Livsmedelsverket vill ha högre skatt på sötsaker

SKATTER. Allt fler får sämre hälsa på grund av sina matvanor, varnar Livsmedelsverket som kräver att någonting görs åt saken, rapporterar Sverige Radio.

Myndigheten har tittat på vad andra länder har gjort för att förbättra folkhälsan och ett av sätten är att öka skatterna på varor som läsk och sötade drycker.

Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till radion.

-Pettersson är inte nationalekonom men undrar om det inte går att sänka skatter på nyttig mat i stället? Högre skatter bidrar till högre inflation och jag tycker inte staten ska utöka moralskatterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Livsmedelsverket vill ha högre skatt på sötsaker

 1. Livsmedelsverket var en gång en kontrollmyndighet som skulle kontrollera att de livsmedel vi köper är säkra, fria från virus, bakterier, bekämpningsmedel, antibiotika och ”livsmedelssmink”, dvs kemiska tillsatser. Nu har verket tagits över av woke-veganer som vill lägga sig i och styra våra matvanor. De vill hindra oss att äta kött, men vill samtidigt godkänna att insekter blandas i maten.

  18
  2
  • Nu gäller det socker och andra sötningsmedel. Jag vet inte vad du räknar in som säkra livsmedel. Menar du att socker är säkert?

   2
   19
 2. … och vad innehåller inte processad färdigmat om inte mer socker för att öka aptiten på skiten de lurar i oss? Så varför köper vi skiten? Jo för att vi pöbeln inte ska hinna laga eget eftersom vi ska jobba ihjäl oss så att man betalar mer skatt… Nä… dra ner på färdigmat och läsk… köp direkt av odlare och bönder

  13
  2
 3. Cancer älskar socker så smacka i er mer så det går fort utför, kan själv inte låta bli ibland.
  Norge har väl sockerskatt?

  10
  2
 4. Kundvagnar som denna ser man ju ibland,
  12 st. 1,5 L Coca-Cola och 5 st. 1,5 L Fanta, vilka tillsammans innehåller en sockermängd motsvarande 810 sockerbitar, (bitsocker 3,2 gram x 810 st. =2,6 kilo).
  https://static01.nyt.com/images/2017/01/14/science/00Snapsoda-ShoppingCart/00Snapsoda-ShoppingCart-videoSixteenByNineJumbo1600.jpg

  Coca-Cola original innehåller motsvarande 15 sockerbitar per 500 ml (och säljs enl. original-receptet med samma mängd socker världen över). Bland de läskedrycker som säljs i 12 undersökta länder, har svenska “Fanta Apelsin“ den högsta sockerhalten, motsvarande 18 sockerbitar per 500 ml.
  https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/tre-g%C3%A5nger-mer-socker-i-svensk-fanta-och-sprite-1.33027374

  24
  • Coca-Cola “zero” är lika söt som Coca-Cola “original”. Den är precis lika onyttig som originalet. Läsk släcker inte törsten. Den ökar törsten och det blir till en ond cirkel.

   Men en ny skatt löser inte problemet. Det ökar bara det totala skattetrycket. Det är lätt att införa nya skatter men svårt rentav omöjligt att ta bort gamla.

   Lägg gärna skatt på socker och sockersötade produkter. Sötade med socker och andra sötningsmedel.

   Sänk samtidigt momsen på mat och elektricitet. Eller ta bort den helt och hållet.

   3
   24
 5. Livsmedelsverket ?
  Dom är väl inte folkvalda.
  Har sossarna placerat sin avkomma där?
  Skattehöjarna har hamnat i opposition, bry er inte om dom.

  14
 6. Livsmedelverket vill ha? Räcker det inte med att regeringen hittar på nya skatter.
  Jag vill ha bort skatten på mat och elräkningen.

