Riksdagen går på regeringens linje: Ringhals ska läggas ner

ENERGIPOLITIK. Socialdemokrater och Miljöpartister påstår att det var “marknaden” som stängde ned kärnkraften i södra Sverige på affärsmässiga grunder. Inget nämns om den överenskommelse som slöts 2014 mellan S och Mp med det uttalade målet att stänga ned kärnkraften.

”Miljöpartiet och Socialdemokraterna är överens om att kärnkraften ska ersättas med sol, vind och annan förnybar energi. Vattenfalls planer på ny kärnkraft avbryts och den gamla kärnkraften får tuffare krav”, skrev Miljöpartiet i ett pressmeddelande i samband med överenskommelsen.

Det beslutet var också något som Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson återkom till i flera intervjuer i media.

”Vi ska säkerhetsställa att det stängs kärnkraftreaktorer under den här mandatperioden och det kommer också att bli så.”

Uppgörelsen kritiserades av Vattenfalls dåvarande vd Magnus Hall. Han menade att den satte stopp för Vattenfalls pågående planer för att bygga nya kärnkraftsreaktorer vid Ringhals. Det resulterade i hård kritik från Miljöpartiet.

”Jag utgår från att några sådana här uttalanden inte kommer göras av Magnus Hall när regeringen har satt på pränt vad Vattenfall ska göra. Det finns inget utrymme för sådana här uttalanden framöver”, sa Lise Nordin, Miljöpartiets talesperson i energipolitiska frågor.

Ett viktigt led i processen var att 2015 kraftigt höja effektskatten på kärnkraft vilket resulterade i försämrad lönsamhet.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hade ställt sig bakom SD-förslaget. Det var en jämn omröstning där 174 ledamöter röstade för regeringens förslag medan 173 röstade för SD:s förslag. Två ledamöter avstod från att rösta.

Partiledare hos de partier som röstade för nedläggningen av Ringhals. Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

”Svenska Kraftnät hyser oro för att ytterligare reduktioner av kärnkraftens lönsamhet kan komma att påverka ägarnas intresse av att driva produktionsanläggningarna vidare. En enkel analys grundad på Svenska kraftnäts årliga kraftbalansrapport indikerar att en stängning av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige (elområde 3 och 4). Svenska kraftnäts bedömning är att en sådan situation inte kan bemästras endast med ökad förbrukarflexibilitet och ökad vindkraftsproduktion, utan att ytterligare åtgärder måste vidtas för att säkerställa en alternativ tillförsel av kraft till området. Att få till stånd ny produktion alternativt ökad importkapacitet tar tid, sannolikt i storleksordningen 5–10 år.”

Regeringen avfärdade denna oro och införde skatten från den 1 augusti 2015.

Delar av Vattenfalls styrelse  byttes också ut. Syftet var att Vattenfall skulle bli ledande i omställningen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Riksdagen går på regeringens linje: Ringhals ska läggas ner

 1. Helg galet att en för samhället så viktig fråga tillåts avgöras av ett enda mandat. Jag är övertygad om att hade vi en fungerande och oberoende konstitutionsdomstol, som alla normalt fungerande demokratier har i stället för det politiskt styrda KU, så hade inte samhällsviktiga funktioner hanterats på detta vårdslösa sätt.

 2. De Gröna Khmererna borde dömas för terrorism. Som Ourgon skriver så är det inte nog med att de har förstört vår el-produktion, samtidigt som de vill tvinga på oss el-bilar. De har också tvingat på oss två miljoner nya innevånare som även de förbrukar el och orsakar 19 miljoner ton extra koldioxidutsläpp/år. Konsekvensanalys har de ingen aning om. Sozzarna och Reinfeldtmoderaterna har varit som en familj, där man låter en två-åring styra hela familjen.

 3. Och ändo går dårarna fram Med Fossilfritt stål. kan inte vara lovligt att vara så korkade. Hela rikets säkerhet är hotat p,ga detta

  13
  • Får alltid Stålverk80 vibbar av fossilfritt stål svamlet.

   Varifrån skall elen tas även om all elöverförsel till Fjollträsk och södra Sverige skulle stängas ned ?

   Dessutom, stål är en legering av järn och kol. Kolet fås från fossilt sk metallurgiskt kol ….

   8
   1
 4. Krisen i Sverige är inte bara energikris. I ett antal år har vi haft politikerkris med inkompetenta beslutsfattare som sitter på höga positioner utan att behöva ta ansvar sina vansinniga beslut!

  25
 5. Och som vanligt blir det folket som ska betala dyrt för dårarna inom S och MP, allt för detta jävla tjat om klimat, jordens undergång, SD och fan och hans moster. Det land som för mig borde vara ett föredöme i Norden är numera Finland.

  20
 6. Sverige har ingen energikris. Vi har en energikostnadskris som beror på energiexporten. Där är EU och MP skyldiga. Vi kan dock komma att få en effektbrist under kalla vindstilla vinterdagar. De avvecklade kärnkraftverken, totalt 4200 MW, gav en baskraft så att de norrländska vattenkraftverken inte behövde tömmas i samma utsträckning som nu. Med dessa sydliga kärnkraftverk skulle vi med rätt förutsättningar kunnat exportera samma och större mängder elenergi utan att brandskatta svenska folket. Just nu exporterar vi runt 1000 MW och export innebär ett överskott som i en fungerande marknad innebär prissänkningar. Men regeringen slumrar sött.

  23
 7. Tänk att det är alltid nån annans fel. En sosse av kvinna född har ju aldrig gjort ett misstag.

  35
  1
  • Ja vem är energi minister i den nya regeringen!???
   Om den inte har mod eller viljan att starta upp dessa energi produsent som Miljöpartiet stängt ! Då får man bytta ut honnom till någon som har förmågan .. det är hög tid att sätta fart på energiförsörjning och starta upp och driftsätta dom energiprodusenter som finns det borde gälla även om man måste ersätta reaktorn i kärnkraftverket med en stor torvpanna och enda upp varenda torv mosse i södra Sverige. Det är väldigt beklagligt att man från Sverige demokratiska låter sig styras miljömupparna och andra bidragsparasiter?

   23
   1
  • Långt över gränsen, södra Sverige är det är det område i Europa med minst installerad elproduktion samtidigt som jubelidioterna hos MP försöker att få folk att öka elanvändningen med elbilar och värmepumpar mm.

   62

Kommentera