! Det är ju dessa tre partin som sabotera av typ av vettig energiförsörjning som dessutom är co2 fri ! Dessa tre partier satsar på vindkraften dom ger förhållande lite energi i förhållande till vad den kostar om man sen dessutom lägger till miljöpåverkan så är vindkraft en katastrof !! Förklaringen till att vissa driver vinkrafts frågan så hårt är ren korruption om man granskar ägarstruktur i just gröna företag..

 4. Och i Sverige lyckades miljöpartiet få igång en process med syfte att minska vattenkraften. Kineserna bygger vindkraft i Europa, men det krävs att allt billigt stängs ner för att vindkraften ska löna sig. Hur mycket sponsrar kineserna miljörörelsen med?

  19

Kommentera