Gruvhålsafghanen Taher Amini döms till livstid och utvisning även av hovrätten

BROTTSLIGHET. 41-årige Taher Amini döms till livstids fängelse och utvisning. Det meddelar Svea hovrätt, Mål: B 12411-22, i sin dom som därmed fastslår tingsrättens dom.

Gruvhåls Mohamad TAHER Amini

Hovrätten bedömer att Amini är skyldig till grov våldtäkt och försök till mord och att han ”gjort allt som han kunnat för att kvinnan skulle dö” genom att bland annat kasta ner tegelstenar på henne medan hon låg i gruvhålet.

Mannen har utsatt kvinnan för ett svårt och utdraget lidande. Det var endast rena tillfälligheter utom mannens kontroll som gjorde att kvinnan överlevde, säger hovrättsrådet Anna Avenberg och menar att straffvärdet är lika högt som om mordförsöket hade lyckats.

-Pettersson tycker straffet är för milt och onödigt dyrt, bättre att kalla in Anders Gustaf Dalman…

***

TIDIGARE 2022-10-21 Gruvhålsafghanen döms för våldtäkt och mordförsök till livstid och utvisning

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Västmanlands tingsrätt, mål: B 2249-22, har i dag dömt Taher Amini, född 1981 och medborgare i Afghanistan till livstids fängelse, för grov våldtäkt och försök till mord vid Långgruvan utanför Norberg den 21 april i år. Taher Amini utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända hit.

Taher Amini döms för att efter att ha våldtagit målsäganden ha knuffat kvinnan ned i det 24 meter djupa gruvhålet och att vid två tillfällen försökt stena målsäganden samt slutligen lämnat henne i gruvhålet. Att målsäganden hittades var extremt osannolikt och hon var vid räddningen blödande och nedkyld. Då hon räddades hade hon enligt rättsläkare inte överlevt mer än något enstaka dygn till i gruvhålet.

Kvinnan har enligt tingsrätten lämnat en trovärdig berättelse och hennes uppgifter vinner stöd av övrig av åklagaren åberopad bevisning. Amini har inte lämnat någon förklaring till att hans sperma återfunnits i målsägandens könsorgan eller att hennes DNA fanns i hans kalsonger. Inte heller har han kunnat förklara att hans telefoner kopplats upp mot master i Norberg och Avesta samt i området däremellan, där Långgruvan ligger. Tingsrätten dömer mannen för grov våldtäkt och försök till mord.

Gärningarna var planerade och mordförsöket skedde för att dölja våldtäkten. Det sammantaget med målsägandens lidande och dödsångest gör att straffvärdet av mordförsöket ligger mycket nära det som skulle ha gällt om målsäganden avlidit. Eftersom mannen även döms för grov våldtäkt har vi funnit att påföljden bör bli livstids fängelse, säger rådmannen Johan Alvner.

Tingsrätten dömer mannen till livstids fängelse och utvisar honom ur riket med förbud att återvända hit utan tidsbegränsning. Målsäganden tillerkänns också skadestånd med 500.000 kr för kränkning och 45.000 kr för sveda och värk. Mannen skall kvarbli i häkte.

***

TIDIGARE 2022-09-14 Den invandrade gruvhålsmannen åtalas för grov våldtäkt och försök till mord

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Taher Mohamad Amini, medborgare i Afghanistan, åtalas för att ha våldtagit en kvinna och därefter knuffat ned henne i ett djupt gruvhål vid Långgruvan i Norbergs kommun i april.

Den 22 april i år hittades en kvinna svårt skadad i ett 24 meter djupt gruvhål vid Långgruvan i Norbergs kommun i norra Västmanland. Misstankar uppkom tidigt om att hon utsatts för brott. Nu åtalas herr Amini för att dagen innan först ha våldtagit kvinnan och därefter knuffat ned henne i gruvhålet.

