Friande domar mot stenkastare i Rinkeby överklagas

KORANUPPLOPPEN. De friande domarna efter upploppen i Rinkeby under påskhelgen förra året kommer delvis att överklagas till hovrätten, säger åklagare Lotta Karlsson. Överklagandet gäller våldsamt upplopp och berör sex personer. Karlsson säger också att hon har för avsikt att åtala ytterligare åtta personer.

Samtliga elva personer som tidigare stod åtalade friades av tingsrätten som inte ansåg det bevisat att de siktade på poliser när de kastade sten under upploppet.

-Pettersson tycker det är intressant att åklagaren håller med justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) som kritiserade de friande domarna av en hel hög vänsterblivna.

***

TIDIGARE 2022-12-29 Elva stenkastare frias från våldsamt upplopp i Rinkeby

KORANUPPLOPPEN. Elva män åtalades för våldsamt upplopp efter oroligheterna som uppstod i Rinkeby i samband med att den politikern Rasmus Paludan brände en koran där i påskas. Precis innan jul friades alla elva. Solna tingsrätt menar att de aldrig siktade på poliserna när de kastade sina stenar.

Dömda för koranupplopp. De frikända ser likadana ut. Jag hoppas åklagaren överklagar domen och vi slipper aktivister i domstolen. Hittills är drygt 40 stenkastare dömda.

Dom har fallit mot elva personer som ses kasta sten på de filmer som polis och åklagare lagt fram som bevis mot dem. Men trots att de ses kasta sten frias alla elva från åtalet om våldsamt upplopp. Trots att ”omfattande stenkastning” förekom enligt samstämmiga uppgifter. 

Det är inget konstigt att misstänka frias p.g.a. bristande bevisning. Det är snarare argumenten för friandena som väcker förvåning, för att inte säga misstro och ilska. Enligt DN så frias männen för: Solna tingsrätten anser att det är tveksamt om de åtalade deltagit i en folksamling, vilket krävs för att man ska kunna dömas för våldsamt upplopp.

Det är uppenbart att någon form av folksamling fanns på platsen, det syns på alla bilder och filmer. Även om de nu inte gjorde sig skyldig till våldsamt upplopp, så borde de dömas för att ha kastat sten enskilt.

Vidare: Även om de ses kasta sten så anser inte domstolen att det går att säga att det var riktat mot någon polis eller något polisfordon. OK, vad siktade de då på Paludan, sina grannar eller…

SVT så erkänner en av de åtalade att han siktade mot Paludan med sina stenar. Är det lagligt, att kasta sten mot Paludan?

Vidare i DN skriver tingsrätten att man: Fått intryck av att det inte verkar vara fråga om större stenar än att de ryms i en hand och enkelt bara kan kastats iväg. 

Stenar är dödliga om de kastas tillräckligt hårt.

-Pettersson menar att det är något fel på vårt rättssystem, babbarna kastade sten, det borde räcka och det borde vara självklart att man får kritisera rättsväsendet, att stenarna ryms i en hand borde vara oväsentligt eller att bevisa vem den enskilde stenkastaren siktade på likaså.

Sverigedemokraternas Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, kritiserade de uteblivna domarna och de då reagerade reagerade de som ställt till det med ilska.

Centerledaren Annie Lööf kallar en dom förfärlig men hon slipper kritik.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

En av stenarna som användes i korankravallerna i Örebro.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Friande domar mot stenkastare i Rinkeby överklagas

 1. Varför ska dessa idioter skyddas så långt som möjligt vem vinner
  på det.Det är kanske dags att åtala dessa figurer som sitter i
  domstolarna för skyddande av brottslingar.

 2. Allt tjafs mot Jomshof från personer inom rättsväsendet visar dels att de inte kan lagstiftningen (förvånande? Knappast) dels att hela rättsväsendet är genomruttet och styrs av sozzepolitruker och andra med rejäl lutning åt vänster. Största hotet mot rättssäkerheten är det genomruttna rättsväsendet.

  10
  • som Hemlig X-sson skriver:
   “Allt tjafs mot Jomshof från personer inom rättsväsendet visar att de inte kan lagstiftningen“
   och som även Mohamed Omar i Det Goda Samhället skriver, att två representanter för Sveriges Domareförbund sprider felaktigheter, när de i Svenska Dagbladet påstår att Jomshof har skyldighet att inte uttala sig offentligt om domar.
   Omar, citat: “Det finns ingen lag eller regel i Sverige som säger att politiker inte får uttala sig om domar. Tvärtom har vi något som kallas yttrandefrihet, en grundläggande princip i alla demokratiska rättsstater“:
   https://detgodasamhallet.com/2023/01/10/mohamed-omar-politiker-far-visst-kritisera-domar/#more-66197

 3. likadant i tyskland berlin under nyårsnatten då homo erectus? gick bärsärkagång med kaos som följd, varvid en del tyska politiker anser att det är högersidans fel, aldrig migranter asylanter en del ljusskygga element.

  11
 4. Är det ett krav på att man ska vara blind för att sitta och döma i Tingsrätten i Stockholm?
  Eller är det kanske dom politiska färgerna som gör att dom ser illa?

  23
  • Inga höga meriter, utan mer av rätt partibok, rätt kön, rätt etnicitet. Produkten blir vänster aktivister med numera synbara konsekvenser i vårt Sverige. Så är läget inom hela rättsväsendet, åklagare, domare, advokater, så är läget fö på dom flesta statliga och kommunala myndigheter. Tills trögfattarna vaknar och inser att SD hade rätt hela tiden.

 5. Trodde i det närmaste att det var hets mot folkgrupp att anklaga de missförstådda barnen.

  22
 6. Märkligt att de här gamla Sverigefientliga politikerna försvarar upplopp och mordförsök och ändå tycks ha väljare kvar. Hur tänker dessa folkilskna politiker förklara att de helst river Sverige och gärna med ett eller annat muslimskt upplopp med hundratal skadade poliser. Jag antar att de flesta poliser har familjer. Så 100 familjer fick hem mer eller mindre skadade föräldrar. Sverige behöver ett synligt paradigmskifte och därför är Jomshof en av de mest lämpade ordförande i justitieutskottet. Grannländer undrar nog hur det egentligen varit ställt med ordningen i Sverige.

  27
 7. Nu hoppas jag att det blir en dom som Svenskarna förstår och respekterar.
  Och att tjattergnoorna från Östermalm och vänsterkanten sätter i halsen .
  Och att vi får en kommentar från verkligheten av Jomshof , när den nya domen kommer.

  35

Kommentera