Världens 25 största stridvagnsarméer

MILITÄR. Stridsvagnen, tanken, ett bepansrat terrängstridsfordon, revolutionerade sättet vi slåss på när den introducerades under första världskriget. Sedan dess, trots att några kommentatorer förutspådde slutet på tankeran, förblir de en hörnsten i 2000-talets arméer.

Global Firepower har släppt sin rankning av stridsvagnsflottans storlekar för 2023, som vi har visualiserat i denna infografik.

Rangordningen inkluderar huvudstridsstridsvagnar, som amerikanska M1A2 Abrams eller tyska Leopard 2 , men också mer lättbeväpnade medelstora och lätta stridsvagnar, som Thailands Stingray . Siffrorna inkluderar inte pansarvagnar eller infanteristridsfordon.

Ryssland – Med sina 12 556 stridsvagnar har Ryska federationen den överlägset största flottan i sin arsenal, från arbetshästen T-72-serien till den ultraavancerade T-14 Armata . Detta är mer än den sammanlagda summan av plats nummer två och tre, Nordkorea (6 645) och USA (5 500).

Men rubriknumret saknar nyanser i sammansättningen av den ryska stridsvagnsflottan.

Av Rysslands nästan 13 000 aktiva stridsstridsvagnar är bara en bråkdel huvudstridsstridsvagnar. En rysk källa från 2021 uppskattade att deras operativa huvudstridsflotta var närmare 2 600 stridsvagnar, bestående av T-72 , T-80 och T-90 , med ytterligare 400 T-72- varianter som användes som avståndsstridsvagnar.

Utöver det anses bara en fjärdedel av dessa vara moderna stridsvagnar – T-72B3/B3M, T-80-BVM och T-90A/M – det vill säga utrustade med moderna brandledningssystem och sikte . Det är därför, utöver dålig moral, otillräcklig logistik och oflexibel taktik, har Ryssland kämpat för att prestera på det ukrainska slagfältet trots att det har mer än sex gånger så många stridsvagnar (12 556 mot 1 890).

Enligt en tjänsteman från Pentagon som talade i början av november 2022, har Ryssland förlorat hälften av sina stridsvagnar sedan deras “särskilda militära operation” började den 24 februari 2022. Konflikten har också skadat eller dödat tusentals civila , fördrivit miljontals och förskjutit posten. – Säkerhetsarkitektur från kalla kriget.

Nordkorea– Världens näst största stridsvagnsflotta tillhör Nordkorea, med en stridsflotta på 6 645 stridsvagnar .

Demokratiska folkrepubliken Korea har upprätthållit pansarkapacitet sedan Koreakriget (1950-1953) då deras första pansarenhet, 105:e pansarbrigaden, deltog i invasionen av Sydkorea beväpnad med 120 sovjettillverkade T-34/85- stridsvagnar.

Efter kriget rustade den nordkoreanska armén upp med sovjetiska T-34/85 och senare med T-55 och kinesiska stridsvagnar av typ 59 . Trots att de nu är decennier gamla är dessa troligen fortfarande i bruk, tillsammans med inhemska mönster som Chonma-ho “Flying Horse” och Pokpung-ho “Storm.”

I slutändan anses dessa stridsvagnsstyrkor inte vara någon match för moderna huvudstridsstridsvagnar trots deras antal. En militärbloggare kallade dem “svaga och patetiska” – speciellt jämfört med Sydkoreas fjärde generationens K2 Black Panther , som anses vara en av de mest avancerade stridsvagnarna i världen.

Kina-China’s People’s Liberation Army (PLA) accelererade nyligen planerna för modernisering av flottan vid den 20:e partikongressen, i väntan på arméns hundraårsjubileum 2027, men de har fortfarande en väg att gå.

Deras fjärde plats 4 950 stridsvagnsflotta innehåller en blandning av moderna och föråldrade stridsvagnar .

Kinas modernaste huvudstridsvagn, tredje generationens Type 99 , är en inhemsk design. Beväpnad med en huvudpistol med diametern 125 mm – något större än NATO-standarden på 120 mm – och 1 500 hk dieselmotor, är den tuff och manövrerbar. En uppgraderad variant, Type 99A, debuterade i mitten av 2000-talet.

Ukraina– Trots att de kom in på #13 med 1 890 stridsvagnar och första förutsägelser om en snabb seger för ryska inkräktare, har ukrainska styrkor framgångsrikt stoppat och sedan vänt tillbaka sina numerärt överlägsna fiender.

