Ex-advokaterna nekas prövningstillstånd av HD

BROTTSLIGHET. De tidigare advokaterna Ekrem ”Kungen” Güngör och Amir ”Prinsen” Amdouni nekas prövningstillstånd i Högsta domstolen, skriver Dagens Juridik.

Ekrem Güngör och Amir Amdouni. Foto: Kickan Nicolic/Advokatfirman Devlet

Hovrättsdomarna står därmed fast. De båda dömdes till fleråriga fängelsestraff för medhjälp till grova brott. Det framkom i krypterade chattar att de under täcknamn haft kontakt med centrala personer i Vårbynätverket i södra Stockholm.

De båda hade överklagat till HD eftersom de ansåg att ett av hovrättsråden som dömde i fallet var jävig till följd av en gillamarkering han gjort på Linkedin. Men HD anser alltså inte att det framkommit något skäl att meddela prövningstillstånd.

-Pettersson antar att herrarna har många polare i fängelset.

***

TIDIGARE 2022-12-15 Högsta domstolen tar upp ex-advokaterna Ekrem Güngörs och Amir Amdounis fall

BROTTSLIGHET. Ex-advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni dömdes till långa fängelsestraff i hovrätten. Men en av domarna var jäviga, ansåg de dömda advokaterna och överklagade. Nu ska jävsfrågan tas upp i HD.

Båda överklagade hovrättens dom och menade att ett av hovrättsråden varit jävig. Orsak: Han hade gillat ett inlägg på Linkedin, där en advokat länkat till en artikel i Expressen. Artikeln har rubriken ”Advokaterna anklagas: Läcker hemlig polisinfo till gängkriminella” och handlade om ex-advokaternas kopplingar till det kriminella Vårbynätverket. I inlägget skriver advokaten att de båda, om anklagelserna stämmer, måste uteslutas ur advokatsamfundet.

***

TIDIGARE 2022-10-10 Hovrätten fastställer dom mot ex-advokaterna Güngör och Amdouni

BROTTSLIGHET. Svea Hovrätt, mål B 9454-22, har i dag meddelat dom mot två före detta advokater, Ekrem “Kungen” Güngör och Amir “Prinsen” Amdouni.

43-årige Güngör döms till sex års fängelse för medhjälp till stämpling till mord och 30-årige Amdouni till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Liksom tingsrätten frikänner hovrätten männen från ansvar för skyddande av brottsling, grovt brott.

Tingsrätten dömde den 43-årige mannen för förberedelse till mord till sex års fängelse och den 30-årige mannen för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud till fyra års fängelse. De tilltalade friades från ansvar för skyddande av brottsling, grovt brott.

Tingsrättens dom har överklagats från båda sidor. Åklagarna har yrkat att männen ska dömas även för skyddande av brottsling, grovt brott, och att straffen ska skärpas. Männen har yrkat att bli helt frikända.

När det gäller åtalen för skyddande av brottsling, grovt brott, menar hovrätten att det i princip är möjligt att döma någon för skyddande av brottsling även om den som skyddats inte dömts i domstol. De påstådda skyddsåtgärderna omfattas dock inte av straffbestämmelsen om skyddande av brottsling.

Även om det kan framstå som synnerligen klandervärt att som advokat röja uppgifter från en polisutredning och instruera förhörspersoner att lämna felaktiga uppgifter utgör det påstådda agerandet inte brott, säger Sven Johannisson, rättens ordförande.

Beträffande åtalet för förberedelse till mord anser hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att 43-åringens hantering av en s.k. encrotelefon inte utgjort ett straffbart förberedelsebrott. Det är nämligen inte visat att telefonen skulle användas vid genomförandet av mordet, som skulle ske inne på en kriminalvårdsanstalt. Däremot är det styrkt att 43-åringen förmedlat information mellan personer som var beredda att betala för mordet och den eller dem som skulle kunna utföra det. Han döms därför för medhjälp till stämpling till mord. Även om hovrätten dömer 43-åringen för ett annat brott än tingsrätten fastställer hovrätten den påföljd som tingsrätten har dömt ut, dvs. sex års fängelse.

