Varför inte pristak på el?

ENERGIPOLITIK. EU har infört pristak på rysk gas och olja och satt marknadskrafterna ur spel. Det har fått mig att undra varför den svenska regeringen inte infört pristak på el. Priset för att tillverka el ligger någonstans mellan 30 och 50 öre per kilowatt. Att lägga ett pristak på 60/80 öre per kWh är nog ingen katastrof.

Energiminister Ebba Busch. Bild: SVT

-Pettersson tycker att återbetalning, elstöd, som diskuteras i Sverige verkar vara att dåligt och onödigt byråkratiskt system. Först ska en del elkunder betala in alldeles för högt elpris för att efter lång tid få tillbaka en del av dessa pengar.

Det sjuka är att även dom som har ett lågt fast pris och inte har något behov av elstöd får tillbaka pengar. Själv tecknade jag och den oäkta hustrun ett fastprisavtal i oktober 2021 när jag började bli orolig. Trots det har vi fått elstöd av S-regeringen för dec-2021, jan-2022 och feb-2022. Nu är vi lovade stöd som ska betalas ut i februari 2023 för tiden oktober 2021 till september 2022. Det innebär att vi får dubbelt stöd för december-februari utan att våra elräkningar är högre än tidigare år.

Andra EU-länder samt Storbritannien och Norge har hittat andra och enligt mig bättre system att kompensera el-kunderna. Några exempel nedan.

 • Finland inledde 2022 med rabatter för utsatta sektorer och beslöt i september om mer än en halverad energimoms.
 • Irlands regering beslutade i oktober 2021 om 30 procents rabatt på energiskatten, i december samma år om en check på 1 000 kronor till hushållen och i mars 2022 kom det 2000 kronor.
 • Nederländerna låste elpriset i januari 2022, sänkte energiskatten för hela året och satte av 15 miljarder för utsatta hushåll.

Energimarknaden fungerar inte, därför borde regeringen från den 1 januari 2023 och infört ett pristak på el med 70 öre per kWh och motsvarande på gas tills vidare. Kan vi ha pristak på rysk energi borde det gå på svensk också.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Varför inte pristak på el?

 1. Varför hålla på med planekonomi när en väl reglerad marknad fungerar bättre? Väldigt lätt att genomföra dessutom till små eller obetydliga kostnader.

  Låt små och medelstora inhemska kunder bjuda först på den tillgängliga energin. Sedan större inhemska aktörer. Blir det något över kan utlandet slåss om det. Det är hopkopplingen och EU:s planekonomi som saboterat den svenska elmarknaden tillsammans med nedläggningen av fungerade kraftverk. Sverige har sälla haft så stort överskott som under 2022. I vart fall har vi aldrig exporterat så mycket. Överskottet borde i en fungerande marknad ha hållit nere priserna.

 2. Marknadskrafter fungerar bara till statens fördel.
  Varför skulle de dra ner på den bästa inkomsten?

  12
 3. Ja, ett väldigt konstigt system, eventuellt kunde man slopa allt stöd och låta marknaden styra, det brukar vara bäst i längden.

  5
  2
 4. Produktionskostnaden för gammal vattenkraft torde vara _under_ 10 öre / kWh

  Det var ju detta som var Maud Olofssons plan – “affärside” – med köp av NUON och tysk brunkol. Kunna sälja svensk vattenkraftsel med produktionskostnader på 10 öre/kWh till tyskar och holländare för 2 – 2,50:- / kWh

  10
 5. Våra politiker är kompletta idioter, de begriper inte att de driver på inflationen med de höga elpriserna. De ser bara att statskassan växer, så att de får mer kapital att leka med.
  Detta är en följd av att de har alldeles för höga löner. De har tappat förmågan att sätta sig in i hur sammhället fungerar när tillgången på kapital är begränsad.

  21
 6. Först byggs det vattenkraft och kärnkraft för skattepengar sedan säljs strömmen utomlands och ett 3% parti får bestämma att hela energisystemet ska förstöras.
  Sedan skyller sossarna på Putin .
  Statsbärande parti . Herre jösses.
  Tur att Svenskarna vaknade upp i senaste valet.
  Och nu går korkade journalister bananas för några varma jackor .
  Man tror knappt det är sant .

  40
 7. Bra ide. Vi borde även ha pristak på bensin och diesel. Råoljepriset är idag betydligt lägre än för 10 år sedan men priset för bensin och diesel är det dubbla…..helt sjukt

  33
 8. Ren sossepolitik att först beskatta folk så att en del går på knäna och sen dela ut bidrag .
  Uppenbarligen finns det de som tjänar på de höga energipriserna och där är väl staten en av de stor vinnarna .

  30
  1
 9. Pettersson frågar: Varför inte pristak på el?

  Svaret: eftersom GLOBALISTERNA skulle då bli av med deras enorma vinster. GLOBALISTERNA har lärt att de kan tjäna enorma förmögenheter om de bara orsakar lokala katastrofer någonstans i Europa och använder sedan GLOBALISTÄGDA medier och WEF-motade politiker för att få dessa broblem sedan spridas till att bli hela europas problem. Tänk statsekonomiska kriser i sydeuropa, flyktingkris i Grekland /Italien, elkrisen i Tyskland, kriget i Ukraina, koronastödpacket till Italien / Spanien.

  GLOBALISTERNA syftar till och har lyckats göra Europa ostabil. Det är 100% säkert att framtida grönt stål, klimatskatter, det kommande förbjudet av bensinbilar samt enorma mängder elbilar kommer att orsaka ett permanent elkris. Att det avindustrialiserar Europa spelat ingen roll för GLOBALISTERNA eftersom
  a) de tillverkar ändå deras produkter på andra sidan jordklotet och kan fritt föra deras produkter till Europa tack vare GLOBALISTERNAS frihandelavtal och
  b) om det går dåligt för europeerna och Europeiska stater, kan bankerna få dem att bli skuldslavar och samtidigt som GLOBALISTERNAS storföretag kan köpa Europas tillgångar och naturresursser billigt.

  17
  2
   • Öskute,
    Jag har knappast börjat mobba er “globalister”. Och när du undrar borde man inte låta marknadsmekanismer och -krafter ta hand om problemen. Det är precis vad GLOBALISTERNA har kämpat för att få ur spel! Hade marknadsmekanister fått bästemma hade man inte mobbat kärnkraften, bensinbilen och dom fossila bränslen till att bli olönsamma eller förbjudna jämför med vindkraften och elbilen.

    Hade människornas demokratisk vilja (politisk marknadskraft) på riktigt fått bästemma hade Europa och Sverige inte tagit emot miljontals kostnader orsakande människor.

 10. Pristak på el kommer bli ett måste i Sverige om något i framtiden ska
  fungera efter kärnkraft slakten av Miljöpartiet och Socialdemokraterna.
  Det skulle utarma Sveriges framtid om det som sker nu skulle fortsätta.
  Och inflationen skulle bli permanent med enorm bostadskris, matpriser
  som är helt ohanterbara för de flesta.
  För att inte tala om alla företag som skulle få skicka hem anställda i massor.
  Pristak på el måste snabbutredas och vara på plats senast till hösten.
  Det är ett helvete för massor av människor och företag i Sverige nu.
  Miljöpartiet och Socialdemokraterna har en ca 33 % skuld i detta.
  Normalpris 33% krigspåverkan 33% och ovannämnda 33% detta är ca ca…
  Kriget kan vi inte göra nått åt men miljöpartister går att slippa i framtiden tänk på det.

  25
  1

Kommentera