Kristersson öppnar för reaktorsköp från Frankrike

ENERGIPOLITIK. Sverige behöver köpa minst två kärnkraftsreaktorer. Det säger statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med en resa till Paris där han träffar president Emmanuel Macron.

Det sydkoreanska kärnkraftverket Wolsong består av sex block. Platsen är i Gyeongsangbuk-do-provinsen. Korea Hydro and Nuclear Power Corporation (KHNP) är både ägare och operatör. Direkt intill de fyra reaktorblocken i Wolsong finns ytterligare två reaktorblock, kallade Shin-Wolsong (“New Wolsong”). Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: IAEA:s bildarkiv.

Jag är helt öppen för att Frankrike är ett av de länder som ser till att Sverige får mer kärnkraft, säger Kristersson till Aftonbladet. Bland annat sa Ulf Kristersson att Frankrike är ett av få länder i världen som tillverkar kärnkraftreaktorer.

Resan sker i samband med att Sverige tar över ordförandeskapet i EU från Frankrike. Kristersson betonade att han vill att Sverige och Frankrike kommer ha ett djupare samarbete kring kärnkraftsfrågan i framtiden.

Många länder, bland annat Kina, Frankrike, Indien, Ryssland och USA ser en utvidgning av kärnkraften som ett sätt att förse världen med energi utan att öka koldioxidnivån. Medan Tyskland, som nyligen leddes av en kansler utbildad inom kärnfysik och positiv till kärnkraft, stänger fullt fungerande kärnkraftverk öppnar Japan efter Fukushimaolyckan renoverade kärnkraftverk. Schweiz röstade nej till avveckling av kärnkraften i slutet av år 2016. Det byggs fler än 60 nya reaktorer runt om i världen.

-Pettersson tycker att om vi inte ha kompetens kvar inom landet eller kan bygga upp den inom rimlig dit får vi köpa. Kina och Ryssland är uteslutna, Frankrike och USA möjliga, men det beslutet ska inte Ulf Kristersson ta utan överlåtas till branschfolk.

Titta gärna på Sydkorea, de koncentrerar sig på kärnkraft i stället för så kallad “grön energi” och bygger ett stort kärnkraftverk på fyra år. Givetvis ska vi hålla kolla på SMR, små modulära reaktorer också men det ena behöver inte förta det andra.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Kristersson öppnar för reaktorsköp från Frankrike

 1. Vad är det för fel på reaktorerna i Ringhals? Det är väl bara att köpa några tillbehör som Vattenfall var snabba med att ta bort och sedan starta.

 2. Näringslivet tror inte på alternativ energi, varken svenskt näringsliv eller internationellt. Det är bara att titta på företag i branschen som tillverkar solceller, vätgasanläggningar m.fl. Deras aktier säljs för småpengar. Läpparnas bekännelse bara när börshajarna pratar alternativ energi. Samma sak med fonder. Vill man förlora pengar ska man köpa andelar i exempelvis Swedbank Robur Ny Teknik, eller Handelsbanken Hållbar Energi.

 3. Sverige låg en gång i tiden långt framme. Asea-Atom byggde; Oskarshamn 1, 2, 3, Forsmark 1, 2, 3, Ringhals 1, Barsebäck 1, 2 samt Olkiluoto 1, 2. Sedan kom Birgitta Dahl i regeringarna Palme II och Carlsson I och II.

 4. Jag tycker att snabbast säkra leverans ska premieras. Verken ska komma från demokratiska länder och så fort det bara är möjligt. Även jag tror på Sydkorea eller varför inte Japan. Små flitiga gästarbetare som bygger kärnkraft på fyra år. Jo man tackar.
  PS Bolund ska tvingas till upprepade studiebesök under förnedrande former.

  18
  1
  • Tror man bör undvika Japan ? En nation som blivit atom bombad!! Sen har man ju japanerna framfart under ww2 dom var inte särskilt sympati ! Gissa varför Nordkorea alltid sjuter robotar mot japan? Dom verkar arga på japsen på något sätt ?? Och jänkarna kommer och tröstar dom..

   2
   8
 5. Ja om man vill se skillnaden mellan kapitalism och Kommunism så är dom båda
  Koreanska staterna utmärkta exempel, det ena bygger frelig kärnkraft och bra
  bilar på Rekordtid, medan det andra lägger all energi på att bygga Raketer som kan bära kärnvapen, allt medan befolkningen svälter?

  18
  • Varför springer han iväg till Frankrike för?? Det är Roysroy som gör dessa SMR små modulära reaktorer..
   Det är ganska viktigt att Sverige får igång en egen forskning och produktion av kärnkraftsindustrin igång en produktion av uran i Ranstad ..att göra Sverige oberoende av aktörer med dålda motiv.. den tid som idioterna fått om kring och varit rädd har ekstrema framsteg tagits Sverige behöver inte upprepa dom misstag man gjort. Men då måste man sätta fart på vetanskapen instället för att sätta sig i händerna på kring resande försäljare i kärnkraftverket teknik ..
   Om man väl får fart på produktionen då är kostnaden minimal .

   8
   1
 6. Jag tycker tuffeuffe saka sluta resa runt i andra länder..
  Stanna I Sverige och ta hand våra problem.

  22
  1
 7. Ärligt talat litar jag mer på Sydkorea än Frankrike när det kommer till kärnkraftsreaktorer. Har alltid ansett att fransmän är som spanjorer, otroligt lata och väldigt mycket manjana.

  31
  2
  • Nicklas: Dessutom vill de gärna ha “egen teknisk standard” på deras produkter saker och ting, personligen är jag inte speciellt impad av deras tekniska prestationer historiskt sett.

   23
   1
  • Du kan kolla på Spanien och nya utvecklingsprojekt. Siemens arbetar ihop med några spanska företag.
   När du åker motorvägen söderut mot rivieran ser du kkv på höger sida. Frankrike har fortsatt med kärnkraft. Tyskland har gjort bort sig liksom Sverige. Sverige har många bra forskningsprojekt. Frågan är om de köps upp utomlands istf att utvecklas i Sverige.
   England ska bygga kkv.

   14
   1
  • Framför allt blir det mesta som fransmännen gör I dyraste laget.
   Läste att Flamanville 3:an var uppe i motsvarande 137 svenska miljarder och då är inte verket klart än.
   Leclerc stridsvagnen är världens dyraste men definitivt inte bäst, Triomphant är dyraste ubåten men inte i klass med konkurrenternas motsvarigheter.
   Rafale är världens dyraste icke stealth fighter.
   Vill man bränna pengar går man till fransoserna.

  • Därför att Bolund är ansvarig för el-katastrofen.
   Minsta skitpartiet i Sverige skall hållas utanför.

   30
 8. PRAT, PRAT, PRAT, ……………….

  Ulf Kristersson med regering är ett enda stort misslyckande. Fullt i klass med den tidigare regeringen

  24
  12

Kommentera