Gudrun Schyman: Ukraina måste gå till förhandlingsbordet

UKRAINA. Kriget i Ukraina präglas av ”krigshets som trappar upp konflikten ytterligare” och den ukrainska sidan bör förhandla med Ryssland för att uppnå fred. Det säger den tidigare V- och Fi-partiledaren Gudrun Schyman i P1-morgon.

Det är rimligt att tänka sig att det finns saker man kan diskutera, och att det kan innebära förflyttningar av positioner på bägge håll. Det viktiga är att få till en förhandling som kan pågå, säger Schyman.

Gudrun får mothugg av den tidigare moderate partisekreteraren Gunnar Hökmark, som likställer idén om ukrainska eftergifter vid förhandlingsbordet med Kremls narrativ. – Krigshetsen finns hos Ryssland, det är de som börjat kriget. Det är väldigt enkelt att avsluta kriget: Ryssland kan dra tillbaka sina trupper. Det är det kravet världen måste rikta mot Ryssland, inte ställa krav på Ukraina.

-Pettersson hade hoppats att Gudrun Schyman dragit sig tillbaka för gott. Nåväl, jag förstår inte vad Ukraina ska förhandla om. Putin och Lavrov har sagt att de slutar inte förrän alla Rysslands mål är uppnådda.

Vad hjälper ett avtal till när Ryssland, som är en av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, redan brutit mot minst tolv internationella och bilaterala fördrag. Några av dessa är FN-stadgan, Helsingforsslutakten och Parisstadgan, som garanterar staters suveräna likställdhet och territoriella integritet, gränsernas okränkbarhet, avståndstagande från hot om eller användning av våld samt staters frihet att själva välja eller ändra sina säkerhetsarrangemang. 

Ukraina har genomfört så mycket av Minskavtalen som rimligen är möjligt utan kontroll över territoriet och har tagit upp alla punkter.

Ryssland är en part i Minskavtalen, de senaste formella dokumenten där Ryssland har bekräftat Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Ryssland har dock inte fullgjort sina skyldigheter i enlighet med Minskavtalen, eftersom det och dess aktörer inte har genomfört en vapenvila, avlägsnat alla tunga vapen, genomfört ett utbyte av alla politiska fångar och säkerställt leveranser av humanitärt bistånd baserat på en internationell mekanism. Ryssland har tvärtom stärkt de olagliga väpnade grupperna i östra Ukraina. Ryssland låter inte heller observatörer från OSSE:s särskilda övervakningsuppdrag i Ukraina få obehindrat tillträde, bland annat till gränsen mellan Ukraina och Ryssland – det (mycket begränsade) övervakningsuppdraget avbröts efter ett ryskt veto sommaren 2021. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Gudrun Schyman: Ukraina måste gå till förhandlingsbordet

 1. Vill ukrainarna förhandla så ska de göra det. Vill de inte förhandla så skall de inte göra det.

 2. Då har miljöpartisterna på SVT-SR letat upp Gudrun Schyman igen.
  Tänk om de istället gjorde sitt jobb och skaffade fram några trevliga TV program som vi betalar för, bara skit på TV.

  7
  2
 3. Då menar alltså fyllekommunisten, att Stalin efter den tyska invasionen 1941 borde ha förhandlat med Adolf, och gjort eftergifter i form av territoriella förluster, för att få fred.

  13
  5
 4. Äpplet faller inte långt från päronträdet! En gång röd rysskramare, alltid röd rysskramare.
  Kärringen är alkis och kan knappast räknas som tillräknelig. Hon har genom åren varit demokratifientlig med fablesse för rövslickeri i östled. Spärra in detta mänskliga vrak!

  29
  8
 5. Är det någon som bryr sig i vad pissruskan tycker men det är ju logiskt en enveten kommunist av den gamla Stalin typen ? Det är väl självklart att det är Putins gammal häxa det är dags att sicka in kärringen på torken igen . Värden klarar dig utan fru avskyvärd.!

  26
  3
 6. Gudrun af Skyrman brukar vara öppen för alla möjliga åsikter mot betalning, den ryska regimen under runkputte har fått hosta upp en slant

  26
  5
 7. Man förhandlar inte med grova krigsförbrytare/förrädare. Hur blev det men Quisling?

  31
  9
 8. Man får tänka på att Putin och Lavros mål överensstämmer med Gudruns eget,
  som gammal kommunist lever hon kvar i kommunisternas mål att dom ska dominera
  världen!

  37
  6
 9. Kremls kamrat Gudrun springer lydigt i husse Puttes spår och rapar upp Moskvas lögner som sanningar – vilket hon inte är ensam om, det finns en hög Puttebrigardister på bloggen som gör samma sak för att “de kan tänka själva”.

  Sanningen är att Ukraina sitter vid förhandlingsbordet och det ligger ett färdigt förslag på bordet som det bara är för Putte att acceptera.

  38
  11
  • Det finns flera problem med det du skriver .

   Schyman är en trogen rysskommunist och tänker i gamla banor !

   Diktator Putte invaderat flera områden tidigare och man kan börja tro att han delvis vill återställa gamla Sovjet !

   Det lär finnas förhandlingsförslag på bordet som Putte inte vill komma och sätta sig vid !

   Puttes krig blev absolut inte alls vad hans brännvins-generaler sade de skulle bli . . Backar Putte nu så har han därmed ödslat bort massor av unga ryssar totalt i onödan !

   Personligen tror jag Putte sitter i en jäkla knipa nu när kriget inte verkar kunna vinnas , avslutar han kriget så har alla dessa soldater dödats för absolut ingenting !

   Typ så har jag förstått saken i grova drag. 😉

   24
   13
 10. Hon har väl inte blivit dement? Stackars Gudrun! Så korkat att inte ens förstå vem som anfallit vem.

  41
  18
 11. I OTAKT MED TIDEN…

  Nästan lite Jan Myrdal vibbar nu över tanten…
  Eller när begrepp som “gåsleversocialist” och “kaviarkommunist” får sig ett tydligt ansikte…

  Vpk fick pengar från Moskva…
  Vad får “skräcködlan” sina pengar ? ( och sitt billiga rödvin ?)

  En “skräcködla” som för länge sedan passerat sitt “bäst före datum” skall man bara förbigå med tystnad men helst tystas ner!

  Och VAD kan denna pladdrande “tyckonom” om saken i sig?

  Säger som Per Gharton en gång gjorde till Carl Bildt !..
  HÅLL TRUTEN !!

  41
  5
 12. Inget att förvåna sig över att denna gamla alkoholiserade kommunist stöder Ryssland som alltid älskat.

  49
  10
  • Den madame har varit med och förstört Sverige.
   Själv tycker jag det är för lite prat om fred.
   Tuffeuffe kan väl förmedla och ta med Ebba.Dom verkar bra på att lösa problem i omvärlden..
   Bara se vad fint dom styr nu i vårt land nu..
   Som sossar och dom andra partierna

   9
   6

Kommentera