  32
  • Om ni regeringen tycker att det är en bra ide och höjer skatten på sockrade läskedrycker, vad blir då följden?
   Gissar att läsk med sötningsmedel som aspartam och liknande inte kommer att få högre skatt. Och hur nyttigt är då aspartam?
   Personligen anser jag att man ska vara försiktig och inte hinka i dig allt för mycket.

   8
   2
 7. Inte en till skatt.
  Svenska folket har inga pengar till mat, allt går till att försörja någon annan.
  Kan acceptera socker skatt, men inte utan att ta bort en annan.
  Världens högsta skatt, räcker inte till vår skola vård och omsorg.
  Dags att bromsa.

  29
 8. Fetma är ju en plåga.
  Halal-mat bygger ju på att det stackars djuret har plågats.
  Lägg en rejäl skatt där i stället, om ni törs.

  37
 9. Slutade att äta sötsaker för ca ett år sedan (p g a diabetes 2). Har gåt ner ca 10 kg på ett år. Slutsats: Socker är inte så bra för hälsan men var och en måste få bestämma.
  Märkligt vad enkelt det var att avstå godis.

  22
  • Svenskar vet detta, men försök att lära en Mena-unge.
   När de öppnar matluckan, ser det ut som en nerbrunnen skog.

 10. Danmark har testat det, administrationen åt upp det mesta av intäkterna samtidigt som den administrativa bördan på företagen orsakade prishöjningar på andra varor och gränshandeln mot Tyskland jublade. Redan idag säljs en hel del parallellimporterade drycker utan pantmärken i sk “tobaksaffärer” som egentligen är mer pengatvättar för knarkindustrin, om man vill gynna den svarta ekonomin är detta en utmärkt väg framåt.

  20
 11. Tanken är ju god, att genom att göra det ohälsosamma dyrare samtidigt som man gör det nyttiga billigare
  Men, vi vill inte ha högre skatter. Vi vill inte ha högre priser på mat. Tror nämligen inte det skulle fungera med att man sänker skatten på vissa varor.
  Folk måste få bestämma själva vad man vill äta. Vill man ha 5 sockerbitar i sin kaffekopp, låt då folk ha det.
  Gör istället som på tobaksvaror. Varningstext på sockerrika produkter.
  Sockersuget är ett otyg som faktiskt går att få bort. Jag tror att gör man bara folk medvetna om vad som händer i kroppen vid för höga sockerintag, så kanske en del drar åt sig öronen och drar ner på sockret .
  Vi har tillräckligt mycket av förmyndarsamhälle.

  22
  4
 12. Min favoritläsk är mineralvatten men de lär nog forma skatten så att det inte går att komma undan den vägen. Trots allt det är vad de gjorde med plastpåseskatten. Även påsar utan plast beskattas även om de är plastfria.

  30
 13. Är nog inte bara därför folks hälsa blivit sämre.
  Det är att det dagligen pumpas med domedags nyheter. Det ska snöa, blir snösmocka. Ja! Typ så hela tiden. Slår man på nyheter så är det något hela tiden

  29
  1
 14. Bara att se på VEM och VILKA det är som formligen vräker i sig sötsaker, läsk och energidrycker.
  Vet inte hur många FETA , ja närmast övergödda pojkar av arabiskt ursprung i ålder 10-15 år man ser..

  Där finns en tickande bomb av fetma och sockersjuka !

  33
  5
  • Det är lika illa med så kallade energidrycker. Alla som kolkar i sig Red Bull eller liknande är inte ‘av arabiskt ursprung’.

   1
   19
 15. Mycket bra. Skatt på läsk och godis. Höj skatten på tobak, snus och cigaretter. Lägg sedan allt detta på att sänka momsen på mat som ju alla måste ha. Win- win 😃

  14
  17
  • Varför inte en moralskatt, där de som inte har rätt woke pk-åsikter beskattas extra, eller hur Kungen?

   4
   1
 16. Typiska Sossar allt ska lösas med nya och högre skatter sen moms på skatten och skatt på momsen. Detta har provats många ggr med samma misslyckade resultat.

  45

Kommentera