Årets folkbildare och Årets förvillare 2022

GOTT & BLANDAT. Årets folk­bildar­pris 2022 går till hårdrocksbandet Sabaton. Ett hedersomnämnande ges till
journalisterna Matilda Skarehag och Eva Ejdeholt. Till Årets förvillare 2022 utses Expressen och Aftonbladet. ”Sabaton får priset för att de framställer historiska skeenden på ett bra och korrekt sätt”, skriver föreningen Vetenskap och folkbildning i motiveringen.

Sabaton Årets Folkbildare 2022

Vetenskap och Folkbildning har utsett årets folkbildare och årets förvillare sedan 1987. Sabaton uppmärksammas särskilt för sitt senaste album ”The War to End All Wars” som släpptes under 2022. Där skildras första världskriget ur olika aspekter – från soldaters fasor på leriga slagfält till det storpolitiska spelet bakom kulisserna, skriver Vetenskap och Folkbildning.

”Sålunda har bandet under många år fått människor att intressera sig för historia och bättre förstå historia som vetenskap på ett sätt som ingen vanligtvis förväntar sig av musikartister.”

Sabatons låt ”Carolus Rex”, vars titel syftar på Karl XII, fanns med på den Spotify-lista som regeringen släppte i samband med att Sverige tog över ordförandeskapet i EU.

Men bara dagar efter plockades låten bort. Anledningen var att regeringen uppmärksammades på att bandet gjorde en kontroversiell spelning på Krimhalvön 2015. Konserten organiserades av det ryska mc-gänget Nattvargarna som haft kopplingar till president Vladimir Putin.

”Detta är inget som vi vill ska associeras med det svenska ordförandeskapet”, skrev presstjänsten för det svenska EU-ordförandeskapet i ett mejl.

Den mindre åtråvärda utmärkelsen årets förvillare går till den som ”i Sverige under året, frivilligt eller av grov oaktsamhet, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat.”

I år får Aftonbladet och Expressen dela på ”priset”. ”De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln) där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar”, skriver Vetenskap och Folkbildning i motiveringen.

-Pettersson tror inte att det blir några rubriker i kvällspressen efter att de utsetts till “Årets förvillare”, och AB:s Anders Lindberg är helt tyst…

Årets förvillare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Årets folkbildare och Årets förvillare 2022

 1. SABATON är värda uppskattning trots plumpen med Krim spelningen!!!!

  Det finns svenska företag som fortfarande handlar med Fascist Ryssland men de klankar man INTE ned på!

  ROCK ON SABATON!

  Hoppas ni belyser fascismens och islamismens ONDSKA och ILLDÅD på nästa skiva!
  Varför inte ta upp IRAN regimens terror mot den egna befolkningen som helhet och kvinnorna i synnerhet.

  Att “VERKLIGHETSFÖRNEKARNA” på EXPRESSEN och AFTONBLADET får pris som årets “folkförvillare” är helt i linje med den verklighet de försöker dölja.

  6
  5
 2. Jod är ordet som är bannlyst inom sjukvården, men kan rädda många med sköldkörtelproblem. Dessutom helt fritt från biverkningar.

  16
 3. Apropå Sabaton, de är världsberömda.
  Kul gliring som involverar Sabaton från Brandon Herrera för ett år sedan angående invasionen av Ukraina. Hoppa fram till 8:30 in i videon för att se den.

  5
  8

Kommentera