Uppsägningar väntar i biståndsindustrin

BISTÅND. Den nya regeringens stora neddragning av pengar till information och kommunikation om bistånd lär tvinga aktörer att säga upp personal. – Det är klart att det kommer att vara drastiskt, säger biståndsmyndigheten Sidas generaldirektör Carin Jämtin, rapporterar Göteborgs-Posten.

Socialdemokraten Carin Jämtin är generaldirektör för Sida sedan maj 2017 med en ersättning på 127.500 kronor i månaden (2021). Foto: Fredrik Persson

Det är jättetydligt att det regeringen tycker att vi ska minska på är bidragsfördelning till civilsamhället, säger Jämtin om vad som sägs i regeringens riktlinjer för Sida för 2023.

När regeringen genom bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) dagarna före jul presenterade regleringsbrevet för Sida var budskapet: Fokus ska vara på Ukraina och bistånd ska generellt riktas in för att främja handel, entreprenörskap och näringsliv. Humanitärt bistånd går först.

Den största neddragningen, i procent räknat, ber regeringen Sida att göra i strategin för kommunikation och information som infördes 2016. Till allra största delen handlar det om pengar till program som organisationer i civilsamhället driver.

Vi vill se fler matpaket och färre konferenser, har Johan Forssell sagt om hur regeringen prioriterar.

För 2023 ligger biståndsramen ligger kvar på 2022 års nivå på 56 miljarder, den skrivs inte upp.

-Pettersson tycker att biståndet fortfarande är alldeles för högt och att biståndet absolut inte ska användas till korruption eller som sysselsättningsåtgärd för Sida:s konsulter.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Uppsägningar väntar i biståndsindustrin

 1. Carin J ännu en överbetald sosse, börja med att säga upp henne. Därefter lägg ner hela Sida o invandrar verket. Folket som blir över kan tömma bäcken på sjukhusen för ca 10-12000/ mån. Dom flesta har tjänat så mycket så dom har säkert fett bankkonto. Kul för alla sossar att känna på hur det är för vanligt folk o för det folk man påstod sig tjäna

  40
 2. Det bistånds- och invandringsindustriella komplexet….
  Travesti på det närmast självgående “militärindustriella komplexet” som man skulle uttryckt det i Sovjetunionen på sin tid…

  19
  1
 3. Allt bistånd bör stanna i Sverige nu. Vi har bidragit så det räcker för all framtid. Vissa länder har fått bistånd i 60 år och är fortfarande på ruta ett. Bistånd är alltså ingen lösning. Varje land måste klara sig själv såklart. Det har vi fått göra

  43
 4. Biståndet måste avvecklas så pensioner kan höjas och skatter sänkas. Befolkningstillväxten i Afrika, Mellanöstern och Afghanistan m. fl. länder är inte den svenska skatteslavens ansvar. Däremot skall frivilligt bistånd finnas.

  33
  • Resultatet av bistånd till svältande lata afrikaner är att mätta och belåtna, sätter slöfockarna på kärringarna.
   Mer barn. Lika lata. Svält. Det är en meningslös rundgång att mata/hjälpa dem. Låt naturen ha sin gång!

   23
 5. Varför sitter Carin Jämtin kvar som generaldirektör???
  Hon är socialdemokratisk aktivist och bör ersättas med en pålitlig människa.
  Sparken rakt in i glömska!

  56
  1
  • Jo, denne inkvoterade bidragsdirektör förtjänar en hästspark i ändan så hon landar i kön på Arbetsförmedlingen. Men det är att hoppas för mycket.

   41
   • Låt biståndet bli personligt, dvs varje individ kan ange i deklarationen hur mycket den vill skänka av sina egna pengar. Inte lika roligt som att skänka bort andras pengar.

    23
 6. Biståndet på 56 miljarder bör läggas på svenska medborgare några år framöver för att lägga igen hålen i svenskarnas ekonomi efter de
  8 svåra åren med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
  Det kommer vara en dyr reparation efter dom och deras grova misstag.

  68

Kommentera