Det är skillnad på politiker och folk

PENSION. Oxelösunds tidigare kommunalrådet Catharina Fredriksson (S) har ansökt om politikerpension. Det kommer att kosta Oxelösunds skattebetalare runt fem miljoner, rapporterar Södermanlands Nyheter.

Catharina Fredriksson (S) Foto: Roland Magnusson, Kommuninvest

Vid senaste valet tappade Socialdemokraterna makten i Oxelösund för första gången på 72 år. Det är lika länge som Oxelösund varit stad och makten har ända till nu varit röd i Oxelösund.

Om Catharina Fredriksson är ledsen för att S tappade makten vet jag inte, själv behöver hon inte vara orolig för försörjningen. Damen har ansökt om så kallad politikerpension. Det är något som alla politiker med minst 40 procent arvode, lön, har rätt till.

De reglerna gällde fram till 2014. Politikerpensionen beräknas utifrån hur många år man tjänstgjort. Har man tjänstgjort i tolv år, vilket är maximalt, har man rätt till 65 procent av den lön man hade. Har man tjänstgjort mindre tid blir det mindre i månaden.

De äldre reglerna, som gäller för Catharina Fredriksson, innebär också att hon har rätt att ta ut sin pension från det att hon fyllt 50 år, men inte 67.

Catharina Fredriksson blev kommunalråd 2012. Enligt reglerna har hon rätt till en pension på drygt 38 000 kronor i månaden.

Oxelösunds kommuns politiker bestämde dessutom att den som beviljas politikerpension har rätt att tjäna tre prisbasbelopp, cirka 150.000 kronor utöver pensionen.

Catharina Fredriksson är 57 år och omräknat i år och kronor kan det landa på att Oxelösunds skattebetalare tvingas betala över fem miljoner kronor, inklusive arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, till dess hon fyller 65.

-Pettersson noterar att Fredriksson kommer att få en pension på runt 456.000 kronor om året plus gissningsvis 150.000 i styrelseuppdrag i kommunens bolag, alltså 606.000 kronor om året.

Oxelösunds tidigare kommunalråd Benita Vikström (S) gjorde samma sak; sökte och fick vid 55 års ålder politikerpension till dess hon fyllde 65 plus styrelseuppdrag.

Dom är inte ensamma, Socialdemokraternas Veronica Palm, då 42 år gammal hoppade av politiken i oktober 2015 och lever sedan dess på 47.000 kronor i månaden, försörjd av svenska skattebetalare genom inkomstgaranti från riksdagen, den finns liknande exempel i alla partier.

Två sällsynta undantag är Miljöpartiets Gustav Fridolin som direkt efter avslutat arbete i riksdagen började som lärare. Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, valde att försörja sig själv och är numera sopåkare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Det är skillnad på politiker och folk

 1. Jag brukar inte märka ord, men nog heter det väl ‘skillnad mellan’ och inte ‘skillnad på’.

  10
  1
 2. De må vara socialdemokrat och miljöpartist, men det hedrar dem att de tagit ett jobb efter sin politiker tid.
  Fast i ärlighetens namn, hade jag kunnat gå hem som 42 åring med en välbetald pension så hade jag nog gjort det och ägnat mig åt mina hobbiesar istället.

 3. Skillnaden mellan oss väljare och politiker är att vi måste betala för deras misstag vilka de aldrig erkänner.
  De börjar sin politiska karriär som hårfrisörska och då de åtta år senare slutar är de för fina för att gå till sitt hedervärda yrke igen.
  Då duger bara G D eller Landshövding, de flesta lever dock på pensionen flera gånger högre än den vi kvitterar ut efter 40 år.

  19
  • Funderade på det häromdagen. Vad gör en landshövding egentligen? Är det något vi kan klara oss utan?

 4. Piskan på ryggen, marsch till arbetsförmedlingen! Eller är det så att yrkesmeriter saknas. Endast parasittillvarelse i CV:t?
  Sosseslödder!

  26
 5. Vanligtvis hatar sossar när någon tar för sig av offentlighetens pengar.
  Med ett undantag, när det är en socialdemokrat som tar för sig.
  Då tycker man det är helt ok.
  Ett jävla hyckleri är vad det är.

  44
 6. Som alltid när det gäller Sossar. Makt och pengar är allt dom lever för. Att sko sig på vanliga skattebetalare,

  46

Kommentera