När det gäller 30-åringen delar hovrätten tingsrättens bedömning att han gjort sig skyldig till medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. I fråga om medhjälpsbrottet har hovrätten kommit fram till att han använt sekretessbelagd information, som han tagit del av i en förundersökning där han varit offentlig försvarare, för att ge uppmaningar och råd till ledare i det s.k. Vårbynätverket. Han har därmed främjat nätverkets narkotikabrottslighet och ska därför dömas för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Hovrätten fastställer tingsrättens dom även i påföljdsdelen och dömer 30-åringen till fyra års fängelse.

När vi mätt ut straffen har vi ansett det vara mycket försvårande att de tilltalade utnyttjat sin ställning och missbrukat sitt förtroende som advokater, konstaterar Sven Johannisson.

***

TIDIGARE 2022-07-26. Åklagaren överklagar, vill ha högre straff för ex-advokaterna Güngör och Amdouni

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Åklagaren överklagar domen mot ex-advokaterna Ekrem “Kungen” Güngör och Amir “Prinsen” Amdouni, rapporterar Dagens Juridik. De båda dömdes tidigare i juli för flera grova brott och fick sex respektive fyra års fängelse. Men åklagaren Ewamari Häggkvist vill se längre fängelsestraff.

Häggkvist anser också att de båda männen bör dömas även för skyddande av brottsling, och ifrågasätter tingsrättens tolkning av lagen: ”Tolkningen innebär att det endast är straffbart att skydda en brottsling om man misslyckas med att skydda denna men att det är straffritt om man lyckas med att skydda brottslingen”, skriver åklagaren i överklagan.

***

TIDIGARE 2022-07-12. Advokaterna Güngör och Amdouni döms för grova brott

BROTTSLIGHET & INVANDRING. De tidigare advokaterna Ekrem “Kungen” Güngör och Amir “Prinsen” Amdouni döms för flera grova brott.

Ekrem döms till sex års fängelse för förberedelse till mord. Han frias från misstankar om medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och skyddande av brottsling.

Amdouni döms till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Han frias från misstankar om skyddande av brottsling.

”Vid brotten har männen utnyttjat sina ställningar som advokater och missbrukat det särskilda förtroende som detta innebär”, skriver lagmannen Eva-Lena Norgren i ett pressmeddelande.

Männen kallades ”nätverkskriminella i kostym” av en åklagare i samband med att de uteslöts ur Advokatsamfundet.

Bevisningen i målet har till stor del bestått av chattar från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat, skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

***

TIDIGARE 2022-06-08. Advokaterna Güngör och Amdouni åtalas för förberedelse till mord

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Den 30 juni 2021 uteslöts två advokater ur Advokatsamfundet. Nu har de åtalats för brott som de misstänks ha begått under tiden de var advokater. En av dem är häktad. Åklagaren är tillgänglig för media när rättegången är avslutad.

Två pensionerade mycket erfarna grova brotts-utredare har jobbat med fallet.

Den 1 mars i år greps en, Ekrem Güngör, av de före detta advokaterna misstänkt för förberedelse till mord. Han häktades den 4 mars och har varit frihetsberövad sedan dess. Nu åtalas han för förberedelse till mord och skyddande av brottsling, grovt brott.

Jag åtalar honom för förberedelse till mord för att han misstänks ha gett uppdrag om att samla in pengar för att betala för ett mord och för att insamling skett. Han åtalas även för skyddande av brottsling, grovt brott. Det avser en grov misshandel som skett på allmän plats där den dåvarande advokaten misstänks, genom en annan person, ha gett instruktioner bland annat till ett vittne och målsäganden om vad som ska sägas. Uppgifterna som sedan lämnades av vittnet och målsäganden ledde till att förundersökningen lades ned. Kommunikationen har i båda fallen skett via krypterade Encrochattar, säger förundersökningsledare Ewamari Häggkvist.

Båda männen åtalas också för skyddande av brottsling, grovt brott och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Båda brotten består i uppgifter och instruktioner som lämnat till Vårbynätverkets ledande personer via Encrochattar. Den före detta advokaten som inte är häktad har tidigare åtalats för brott mot yppandeförbud i samma ärende.