Ursprungligen beväpnade med uppgraderade sovjettidens T-64 , såväl som donationer av T-72 :or från Polen och Tjeckien, har Ukrainas stridsvagnsstyrkor ökat tack vare tillfångatagen militär utrustning som lämnats kvar av ryska soldater på flykt.

Oryx, en holländsk försvarsanalyswebbplats som har spårat framsteg på slagfältet i Ukraina med hjälp av öppen källkod, uppskattar att 533 stridsvagnar , inklusive flera toppmoderna T-90 , har fångats i början av 2023. Enligt en USA:s försvarstjänsteman , Ukraina kan nu ha “fler stridsvagnar på slagfältet än vad ryssarna har.”

Demokratins Arsenal?– När vi blickar framåt ber Ukraina om avancerade västerländska huvudstridsstridsvagnar, eftersom de försöker befria resten av sitt territorium från Ryssland, inklusive Donbas och Krim. Nato-nationer hade varit ovilliga att ta det steget, eftersom de var försiktiga med att antagonisera Ryssland ytterligare, men motståndet verkar minska.

Den 4 januari 2023 gick Frankrike med på att leverera AMX-10 RC lätta stridsvagnar till Ukraina, det första västlandet att göra det. Den 6 januari kom USA och Tyskland överens om att leverera sina egna pansarfordon, Bradley respektive Marder .

Och som ett annat möjligt tecken på att sentimentet har förändrats har Storbritannien också sagt att man planerar att donera ett litet antal Challenger 2 huvudstridsstridsvagnar, medan Polen har signalerat sin avsikt att donera Leopard 2-stridsvagnar (även om de senare kommer att behöva Tysklands tillstånd för att exportera).

När vårens kampanjsäsong närmar sig kommer vi att se hur dessa nya vapen påverkar balansen mellan stridsvagnsflottor både på och utanför slagfältet.

Länk…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Världens 25 största stridvagnsarméer

 1. Kan Ryssland hålla sina enorma flottor av T72 med derivat rullande ? Det räcker INTE bara med ett tillverka dem. De måste kontinuerligt underhållas och upprustas för annars så står de bara och rostar bort i sina garage.

  Är de ens tankade eller har någon underhuggare tömt dieseltankarna och sålt diesel på “schwerz-kommerz” ?

  Nord-Korea ? Musen utan kuk som ryter lite då och då…
  Deras vagnar torde vara skrotfärdiga.

  Kina ? Har ni haft en “kina-moppe” ? Ja, då VET ni !

  USA: Hmmm… Hyfsat bra och stora mängder men “bäst” ? Njaee…

  GB: British-Leyland någon ?

  DE: Leopard, vård tids “Tiger” … Men tyskarna är freds- och Greta-skadade sedan länge !

 2. Fakta är att dom är väldigt lätta att slå ut !? Det finns ju väldigt lätta pansar granater dom förvandlar den bästa vangn till skrot ! Det som eventuellt hällar är mera AI och aktionsradie ?! Det är så att den som upptäcker fienden först vinner.

  5
  1
   • Har sett videos från Irak där kornet missiler slår ut Abrams.
    Kan den det så kan den också penetrera leopard.

    5
    6
  • Jag tycker att dom är alla farliga mordmaskiner och besvärligt fulla med alla slags sensorer. Dessutom dom skjuter snabbt och kan träffa sitt mål på flera kilometers avstånd. Deras egna skyddsystem utvecklas hela tiden så att dom kan matcha hotbilder som dagens pansarskott ger dom.

   2
   1
  • Har själv läst en intervju med en tysk officer som menade att de tyska leoparderna skulle ha problem med de uppgraderade T72:orna.
   Vad gäller elkraft är det jämnt modellerna emellan även om T72:ans 125mm kanon har marginellt bättre utgångshastighet än 120 mm Reinmettall.
   Ryssen har möjlighet att skjuta ned pilspetsamunition av utarmat uran något som USA använde i Irak, ryssen har dock inte utnyttjat det i Ukraina.
   Tyskland använder tungsten/wolfram i sin ammunition men den har omkring 20% lägre densitet än
   Till det har ryssens modernaste T-72:or det nya aktiva pansaret relikt vilket anses vara världens bästa.
   Summa summarum så har T-72 såväl bättre pansargenomslag såväl som bättre skydd.
   Dessutom är framkomligheten mycket bättre då den väger drygt 20 ton mindre.
   Leoparden har dock bättre optik.

   5
   5

Kommentera