Vattenfalls interna kärnkraftsplan ”Projekt Svea”

ENERGIPOLITIK. Vi känner till att två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. 

Dom två reaktorerna Ringhals 1 och 2 försökte SD, M, KD och L stoppa nedläggningen av den 22 januari 2020 men S, MP, V och C vann med en röst. Riksdagen går på regeringens linje: Ringhals ska läggas ner.

Mindre känt är att Vattenfall planerade ny kärnkraft, Ringhals 5 och 6, i ett projekt som om det fullföljts hade gjort att vi haft två nya reaktorer idag. Interna dokument visar att Vattenfall under flera år planerat ny kärnkraft på Ringhals under dolt kodnamn, “Projekt Svea”. Flera källor vittnar om långtgående projekt för nya reaktorer som plötsligt pausades efter rödgröna valsegern 2014.
Men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är planerna inte formellt nedlagda, rapporterade Dagens Industri i februari 2021, bakom betalvägg.

Bakom kulisserna vilar ett Vattenfall-projekt för ny kärnkraft, som skulle kunna sättas igång igen redan i morgon. Dagens industri har med hjälp av dokumentation från Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, kunnat kartlägga hur Vattenfall under flera år planerat att bygga nya reaktorer.

Men efter att Miljöpartiet och Socialdemokraterna bildade regering 2014, pausades planerna. Vattenfall gav projektet kodnamnet ”Svea”, som enligt en källa med god insyn i Vattenfalls verksamhet startades 2006.

Projektet hölls under radaren fram till sommaren 2012, när energibolaget skickade in en formell ansökan till SSM om att få bygga upp till två nya reaktorer.

Då betalade Vattenfall också in en avgift på 100 miljoner kronor till SSM för att myndigheten skulle lägga i nästa växel i planeringsarbetet för de nya reaktorerna.

”Vattenfall kommer under 2012 vidta åtgärder för att få mer kunskap om förutsättningarna för att ersätta befintliga reaktorer efter 2025”, står det i ansökan, som Dagens industri tagit del av.

”Detta utredningsarbete gynnar långsiktighet och stabilitet i den svenska energiförsörjningen”, fastslår Vattenfall i sin ansökan som skrevs under av dåvarande vd Øystein Løseth och finanschef Ingrid Bonde.

Det statliga elbolaget hävdar i sin ansökning till SSM att stängningar av gammal kärnkraft utan att ersätta med ny, kan få svåra konsekvenser för Sverige.

”Utfasningen kan utan ersättande kraft eller långsiktig planering orsaka pristurbulens och oro på elmarknaden”, står att läsa i ansökningshandlingarna.

-Pettersson konstaterar att trots detta beslutade S+MP att stänga ner fyra reaktorer. Det får mig att tänka på min pappas uttryck om idioter “mycket ska man höra innan öronen trillar av”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Vattenfalls interna kärnkraftsplan ”Projekt Svea”

 1. Släpp fram dårar i maktposition och resultat blir den energikris som vi idag upplever,
  att skylla på Putin är enbart löjligt bara en liten del av dom huvudlösa priser som Svensken idag får dras med kommer inte av Putins krig, skatter och avgifter sätter vi själva

 2. 1980 röstade ni svenskar på att kärnkraften skulle avvecklas. Hur röstade ni som klagar nu?
  Själv var jag i skogarna mellan Hyderabad och Visakhapatnam i Indien. Där jag träffade en Indier vilken hoppades att ni skulle rösta för, och ytterligare utveckla den kraftkällan så att även de, Indierna skulle kunna klara av att använda den.

  11
 3. Allt av detta är sossarnas fel. Att vara så förtjust i makten så man gör sig beroende av en liten extremiströrelse som mp är minst sagt klandervärt. MP har med hjälp av S och M förstört Sverige. Idag har vi elunderskott och invällaröverskott. Hur många blattar tror vi behöver bekymra sig över elpriser?

  28
 4. Sossarna har arbetat i närmare 50 år på att köra landet i botten så de därefter kan, genom majoritetsval, avskaffa fria val och cementera Partiets maktinnehav permanent.

  28
  1
 5. Sossarna övergav demokrati som ersattes korruption. Det låg inte i folkets lntresse när ex. Anderssonskan gav 3.3 miljarder till PKK.

  32
  • Ummm… sossarna har ALDRIG varit för demokrati. De har bara utnyttjat den för att ta makten. Inget som Partiet gjort har varit för rikets utan endast Partiets bästa så det kan behålla makten. Det har varit Partiets ledstjärna sedan det tog makten på 1930-talet.

 6. Sossarnas och Miljöpartiets politik har förstört mycket i Sverige.
  Tänk på det när ni läser Aftonbladet.

  37
 7. Något så jävla huvudlöst som att lägga ner fungerande kärnkraft är skandalöst! Att (f d) arbetarpartiet (S) kunde sjunka så lågt för att behålla makten är mer än klandervärt!
  Att svenska folket inte reagerar är ytterst förvånansvärt! Kanske folket kommer på andra tankar när elräkningarna dimper ner i brevlådan? Fan tro´rt!

  59
  • Du har helt rätt när du skriver före detta Arbetarpartiet, dom representerar inte Svenska arbetare idag, snarare dom arbetsovilliga, likadant med pensioner , dom som inte bidragit
   får inflationsskydd fullt ut, medan dom som bidragit får nöja sig med inget eller någon procent, och dom kallar sig arbetarparti?????????

Kommentera