Dagens tankeställare 153

Tiderna förändras.

År 1963 genomfördes en nominell devalvering i Finland där två nollor ströks bort. 100 mark förvandlades till en mark, en tusenlapp blev en tia. Min mormor var vid den tiden i 50-års åldern, och även om hon kom att leva ytterligare 35 år, vande hon sig aldrig vid pengarnas nya värde. Resten av sitt liv blandade hon ihop ”gamla mark” och ”nya mark”.

2002 övergick Finland från mark till euro och visst var det besvärligt att anpassa sig till den nya valutan för vem som helst.

I slyngelåldern lärde jag mig de olika sjömärkena, som i Svenskfinland också kallas remmare. Några år senare infördes därtill lateralmärkena och vi fick två parallella system som jag till en början inte ville bli klok på. Likaledes hade jag sedan barnsben vant mig vid Beaufortskalan, som anger vindstyrkan på en skala från 0 (stiltje) till 12 (full orkan). Sedan började man plötsligt mäta vinden i meter per sekund.

De nya glödlamporna retar mig storligen och tillsvidare har jag vägrat lära mig att räkna lumen och Kelvin. Jag vill bara ha en vanlig jävla 60-watts lampa, kan det vara för mycket begärt? Samma gäller gamla hederliga hästkrafter – vad tusan betyder en kilowatt när man talar om bilmotorer?

Nåväl, tiderna förändras och det är bara att anpassa sig.

Rune Holmström

9 thoughts on “Dagens tankeställare 153

 1. Vi var till Åland på skolresa vid den tiden.
  Min klasskamrat växlade in 100 Svenska kronor , och fick mark motsvarande 1000 Svenska kronor .
  Han bjöd runt och var flickornas favorit .
  Efter några dagar kom ett brev från banken som bad om ursäkt .
  Och krävde tillbaka 900 kronor .
  Då var tonen en annan , och hans föräldrar var måttligt imponerade

  19
 2. Ja du, Holmström..
  Euron är jobbig.
  LED-teknologin spännande.
  Och blåser det snålt, så gör det. ..
  Pajazzon bär kära minnen..

  “All things must pass..”,
  låter bättre på eng. ..

  Allt måste passera, låter skit.

  – och med ett påföljande s på verbet, ja, där är förhoppningsvis ingen av oss än. ..

 3. Dom nya “miljöanpassade” glödlamporna är ett jädrans otyg!
  Förr kostade en vanlig 60W glödlampa 3-4 kronor och den gav bra ljus, höll länge och utsöndrade även värme!
  Dom nya lamporna har för det första ett näst intill obegripligt system att mäta ljus, mycket kort hållbarhet och kostar runt 50:- bara för en lampa, den ger ingen värme och när dom expoderar (vilket händer då och då) så sprids inte bara farliga glasskärvor runt i rummet utan dom är även fyllda med kvicksilver -det är kanske därför dom kallas för miljölampor…?

  22
  5
  • Du har rätt på alla punkter. Att glödlampor utsöndrar värme är både på gott och ont. På sommaren kan man vara utan det tillskottet. Men då behöver man å andra sidan inte bränna så mycket lyse. Lampor utomhus är en annan sak där försvinner värmen lika fort som fisen i morgondisen.

   Jag ångrar att jag inte köpte på mig fler 40-wattare och 75-wattare. 60-wattare har jag gott mot om. Fungerar alldeles med gammaldags “tyristorstyrning”.

   10
   2
 4. När det gäller vid så är det inte alltid m/s längre utan km/tim på vissa vädersidor. Det blir det ju inte lättare av.
  Det var bättre förr. “Året var 1973” gick nyss på SVT, inte en invandrare i sikte.

  22
  2
  • Och på sina håll säger man sekundmeter. Kolla in ”Året var 1972”. Minst en invandrare i sikte. Och så en hoper gängkriminella svenska utlänningar som försökte utvisa sig själva. Jag minns inte om de lyckades.

 5. Mycket som har ändrats och försvunnit då man var ung och semestrade till Finland och kusiner.
  Viskutpenniä(lika stor som 1kr) byttes som passade i svenska maskiner och tobaksautomater som kronor, 40 öre tjänade man på varje 50penniä, lika 20 penniä som var lika stor som svenska 50 öringen.
  Danska 5 öringar gillade de flesta spel och tobaksautomater med på 60/70 talet.
  1 Markka var ju lite mindre än 1kr men kunde passa i vissa spel, men då med förlust.
  Sen fanns ju enarmade mekaniska banditer(tic-tac-toe/mad melon m.fl., samma upplägg men bara annat namn) på färjorna med till Finland, men det är en annan historia hur man bemästrade dessa som tonåring.
  Felstavning kan finnas ovan..
  —————-
  Nedan spelades det mycket på, finnar? stoppade ofta upp papper i vinstutkastet och väntade på att den som spelade gick därifrån och trodde pajazzon var trasig när ingen vinst hamnade i skålen, då papperet blockerade mynten, och kunde vittjas senare.

  https://svenska.yle.fi/a/7-904232

  För intresserade så är de nya mynten 1kr och 2kr magnetiska numera för Sverige är så fattigt så vi plätterar järnskrotet(kommer säkert från återvinning av gamla Amazoner) så det ser ut som dyr koppar…….borra hål i dom och använd dessa som brickor till skruv/bult, snart billigare än brickor på påse eller lösvikt..

  Häpp.

  14
  1
 6. När euro infördes hörde jag att små barn i Finland kallade den gamla myntenheten “mommanmarkka”

  8
  1

Kommentera