När det inte blåser, så blåser det inte

ENERGIPOLITIK. Jessica Stegrud, efter studier på universitet, arbetade Stegrud som controller för Sydkraft/Eon Sverige åren 2001–2019, och hade en chefsposition åren 2015–2019. Hon är f.d. EU-parlamentariker för SD och tjänstgörande riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Replikskifte med Miljöpartiets Marielle Lahti om havsbaserad vindkraft, från en utskottsdebatt i kammaren gällande energipolitiken.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “När det inte blåser, så blåser det inte

 1. Om man vill – verkligen vill – skydda Sveriges elabonnenter kan man börja med att ta bort momsen och andra elskatter som staten plockar ut. Ett rättvist system som slår lika för alla. Hur svårt kan det vara?
  Visa nu, lille Uffe, att du menar vad du säger. Paradigmskiftet i praktiken. Vi väntar tålmodigt!

  • Exakt. Staten har förra året
   tjänat 150 miljarder EXTRA
   på moms, bränsle, el. etc
   Samtidigt går många småföretagare o vanligt
   folk på knäna. “Eliten ” bryr
   sig inte ett dugg om småfolket. I andra sunda
   länder sänker/ tar man bort tillfälligt moms o andra
   avgifter . I Sverige kommer
   alltid statens välbefinnande
   först. Arma land.

  • Man behöver inte göra det för företagen. Hela elkostnaden,
   – inkl skatter, elcertifikat- och andra avgifter – är direkt avdragsgill kostnad i rörelsen. Så, är denna kostnad lägre än företagets nettovinst (före skatt), blir kontentan mindre vinst att skatta för, samt lite mindre utrymme för utdelning till ägarna. Tyvärr också – och detta är värre – mindre egna pengar för nyinvestering/modernisering. Men det finns ju banker.
   Jag ansluter mig dock till förslaget om akut maxtak på el, förbrukad i Sverige, på t.ex. 75 öre/kWh.

 2. En del menar ju att man löser vindkraftens problem genom att mellanlagra energin i batterier. Sverigedemokraten Josef Fransson tog fram miniräknaren och kontrollerade:

  “Vi kan alltså på sin höjd jämna ut obalanser som uppstår över några dagar. För att batterierna ska ha någon som helst signifikans i systemet behövs enligt min bedömning åtminstone 0,5 terawattimmar lagrings­kapacitet, vilket motsvarar cirka halva Sveriges energi­förbrukning under tre vinterdagar. Detta skulle som exempel kräva drygt 42 miljoner Tesla Powerwall på 13,5 kilowattimmar styck till en kostnad av cirka 6 000 miljarder kronor. Här borde diskussionen vara slut, men något säger mig att den inte kommer att vara det. ”

  https://www.svd.se/a/nQG26d/josef-fransson-sd-subvention-for-batterinatverk-ar-vansinne

  Hoppsan! Det här är alltså vad som framställs som “klimatsmart” energiframställning, 42 miljoner batterier för att täcka 50% i tre dagar. Med dagens energiförbrukning!

  18
 3. Såna enkla samband begriper inte miljöpartister. Dom lever i sin egen fantasivärld. Dom tror att elkrävande industrier klarar sig med väderkvarnar….😄😄😄😄

  43
  • Med egen majoritet hade de fixat det! De Gröna Khmererna ihop med sozzarna lyckades ju förstöra systemet ihop med övriga rödgröna på åtta år. Med töntiga pellejönsar som M, KD och L som gör allt för att bedriva sozzepolitik, så blir det svårförenliga SD att fixa något alls.

   11
   1
  • “Ja visst SD kommer att fixa detta eller ???”

   Ja visst SD har egen majoritet för sina förslag eller ???

   1
   1
 4. Bygg ut så mycket elproduktion det bara går i Sverige, men utan subventioner. Speciellt vindkraft kunde politiker lägga extra skatt på som är så lönsam. Och låt de elintensiva företagen, som serverhallar betala som oss vanliga svenskar, så kanske de bygger egen eltillverkning.

  32
  2
   • G54 skriver 6 januari, 2023 kl. 11:53

    Inte bara serverhallarna. Partihögkvarter och partilokaler som tillhör Mp, S, V och C. Den egna medicinen skulle smaka bittert för dom soporna.

    3
    1
 5. Subventioner inte mer vindkraft, kan den inte bära sina kostnader är det inget för Sverige. Skatte pengar i sjön.

  47
  • Det är inte bara subventioner som är problematiskt utan för mycket vindkraft så blir systemet instabilt med hög risk för avbrott.

   37
 6. Dåliga förutsättningar i den debatten. En kunnig och påläst mot en tokkärring med vindsnurrehybris.

  47
  1
 7. Elsa Widding är vassare dock men tyvärr lite mera “nördig” .. 😉

  Men VEM påstod att SD skulle vara ett “kvinnofientligt” parti ?

  49
  1

Kommentera