Hemspråksundervisning är onödigt

INSÄNDARE. Precis som Pettersson själv skriver så är det en myt att elever som fått hemspråksundervisning skulle ha bättre betyg i andra ämnen. Själv så kom jag till Sverige 1956, Ungernrevolten – 12 dagar som skakade världen i november 1956, när jag var fyra år gammal och mitt hemspråk var ungerska och det talade jag hemma med mina föräldrar.

Ungernrevolten 1956 Sovjetiska stridsvagnar T-54 stridsvagn på gatorna Wikipedia

Jag gick aldrig på någon hemspråksundervisning och kan idag vid 71 års ålder tala det ungerska språket så gott som flytande och det är tack vare mina föräldrar som jag gör det.

Skrivandet är det lite sämre beställt med men det går också och jag har mailkontakt med en kusin i Ungern och hon kan läsa mina mail utan större problem även om dom innehåller en hel del stavfel.

Här hemma har det alltid varit vår uppfattning att det åligger föräldrarna att hålla hemspråket levande.

Våra två barn har heller aldrig gått på någon hemspråksundervisning utan vi tackade nej till detta när vi blev tillfrågade om vi ville ha in dom på detta när dom gick på dagis.

Hade vi tackat ja så skulle det komma en hemspråkslärare till dagiset och undervisa dom några timmar i veckan i det ungerska språket.

Hemspråksundervisning är ett totalt onödigt påhitt eftersom så gott som alla invandrarföräldrar talar sitt hemspråk hemma med sina barn. Jag har aldrig stött på en invandrarfamilj där man inte talar sitt hemspråk inom hemmets väggar.

Hemspråksundervisningen kan avskaffas utan att någon på något sätt kommer att bli lidande av detta.

Jo, en grupp kommer att bli det och det är hemspråkslärarna som naturligtvis på alla sätt försvarar hemspråksundervisningen eftersom dom naturligtvis inte vill bli av med sina jobb.

Ett totalt okänt begrepp när vi kom till Sverige var även SFI, svenska för invandrare. Mina föräldrar gick aldrig på någon svenskundervisning men lärde sig svenska ändå. Det bästa sättet att lära sig det svenska språket är givetvis genom att beblanda sig med svenskar på en arbetsplats.

Men det är klart som f – n att man inte ens kan svenska efter att ha varit i Sverige i kanske 10 – 15 år när man inte heller har haft ett arbete under dessa år och lever och umgås med landsmän i ett s k ”utsatt” område.

Hemspråksundervisning skall så fort som möjligt avskaffas och precis på samma sätt skall skattefinansierad möjlighet till tolkhjälp också avskaffas.

Någonting skall man väl kunna kräva av dom stackars ”flyktingarna” att klara av själva!

Sandor Herold

Ukraina är inte första gången, vi har Ungern 1956, Tjeckoslovakien 1968 för att nämna några och nu säger ryska ledare att Sovjetunionens sammanbrott var olagligt och att Sovjet-Rysslands gränser från 1986 ska återupprättas…

13 thoughts on “Hemspråksundervisning är onödigt

 1. Varför måste barnen lära sig sitt hemspråk när hela familjen flytt till Sverige där dom nog kommer att stanna så länge det går. Det är väl viktigare att dom bara lär sig svenska i skolan. Först går ungarna på förskola där personalen kanske bara talar deras hemspråk. Och så kommer dom hem på kvällen och där är det ingen som talar annat än hemspråket. Och sedan börjar den vanliga skolan där dom alltså måste få undervisning i hemspråket, som dom har hört och talat hela sitt liv. När ska dom få möjlighet att lära sig svenska. Och så kommer dom goda och aktivisterna och frågar varför barnen inte lär sig svenska.

 2. Skolan är glada om eleverna lär sig skriva och läsa överhuvudtaget i Malmö o då spelar språket ingen roll för dem. Att de inte kan försörja sig genom jobb ser de inte som deras problem.

 3. Kan inte derras föräldrar sitt eget språk.
  Då undrar hur pratar dom med varandra.
  Nuff nuff

  23
 4. Ja ytterligare en onödigt på hitt från Sossarna, Själv gick jag i skolan med en Ungersk flicka som kom vid samma tidpunkt, när hon kom till vår skola hade hon varit i Sverige
  ett knappt halvår, hon talade flytande Svenska, hon bröt inte ens, om viljan finns……
  det är det som många av dagens flyktingar saknar, dom drivs av andra skäl.

  42
  3
 5. Som vanligt ska Sverige vara bäst. Inget annat land erbjuder hjälp på världens alla språk via skattemedel. Lägg ner detta vansinne snarast och lägg även ner all tolkhjälp. Det gör ju bara att dom inte lär sig svenska. Den som vill bo här ska lära sig svenska. Den som inte gör det kan bo nån annanstans. Så enkelt är det.

  55
  1
 6. I Sverige är vårt modersmål svenska. Dessutom finns sex minoritetsspråk. Finska, jiddish, meänkieli, romani, chib och samiska. Så kallade hemspråk är privatsak och skall inte under några omständigheter skattefinansieras.

  59
 7. Man försöker kratta manegen för våra invandrare med allehanda påhitt och kostnader. Flyr man ett land och stadigvarande vill bosätta sig i Sverige så skall man läsa svenska. Det är väl ändå ett minimikrav?

  67
 8. Ytterligare en viktig anledning till att hemspråkundervisning bör avvecklas (utom för de 5? särskilda), är att muslimska invandrare använder denna till att inordna barnen till Islam. Inte sällan är det imamer som undervisar. Intergrerande?

  79

Kommentera