Miljöpartiet halverat sedan valet

INRIKES. I valet i september kraftsamlade Miljöpartiet och klarade riksdagsspärren med marginal på 5,1 procent. Nu når man blott 2,4 procent, vilket är ett historiskt bottennapp för partiet i Demoskops mätningar.Raset för de gröna är alltså en katastrof för partiet men däremot inte särskilt förvånande. Trots en tilltagande klimatkris har partiet inte lyckats ta någon plats efter valet. De är inte intressanta eftersom de saknar makt.

Många förklarar MP:s valresultat med stödröster, och en teori är att det är det som nu märks i opinionsmätningarna ett halvår senare.

 • Miljöpartiet backar till 2,4 procent (-1,1) och når den lägsta nivå Demoskop uppmätt sedan september 1993. Det innebär partiet tappat mer än varannan väljare sedan valet.
 • Även Liberalerna backar till 3,4 procent (-0,8) och hamnar under 4-procentsspärren för första gången sedan Johan Pehrson tillträdde som partiledare i maj.
 • Kristdemokraterna fortsätter backa och når sitt sämsta resultat sedan augusti 2018.
 • Sverigedemokraterna ökar till 19,8 procent (+2,2), vilket är strax under valresultatet. M är fortsatt näststörsta parti efter S.

Tidöpartierna samlar ett stöd om 48,2 procent och oppositionen 49,9 procent. Skillnaden mellan blocken är därmed 1,7 procentenheter till oppositionens fördel. Förklaringen ligger i att samtliga oppositionspartier backar något och att SD ökar inom Tidöavtalets partier.

Miljöpartiet bars i valet upp av stödröster, framförallt från Vänsterpartiet, och vi har sedan tidigare sett att stödrösterna återvänt dit. Miljöpartiets fortsatta tapp i denna mätning förklaras av respondenterna i undersökningen att det är andra partier som för en mer relevant klimatpolitik och att man tror att Socialdemokraterna som ett större parti skulle kunna möta de utmaningar Sverige har.

Väljare som gått från MP till C: ”Jag tycker miljöfrågor är viktigt, men bedömer andra frågor vara viktiga med. Därför har jag gått från att välja Miljöpartiet till Centerpartiet då jag tycker de har bättre politik i andra frågor.”

Väljare som gått från MP till S:”Vänsterblocket” är självklart och de är det ”säkraste kortet” i det blocket i och med att de är störst.”

”Alla alternativ känns obra. Men min förhoppning är att Reformisterna inom Socialdemokratin kan står för en nu visionär riktning så att Socialdemokratin kan leda istället för att bara förvalta/hålla blåa krafter borta.”

Socialdemokraterna noterar 32,7 procent (-0,6), vilket tillsammans med förra mätningen i december är den högsta nivån sedan april 2014. S har sedan valet 2022 tagit väljare från alla partier, alltså även över blockgränsen, men mest från C, V och MP.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Miljöpartiet halverat sedan valet

 1. Märta Stenevi låter hälsa, att krisen nu är över. Världen håller inte längre på, att brinna upp. Hon blir nu, med framgång, behandlad för klimakteriebesvären och plågas inte länge av värmevallningar!

  11
 2. Goda nyheter. Har redan skickat hälsningar till personalen på svt.
  Det är väl snart bara dom kvar nu…….😄😄😄😄

  18
 3. Undrar vad Märtas och Pers grannar tycker om dem när nu decembers elräkning kommer i postlådan?

  21
 4. Dagens ljusglimt MP minskar till 2,4 %. Väntar bara på samma resultat för Sossarna,då kanske vi kan få ett normalt Sverige igen.

  41
  • Och om centern går vidare med sin kandidat är dom snart borta med L och V kvar att bekämpa

 5. Lyssna på fredspristagaren Mukwege.
  Han ringar in Sveriges problem i ett par meningar.
  “Utan ansvarsutkrävande faller moralen”
  Och det gäller både Politiker och Invandrare.
  Och det har inte våra lågutbildade politiker förstått , och våra korrupta medier och Journalister inte vågat påpeka .
  Undrar vilket pris vi ska ge Åkesson för hans klarsynthet .

  43
  1
  • Får verkligen hoppas att svenska folket vaknat och ser resultatet av förd politik. Att S inte dalat i opinionen ännu beror ju på att dom lyckats hålla liv i sin gamla paradgren att det alltid finns nån annan att skylla på.

   27
 6. Detta parti har av både sossar och moderater fått bestämma över landets öde under minst tolv år i följd och ser nu konsekvenserna av en okontrollerad invandring, demontering av ett fungerande elkraftsystem och en önskan från detta parti att göra Sveriges medborgare både fattigare och svårigheter att leva ett fungerande liv. Lika stor kritik kan lämnas till de s.k statsbärande partierna S och M som låtit landet utarmas av miljöfascisternas framfart. Nu finns en förhoppning att detta parti försvinner för gott från inflytande.

  41

Kommentera