Regeringen vill ta bort begränsningar av kärnkraft

ENERGIPOLITIK. Regeringen föreslår att bestämmelsen i miljöbalken om geografiska begränsningar av kärnkraftsreaktorer tas bort, så att reaktorer kan byggas på fler platser än Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) vid en pressträff.

Pressträff med statsminister Ulf Kristersson och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari. Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

De föreslår också att begränsningen av maxantalet reaktorer tas bort, så att fler än tio kan byggas.

Ministrarna beskriver det som en del av den svenska klimatomställningen. Regeringen räknar med att lagändringen träder i kraft i mars 2024.

Lagstiftningen ska anpassas efter ny teknik och den utveckling som sker, säger Pourmokhtari.

Dagens begränsningar tillkom under Alliansens tid efter krav från Centerpartiet.

Pressträff med statsminister Ulf Kristersson och miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Regeringen vill ta bort begränsningar av kärnkraft

 1. Ja samtidigt bör man börja bryta uran i Ranstad !!
  Man skulle kunna få Sverige helt oberoende av energi.
  Problemet är att USA anser sig ha monopol på kärnkraft detta i ett försök att förhindra så kallade skurkstater vatt skaffa kärnvapen. Vilket då inte har gått så bra.

 2. Regeringspartioerna förbereder för att genomföra “Stål utan Kol”. Detta projekt kräver 6-10 kärnreaktorer i full drift.
  Vindkraft är inte stabil nog för att driva anodspjälkning av vatten till väte. Finland lär knappast släppa till sin kärnkraft-el, då den behövs inne i Finland. Hela vattenkraften i Sverige behövs för medborgarnas behov. Så projektet har börjat i fel ända, d v s de borde börjat med att säkerställa energitillgången alltså kärnkraften, åtminstone 2 reaktorer i Boden/Luleåområdet.

  8
  2
  • En sak till man borde börjat med vore att säkra teknik för att spjälka vatten till syre och väte i den skala som det skulle behövas. De alternativ som finns nu är oprövade i stor skala, dyra i drift och med låg verkningsgrad. Verkar som att man hoppas på att det löser sig av sig självt under resans gång??

Kommentera