Ungernrevolten – 12 dagar som skakade världen i november 1956

HISTORIA. Ungernrevolten var ett folkuppror i Ungern 1956 riktat mot landets dåvarande regering styrd av det kommunistiska Ungerska arbetarpartiet samt mot Sovjetunionens inflytande i Ungern. Den ägde rum mellan 23 oktober och 4 november.

Upproret inleddes med protester vilka snabbt stegrades till väpnad kamp. Upprorsmännen fick kontroll över stora delar av landet och en provisorisk regering under Imre Nagy bildades. Upproret kvästes av sovjetarmén som ingrep den 4 november och fick hjälp av ungerska säkerhetsstyrkor. Det väpnade motståndet upphörde den 10 november.

Totalt cirka 2700 ungrare blev dödade i striderna, 341 blev avrättade (den sista 1961) och 22000 blev dömda till fängelse, 13000 blev sända till arbetsläger och den sovjetiska sidans förluster uppgick till 669. Det har också redovisats betydligt högre förlustsiffror, exempelvis 20000 döda ungrare och 1 500 döda sovjetiska soldater.

Efter den misslyckade revolten flydde 200000 ungrare till väst, många genom den dåligt bevakade gränsen till Österrike. 80000 emigrerade till USA, 22000 till Storbritannien och 13000 till Frankrike. I Sverige sökte cirka 8000 ungrare skydd.

Sveriges kommunistiska parti, som det hette på den tiden, nu namnändrat till Vänsterpartiet stödde den Sovjetiska slakten av Ungrare.

När ni hör om dagens motstånd mot invandring i Ungern, tänk då på att ungrarna varit ockuperade av muslimer, nazister och kommunister och att stora delar av befolkningen hamnat som minoriteter i andra länder.

Ungernrevolten…

5 thoughts on “Ungernrevolten – 12 dagar som skakade världen i november 1956

 1. Som Skåning, fick jag en massa skolkamrater, som var Ungerska flyktingar. De var arbetsamma och fick inga större bidrag på den tiden. De hankade sig fram, fick med tiden det allt bättre och barnen blev fina svenskar. Sådana som Sandor Herald t ex.

  Döm av vår förvåning, när klassens ungar bestämde sig för att nu skulle vi börja konfirmationsläsningen. Alla gjorde detta på den tiden. Ungrarna följde också med. Men prästen “avvisade” ungrarna för de var katoliker. Ungarna hade aldrig tänkt på detta. Nu fick de istället tågbiljett en gång i veckan till Malmö/Lund där det fanns en katolsk församling med präst.

 2. Ungrarna har ju förtryck i relativt färskt minne. Inte konstigt
  då att man försöker motverka förtrycksalstrande orsaker
  som en religion med de mest fanatiska utövarna.

  • Ja precis,dom vet hur det är att leva under förtryck, det är
   därför dom inte vill underordna sig förtrycket från EU.

 3. Vi, i Sverige, hade tur som fick hit en del av dessa fina och fantastiska människor!

  Tack, alla ni ”Ungrare” som kom hit och stannade!

Kommentera