Han tvingade till sig samlag med kvinnan genom både misshandel och dödshot. Våldtäkten skedde på en enslig och farlig plats som kvinnan inte hade någon möjlighet att lämna. Därför menar jag att brottet måste bedömas som grovt. Sedan misshandlade han henne igen och knuffade ned henne i ett gruvhål som hon inte kunde ta sig ur. Hon tillbringade cirka ett dygn i gruvhålet och det var enbart tillfälligheter som gjorde att hon hittades och kunde räddas, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing som är förundersökningsledare.

Målnummer i Västmanlands tingsrätt: B 2249-22.

Amini hade utvisningsbeslut från 2017 som vann laga kraft 2018.

Pettersson undrar om Morgan Johansson (S) kan svara på varför herr Amini är kvar i Sverige?

Är det inte dags att kalla in…

Anders Gustaf Dalman, skarprättare

Sveriges Radio “glömmer” att berätta mannens bakgrund att åklagaren yrkar utvisning

Länk

Länk

***

TIDIGARE 2022-05-05. Gruvhålsmannen erkänner mord på sin ex-fru

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Mohamad Amini som misstänks ha knuffat ned en kvinna i ett gruvhål utanför Norberg ska strax före dådet ha erkänt mordet på sin ex-fru.

Aminis försvarsadvokat har tidigare företrätt ex-frun – året innan hon försvann. Advokaten Maria Wilhelmsson begär därför att få lämna sitt uppdrag på grund av jäv.

TIDIGARE 2022-04-29. Gruvhålsmannens exfru har varit försvunnen sedan 2020

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Exfrun till Mohamad Amini som sitter häktad misstänkt för att ha våldtagit och knuffat ner en kvinna i ett gruvhål har varit spårlöst försvunnen sedan 2020.

Amini och kvinnan anlände till Sverige tillsammans med sina tre barn 2015. I samtal med Migrationsverket berättade kvinnan 2018 att hon var rädd för mannen. Året därpå ansökte kvinnan och två av barnen om kontaktförbud mot mannen, men ansökan avslogs.

Ett år efter att ansökan avslogs anmälde parets gemensamma barn mamman som försvunnen. Hon har fortfarande inte hittats.

I ett förhör rörande en olovlig körning säger den nu häktade mannen att han inte vet var kvinnan är.

***

TIDIGARE 2022-04-26. Taher Mohamad Amini begärs häktad för våldtäkt och kastat ned kvinna i gruvhål

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Polisen misstänker att ett nekat frieri kan ligga bakom fallet där en kvinna hittades i ett gruvhål i Norberg.

Den gripne mannen, Taher Mohamad Amini, född 1981, medborgare i okänt, med tolkbehov på persiska misstänks ha våldtagit kvinnan och kastat ner henne i hålet när hon klargjort att hon inte ville gifta sig med honom. Han uppges ha gripits på en plats i södra Sverige.

Mannen, som misstänks för mordförsök och våldtäkt, begärdes häktad på tisdagen, uppger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing.

Herr Amini är tidigare dömd för narkotikabrott och olovlig körning. Han är skriven på en adress i Västsverige och har sedan 2015 sökt uppehållstillstånd i Sverige. 2017 nekades ansökan och Migrationsverket beslutade att han skulle utvisas. Han har i flera omgångar överklagat beslutet.

Västmanlands Tingsrätt B 2249-22

***

TIDIGARE 2022-04-25. Kvinna våldtagen och kastad ned i ett 25 m djupt gruvhål

BROTTSLIGHET. I lördags skrev bloggen om att en Kvinna hittats i ett gruvhål och att polisen misstänker brott. Nu kommer uppgifter om att kvinnan som är i 20-25-årsåldern och som hittades i det 25 meter djupa gruvhålet i Norberg i fredags kväll kan vara flykting från Afghanistan.

Skärmdump från gruvhålet och räddningen. SVT.

Det framgår av en intervju som Avesta Tidning (betalvägg) gjort med räddningsledaren för operationen att få upp henne, Svante Nordström vid Södra Dalarnas räddningstjänst. Nordström bekräftar också att kvinnan kommer från Afghanistan och att räddningsmanskapet bedömer hennes ålder till 20-25 år.

