HYBRIT – Den största gröna bubblan i Sveriges historia

ENERGI & KLIMATPOLITIK. Tillsammans gör SSAB, LKAB och Vattenfall en unik satsning för att förändra den svenska järn- och stålindustrin i grunden. Under namnet HYBRIT arbetar vi gemensamt för att utveckla det första fossilfria stålet. HYBRIT-tekniken har potential att minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med minst tio procent. Det motsvarar en tredjedel av utsläppen från industrin och kan i framtiden bidra till att minska utsläppen från järn- och stålproduktion i hela världen, påstår företagen bakom projektet.

Hybrits pilotanläggning i Luleå, en satsning av SSAB, LKAB och Vattenfall.

Debatten om det ”gröna” stålet och de statligt kontrollerade Hybrit-företagens satsningar på att göra stål med hjälp av vätgas har börjat ta fart. Vi har i snart två års tid efterlyst en genomgripande analys av projektets konsekvenser och välkomnar den senaste tidens diskussioner, skriver professorerna Magnus Henrekson och Christian Sandström på Dagens Industri.

I DI 22/12 ställer sig Irene Svenonius (M) frågande till rimligheten i att så stora mängder skattemedel allokeras till högriskprojekt i statliga bolag. Hon poängterar också att de långsiktiga konsekvenserna för Sveriges redan hårt belastade elnät riskerar att bli allvarliga. 

Elisabeth Thand Ringqvist och Gustav Hemming (C) är av en annan uppfattning (DI 30/12). De menar att Hybrit kan förena Sverige och stärka hela ekonomin. Faktum är att de samhällsekonomiska effekterna av Hybrit redan har granskats av andra forskare.

Professorerna Bengt Kriström och Per-Olov Johansson publicerade i november förra året en artikel i den vetenskapliga tidskriften Journal of Benefit-Cost Analysis där de liksom vi landar i slutsatsen att Hybrit-satsningen är skadlig för miljön och ekonomin. Titeln på deras artikel säger det mesta: ”Paying a Premium for ’Green Steel’: Paying for an Illusion?”

Kriström och Johansson skriver vidare i artikelns slutsats det som vi och allt fler har påtalat: ”The problem is that such steelmaking requires huge amounts of electricity.” Det är svårt att se att inte dessa elintensiva projekt skulle drabba de som redan i dag bor och verkar i Norrbottens län i form av höga elpriser och undanträngning av befintliga verksamheter. Om projektens mot förmodan skulle bli framgångsrika kommer vinsterna att hamna hos ägare och finansiärer som varken bor i norra Sverige eller betalar skatt där. 

Hybrit-företagen har ansökt om 4,9 miljarder kronor i stöd från Energimyndigheten. Är det rimligt att betala ut närmare 500 kronor per svensk invånare för en statlig tekniksatsning som skall ta hälften av Sveriges nuvarande elanvändning i anspråk? Om ansökan beviljas av Energimyndigheten utan att vi fått svar gällande elförsörjningen är risken överhängande att Hybrit kommer att gå till historien som den största gröna bubblan i Sveriges historia.

Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, IFN

Christian Sandström, biträdande professor i företagsekonomi, JIBS & Ratio

Historien om fiaskot Stålverk 80 | Paralleller med energislukande “klimatstålet” HYBRIT

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “HYBRIT – Den största gröna bubblan i Sveriges historia

 1. Vätgas, det är som att tanka för en hundring och få bränsle för 40kr.
  Det funkade inte för 100 år sen och inte i dag heller….

 2. Hälften av den el som genereras i vårt land kommer att förbrukas i detta stålverk när det är fullt utbyggt !!! Och den elen kommer knappast att komma från några vindsnurror utan blir från den kol och olja som blir det enda alternativet när nu det mesta ska drivas via el. Vilket då innebär att man är tillbaka på ruta ett igen. “Fossilfritt stål” – Knappast – Samma kol o olja som förut. Man jävligt mycket dyrare och fullständigt osäljbart…..Grattis MP !

  24
 3. Hoppas innerligt INTE detta blir verklighet. Vem/vilken kund kommer köpa denna svindyra produkt och till vad isf?

  33
  • Det kommer inte att finnas någon som köper en så dyr råvara , men med tanke på den enorma energiförbrukning detta kommer kräva för att fungera så kommer den inte kunna starta upp . . Vi har inte el till detta !

   Att omvandla el till vätgas kostar ca 30% av energin i förluster och tillbaka till el så förloras minst 20%till . . .

   Vill man transportera vätgasen till annan ort så kostar det energi att komprimera gasen och sedan köra detta med tåg tar också energi . .

   Dessa tåg kommer inte kunna köras genom samhällen (?) eftersom lasten är så djävulskt eldfängd och en tågurspårning på “fel” plats skulle kunna kosta många liv !

   23
 4. MP 2,4% Det är mycket ändå om man tänker på allt de ställt till med .
  5-8% för Sossarna i nästa val är mitt tips.
  Löfven trodde han basade över Sveriges största skyddade verkstad .
  Nu skrivs fakturorna ut för galenskaperna.