Allmänhetens och rättskedjans förtroende för advokatkåren skadas allvarligt om advokater missbrukar enrumsprivilegiet och kommunicerar sekretessbelagd information på ett otillåtet sätt med krypterade Encrochat-telefoner, vilket vi påstår skett i dessa fall. Dessutom försvåras eller till och med förhindras möjligheten att utreda och lagföra allvarlig brottslighet som är kopplad till gängkriminalitet, säger Ewamari Häggkvist.

Båda förnekar brott.

Målnummer i Södertörns tingsrätt: B 3332-22.

Huvudförhandlingen inleds preliminärt den 16 juni och avslutas den 22 juni, med reservdag den 23 juni. Efter att rättegången är avslutad är åklagaren tillgänglig för medieintervjuer. Innan dess är hon inte tillgänglig för media.

***

TIDIGARE 2021-10-14. Läckande advokater är ett ”stort hot”

BROTTSLIGHET. Avslöjanden om advokater som gått kriminellas ärenden har väckt stor uppmärksamhet det senaste året. I sin nya gängrapport skriver Stockholmspolisen att problemet är ”ett stort hot” mot rättsvårdande myndigheter – och ”mer vida spritt än tidigare känt”, rapporterar Expressen.

Något fler nätverk än tidigare år bedöms ha tillgång till vad polisen kallar ”möjliggörare och specialister” – däribland juridiska experter.

Polisen tar särskilt upp problemet med brottmålsadvokater som agerar i strid med regelverket.

”Information från både Encrochat och andra krypterade chattar pekar på att fenomenet med brottmålsadvokater som missbrukar det förtroende de ges av lagstiftningen är mer vida spritt än tidigare känt”, står det i rapporten.

Ekrem Güngör och Amir Amdouni utesluts ur Advokatsamfundet, skrev bloggen i juni 2021.

De båda herrarna kallade sig ”Kungen” och ”Prinsen” i Encrochattar med kriminella.
I en disciplinanmälan riktades anklagelser mot advokaterna om att de skulle ha försett det kriminella Vårbynätverket med känslig information om pågående brottsutredningar.

JK inledde inte någon förundersökning och advokaterna är inte misstänkta för brott. Sedan i februari har istället Advokatsamfundet utrett händelsen och meddelar nu att Güngör och Amdouni har åsidosatt god advokatsed.

-Pettersson undrar vad det är frågan om, är inte de före detta advokaterna misstänkta för brott? Är det lagligt att läcka sekretessbelagd information till kriminella? Är det lagligt att fakturera skattebetalarna 1.425 kronor i timmen plus moms för ett arbete man missköter?

Nåväl, nu får herrarna inte titulera sig advokater längre och de får inte ta några uppdrag där staten står för kostnaden.

Syrianen och advokaten Edip Samuelsson (född Anip) utesluts ur Advokatsamfundet, skrev bloggen också om i juli 2021.

Göteborgsadvokaten och syrianen Edip Samuelsson, tidigare Anip, som ofta anlitats av släktnätverket Ali Khan, utesluts ut Advokatsamfundet. Det meddelar Högsta domstolen.

Anledningen är enligt domstolen att han vid två tillfällen handlat i strid med de restriktioner som hans häktade klienter meddelats.

”Överträdelser av det slag som han gjort sig skyldig till riskerar, enligt Högsta domsolen, att undergräva förtroendet för advokatkåren till nackdel för frihetsberövade personer”, skriver HD i ett pressmeddelande.

Efter att Samuelsson anmälts till Advokatsamfundets disciplinnämnd förra året beslutade nämnden att utdela en varning och böter. Justitiekanslern överklagade ärendet till Högsta domstolen som alltså ändrar nämndens beslut.

-Pettersson ser att det är fyra advokater som uteslutits det senaste året och alla fyra har utländsk bakgrund, tidigare finns dock en del med svensk bakgrund.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ex-advokaterna nekas prövningstillstånd av HD

  1. Verkar inte vara så bra advokater som inte känner till under vilka premisser som HD tar upp mål, och detta lär ju knappast vara något prejudicerande mål

  2. Muslimjävlar ska slängas ut ur vårt land. Deras enda mål att vara i Sverige är att utnyttja oss svenskar och stjäla våra pengar. Släng ut dom jävlarna.

    25
    1
  3. Finns det överhuvudtaget en enda normalt hederlig muslim i Sverige enligt vår mått stock?

    26

Kommentera