Säkerhetspolitiken tillbaka i verkligheten

SÄKERHETSPOLITIK. Omvärlden är bister och brutal. Ryssland fortsätter att mörda, våldta och stjäla i Ukraina och ledande ryska företrädare svänger sig med grova hotelser mot västvärlden på ett ansvarslöst, omdömeslöst och sannolikt desperat sätt. Desperata människor är mycket farliga, skriver PJ Anders Linder på Axess.

Någon sorts tröst i detta mörker är ändå att Sverige ändå till sist tagit sig samman. Georgienkriget 2008 räckte inte för att väcka de ansvariga och efter ryska påsken 2013 och annekteringen av Krim 2014 var vårt nationella tillstånd fortfarande yrvaket. Den borgerliga opinionsbildning som började göra sig gällande efter Fredrik Reinfeldts avgång höjde tillsammans med Björn von Sydows försvarsberedningar medvetenheten, men så sent som våren 2022 kunde den nyss avgångne statsministern Stefan Löfven veckla in sig i märkliga och skadliga resonemang om att det vore bra om Nato inte hade direkt gräns mot Ryssland (dvs att Finland inte borde gå med i försvarsalliansen).

Nu är det annat ljud i skällan. Magdalena Andersson såg till att S lade om kursen tvärt och bestämt och hennes efterträdare Ulf Kristersson förvaltar den nya linjen väl. Dagens anförande vid rikskonferensen med Folk och försvar var distinkt och konkret med tydliga besked om att Sverige inte ska gå in i Nato med inställningen att härtill är vi nödda och tvungna utan med genuint engagemang. Han konstaterade att Sverige har mycket att bidra med på ett antal centrala punkter och redogjorde för konkreta insatser för att stärka Baltikums säkerhet, som Sverige kommer att ta på sig som Natomedlem.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som också talade i Sälen i dag, var mycket tydlig med att det svenska medlemskapet är angeläget. Han konstaterade av 28 av 30 Natoländer nu sagt ja till svenskt och finländskt medlemskap i en rekordsnabb process och att det är otänkbart för Nato att inte rycka in med stöd till de båda länderna ifall de skulle hotas.

Redan medlemskapsansökan har stärkt vår säkerhet.

Läs vidare på Axess…

-Pettersson tycker det är självklart för Sverige att gå med i Nato, även utan att ta militära och politiska hänsyn. Jag tycker vi har en moralisk skyldighet att ställa oss på demokratiernas sida. Jag vet att demokratierna har många brister men alternativen är värre.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Säkerhetspolitiken tillbaka i verkligheten

 1. Det var Niinistö och Marin som tog Sverige med till NATO. Minns Marins reaktion på Maggans svammel…

 2. Men om inte Svenska politiker varit så förbannat blåögda och lagt ner försvaret,
  så hade vi inte behövt gå med i Nato, vi hade ett av Europas bästa försvar, vi
  hade högteknologisk tillverkning av försvarmaterial inom landet.

  Att tro att Ryssen skulle bli fredliga för all framtid var korkat, det var det kommunistiska
  systemet som brakade samman, inte att Ryssland skulle bli fredliga för all framtid!

  I Expressfart lades flera Regmenten och Flygflotiljer ned , många utbildade officerare
  tvingade övergå till andra verksamheter, mycken utbildning gick till spillo, och många
  ungdomar, som annars hade kommit ut och lärt sig soldatutbildning kunde fortsätta bo hemma hos mor.

 3. Det är nog så att NATO har blivit ett “måste” för vår säkerhet. Fascist Ryssland har kastat masken och visar tydligt sina imperialistiska ambitioner.

  Det är naivt att tro att ett avrustat Sverige ensamt skulle orka stå emot ett anfall.

  Att Fascist Ryssland är inställda på att åtminstone ta över Gotland är jag fullt övertygad om. Och jag blir INTE förvånad om de använder kärnvapen för att göra det möjligt.

  Gotland blir i så fall fullständigt förött och kan inte tjäna som avstamp för NATO.

  Ett kärnvapen anfall på Gotland visar också upp det fascistiska barbariet. Om anfallet sker INNAN Sverige blir medlemmar i NATO tror INTE jag att NATO skulle återgälda Fascist Rysslands anfall på ön även om det innebär att de använder kärnvapen.

  Jag kommer inte att besöka Gotland igen förrän Fascist Rysslands ambitioner om “världs herravälde” har stoppats.

  Fascist Rysslands själ inkluderar inte empati eller medmänsklighet. Det är endast våld, barbari, ondska, terror och förtryck som gäller. ÄVEN MOT DEN EGNA BEFOLKNINGEN!

  Glöm aldrig hur de behandlade besättningen på u-båten KURSK som gick under med över 100 människor ombord. De kunde ha bett väst om hjälp med att rädda besättningen men lät dem dö av koldioxidförgiftning. Detta är talande för hur Putin förvandlat landet till en terror och skurkstat. ENDAST DEN STARKE HAR RÄTT TILL ÖVERLEVNAD. Helt i linje med fascismens ideologi.

  12
  9

Kommentera