  46
 5. Det verkar finnas ett patologiskt (sjukt) samband mellan socialdemokrati och stålverk i Norrland.
  Vad konsekvenserna blir “har vi ingen aning om” som en (ö)känd sosse en gång sa.

  33
 6. MP hackar som en gammal stenkaka, eller kanske snarare en fonograf så bakåtsträvare de är: https://www.svt.se/nyheter/oppositionen-om-karnkraftsforslaget-symbolpolitik

  “Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet pekar på de planer som finns för havsbaserad vindkraft som man menar hade kunnat öka elproduktionen betydligt snabbare.

  – Det borde vara deras största prioritering just nu istället för ett omodernt och dyrt energislag. Regeringen är som en repad skiva som hakat upp sig på kärnkraft, säger Katrin Wissing.”

  22
 7. Sakerna är även värre i Finland, här blev det en vecka sedan för första gången tal om “green steel”. Orsaken var att en norsk företag “Blastr” (Uttalas: blåst) som med ingen nämnvärd historia bakom sig och utan säkerställt financiering hade beslutat att investera 4 miljarder Euros till en ”green steel” fabrik i Ingå.

  https://svenska.yle.fi/a/7-10025721

  Ett sådant investering skulle ta nästan hela det energin som det jätteliga Olkiluoto3 kärnreaktorn producerar..Resultatet skulle vara fortsatt brist på el, vilket skulle påverka även Sverige. Och detta fortsätta överpriset på el möjligtgör fortsätta enorma vister för GLOBALISTERNA.

  Och det var inte alla av GLOBALISTERNAS utlovade miljökostnader. I dag har naturresursverket LUKE visat nya kalkyler som säjer att kostnaderna för den återställning av naturen som EU kräver skulle kosta 13 -17 miljarder euros fram till 2050. Lite tidigare samma ”Naturresursinstitutet (Luke) gjorde i mars en bedömning av lagsförslagets konsekvenser för Finland där man räknade att de årliga kostanderna kan vara mellan 1,5 och 1,8 miljarder euro.”

  https://svenska.yle.fi/a/7-10021796

  En månad sedan blev det klarlagt att Finland har under det senaste åren fällt mer skog, för skogs industris behov och därför Finnland skulle behöva betala upp till 8 miljarder euros i böter till EU eller köpa motsvarande utsläppsrättigheter från GLOBALISTERNA.

  Finland med sitt GLOBALISTstyre är på vär till bankrutt. Där träffar vi nog svenskarna som på grund av sitt GLOBALISTstyrda invandringspolitik också är på väg åt samma riktning.

  Det spelar ingen roll vad man än gör här iNorden, GLOBALISTERNA kommer alltid med nya ekonomiskadande krav som till slut knäcker våra välfungerande samhällen. Att säja kategoriskt nej till alla utländska krav på pengar eller makt är det enda som fungerar och detta gäller även financiering av utländska krig som GLOBALISTERNA har skapat.

  37
  1
 8. Vilket joller!
  Nu har dårarna släppts in hos den svenska tunga industrin också!
  -Det var bara det som var kvar att förstöra, sen ligger landet i ruiner.

  55
  1
 9. När och om det här blir färdigt och fungerar så ska stålet säljas med vinst. En stor vinst för att betala investeringarna inklusive nya kraftverk.

  Om t ex en biltillverkare eller en brobyggare behöver stål så köper han givetvis ett billigare stål från Kina utan koldioxidstämpel och inte ett dyrt stål från Sverige oavsett den gröna stämpeln. Jämför med vad som hände med den stora svenska varvsindustrin – då var det inte klimatnoja utan löner.

  38
  1
  • Ja se på Bron i Stockholm som kom med båt från Kina ” Guldbron” eller vad den heter

   38
 10. Vi har ju elbrist i landet med höga elpriser även i Norrland ,hur tänkte dessa ansvariga politiker när man ska smälta malm till stål med el som inte räcker till när det inte blåser.

  40
  • Det råder inte elbrist i Sverige normalt sett. Just nu exporterar vi 4500 MW. Det kan, vid kallt väder och vindstilla, råda effektbrist på grund av nedläggningen av kontrollerbar kraft och försöken att ersätta med vindflöjlar.

   De höga elpriserna beror på EU, elbörsen och hopkopplingen med kontinenten. Gör om elbörsen eller klipp ledningarna så sjunker elpriserna men det kan också bli roterande mörkt i delar av landet vid extremväder.

   12
   5
   • Argus, du glömmer korkade politiska beslut som att stänga fullt fungerande kärnkraftverk, främst i Tyskland av kärringen Merkel, som antagligen är en rysk mullvad.

    22
  • Hur tänkte ansvariga politiker? Det är verkligen hårda och orealistiska krav du ställer på mentalt eftersatta Miljöpartister och dito och nertrampade dörrmattor inom vänsterblocket.

   23
 11. Att det kommer att behövas enorma mängder el som inte finns har ingen tänkt på. Huvudsaken är ju att det låter bra i tv…..

  44
  • När industrin går på knäna och vi helt plötsligt har närmare en miljon arbetslösa och inga nya arbeten?

   41

Kommentera