Anledningen till att den räddningsstyrkan kallades ut var att gruvhålet ligger ganska nära Avesta även fast det tillhör Norbergs kommun. Nordström var först på platsen och möttes upp av den pappa med barn som var ute och tittade på ruiner och hörde kvinnans förtvivlade rop på hjälp. Han hittade en plats där han kunde luta sig ut och ropa till kvinnan.

Hon förstod dock inte varken svenska eller engelska och Nordström bedömning var att hon pratade ett afghanskt språk. När hon kom till behandling på Falu lasarett kunde hon berätta att hon utsatts för våldtäkt av en man som sedan knuffat ned henne i gruvhålet.

Räddningsledaren bedömer att kvinnan inte hade överlevt natten nere i gruvhålet.

-Pettersson noterar att en man har anhållits misstänkt för våldtäkt och försök till mord. Den kvinna som utsatts hittades i fredags kväll i ett gruvhål i Norberg. Mannen är anhållen på sannolika skäl. Utredningen pågår med förhör och tekniska undersökningar.

Av hänsyn till utredningen kan jag inte lämna ytterligare information om ärendet, säger kammaråklagare Ann-Sofie Trossing, som är förundersökningsledare, enligt ett pressmeddelande.

Är mannen skyldig är det dags att kalla in…

Anders Gustaf Dalman, skarprättare

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Gruvhålsafghanen Taher Amini döms till livstid och utvisning även av hovrätten

 1. Pyttsan, han kommer att få PUT och svenskt medborgarskap av aktivisterna på Migrationsverket under tiden han sitter i fängelse om inte, så kommer det att hävdas att han har varit i Sverige i mer än fem år och inte kan utvisas. Han kommer aldrig att lämna landet. Storhildorna kommer att ha möte om att JK ska dela ut någon miljon till honom.

 2. Det finns två problem i denna tragik. Gruvhål ska täckas noggrannt och afghaner ska inte vistas i Sverige.

  22
  1
 3. ÄNTLIGEN ett domslut som representerar den stora allmänhetens syn på rätt och fel

  När sparkas allah gymnasieafghaner ut? De har orsakat Sverige stor skada!

  21
  1
  • fylla igen det
   varför ?
   släng ner han och låt han få en stening var dag livet ut.
   bara ge tillbaka en del av vad offret har fått blivit utsatt för .

 4. Han får livstidsfängelse och sedan utvisning utan rätt att återvända precis som Akilov. Är livstid livstid i Sverige eller sitter man i regel 18 år men kommer ut efter 12 år som är 2/3 av straffet som är praxis här? Och om det ändras till bokstavligen livstid tills man avlider i fängelset. Hur kan man då utvisas? Skall hans kvarlevor skickas till Afgahanistan som är hans ursprungsland eller får hans kropp förmultna i svensk jord? Eftersom det skall vara ett kännbart straff att man inte får återvända så kommer ju vederbörande inte att lida eftersom han är död.

  32
 5. Det är sådant som händer när sossarna får släppa in de kriminella som de anser att riket behöver.

  44
  4
 6. Det är väl på detta sätt genom att kasta ner uppstudsiga och olydiga kvinnor och andra i djupa hål och sedan stena dem som är “praxis” i Afghanistan ?

  45
  3
 7. Hur F– kan en s.k asylsökande som flytt för sitt liv genom stekheta öknar och iskalla snöfyllda bergspass alltmedan kulspruteelden vint över huvudet och taggtråden ha egen bil ?
  Har denne troglodyt körkort ens ? Kamelkörkort ?

  Och varför inte UTVISNING ?

  46
  3
  • Jag tvivlar också. Ska han nu befinna sig i ett svenskt fängelse i 15? 20? år finns ju risk att han sen får stanna. Om nu inte regeringen gör slag i saken och hittar ett fängelse i ett annat billigare land.
   Då kan man ju sen inte säga att han anpassat sig till Sverige.

   47

Kommentera