Kol gör comeback i den tyska energikrisen

ENERGIPOLITIK. Användningen av kol som energikälla ökar markant i energikrisens Tyskland. Kolanvändningen i Europas största ekonomi är nu den största på sex år och kolimporten till Tyskland pekar uppåt 2023. Strypta ryska gasleveranser i kölvattnet på Ukrainakriget och tvärnit för importerad kärnkraftsel från Frankrike är huvudförklaringen till att Tyskland nu återstartat stora och tidigare i praktiken nedstängda koleldade energianläggningar under hösten.

Staudinger 5 Kolkraftverk


I veckan meddelade den tyska energikoncernen Uniper att man förlänger driftstiden för två av sina kolanläggningar – Heyden 4 i Peteshagen och Staudinger 5 utanför Frankfurt – till våren 2024. Beslutet möjliggörs av en ny tysk lag som säger att naturgasanvändningen i så stor utsträckning som möjligt ska ersättas med andra energikällor.

Heyden 4 – med en kapacitet på 875 megawatt – var redan tagen ur kommersiell drift när anläggningen i augusti i år åter började leverera el till marknaden. Först hette det att det var en tillfällig produktionsförlängning, som skulle avslutas i mars 2023. Men nu har driftstiden förlängts ett år till.

När det gäller Staudinger 5 – på 510 megawatt – skulle den enligt nu upprivna planer ha stängts ned i maj 2023.

Tyskland hade före Ukrainakriget – när den ryska gasen ännu flödade in i landet via Ukraina och Nord Stream 1-ledningen under Östersjön – satt upp som mål att helt fasa ut kol som energikälla till 2038.

Utvecklingen innebär att kolet ökar sitt försprång till andra energikällor som används i tysk elproduktion, visar en kvartalsrapport från den tyska statistikmyndigheten Destatis.

Kol användes för att framställa 36,3 procent av den el som matades ut i det tyska elnätet under tredje kvartalet i år. Det kan jämföras med 31,9 procent under motsvarande kvartal 2021.

Vindkraften når inte ens upp till hälften av detta, och ligger på 16,8 procent – knappt förändrad alls mot ett år tidigare. Solceller som kraftkälla för elproduktionen flåsar därmed vinden i nacken, med ett lyft till 16 procent, upp från 13,3 procent ett år tidigare.

Kärnkraftens andel halverades nästan, till 7,4 procent mot 14,1 procent. Naturgasen ökade marginellt – trots prisrusningen – till 9,2 procent, mot 8,8 procent ett år tidigare.

Tidningen Näringslivet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Kol gör comeback i den tyska energikrisen

 1. Men i en förlängning, för att lösa ”klimatkrisen”. Vad var egentligen tyskens plan? Inte kärnkraft, inte fossilt… stänga landet när det inte blåser eller?

  Allt detta önsketänkande kring energi är rätt läskigt eftersom energi är så viktigt.

  • Ja men orsaken till den lägre bränsleförbrukning har ju med teknik att göra!! Inte med bränslet! Det trots att man kör med vanabis bränsle som bara ger 67%av energi i bensin

   11
  • Ja, tyskarna skriver och tackar dig för att du gör av med mindre bensin. Det gör att kolet blir mycket billigare, och det blåser till och med lite mer verkar det…

 2. Med bra rökgasrening och bra slagghantering så är kol en utmärkt energikälla för el- och fjärrvärmeproduktion.
  Koldioxiden som bildas är positiv för växtligheten och påverkar inte Jordens klimat märkbart.

  17
  2
 3. Om nu Svenska vattenfall haft kvar kolkraften i Tyskland som dom ägde, men i stort skänkte tillbaks till Tyskarna, så hade dom kunnat tjäna en hacka när nu kolkraten åter
  används?? Men Svenska statliga verk tjänar inte pengar, dom bara kostar pengar.
  I Feminismens namn anställer man hellre en brutta med fantasilön ( A.B.)
  Det är väl bara LKAB som tjänar pengar?

  26
  1
  • Näkol kraften som Maud köpte upp i i Tyskland har haft en del konstiga turer Fortum och så fonderna var inblandade och något singaporianska bolag som som köpte det för en spotstyver ? Vet inte om man försökte sig på en flytt detta var ju hypermoderna pannor med rökasrening och allt dessa miljö muppar konstatera pengar se palmolja med mer

 4. En liten rättelse kring orsaken,att man nu tvingas starta upp sina (delvis) nedlagda Kolkraftverk. Den S-ledda regeringen tillsammans med de Gröna aktivisterna beslöt att tacka n e j till rysk gas,via det s,k, 2:a röret !
  Orsaken var att dessa socialister tidigare angripit bygget i sin oppositionsroll..,., Nu hade detta erbjudande från Ryssland varit en allt för stor förlust att svälja,och därför ser det idag ut som det gör i 4:e Riket.
  Än värre blir det om några dagar då Oljeimporten till deras raffinaderi i Schwedt upphör.
  Då tvingas man transportera bensin,diesel och eldningsolja från f.d. West-Tyskland till östra delen av landet !
  Som ni ser är det inte enbart i Abzurdien,som landet styrts av töntar…..
  Sedan måste någon förklara för mig hur Ukraina kan gynnas av,att t.ex. tyska befolkningen sitter o fryser i sina lägenheter o hem ?

  19
  27
  • Ukrainarna tjänar knappast något på att Ryssland tjänar mer pengar på tyskar eller några andra.

   Jag tror att sanktionerna på sikt har kraftig negativ effekt på Ryssland. De flesta ryssar är trots allt européer.

   12
   6
 5. Det är fult möjligt att tillverka gas av kol !
  Under kriget tillverkade man bensin av kol !
  Det kan man fortfarande göra ! Det enda problemet manhar är Miljömuppar

  25
  1
   • Ja det är intressant att man gör det nu!?? far för slutade man med det och gjorde sig beroende av Putins gas?
    Kan det ha med kriget att göra öst Tyskland var ju den stat som ställde till mest jävuldkap både Putin och Möller är fula fiskar i det vattnet!!!

 6. Det tyska miljöpartiet tvingade Tyskland att lägga ner sin kärnkraft. I Sverige var det (S) som vek ner sig (Makten är viktigare!) för skitpartiet Mp i samma fråga. De skador och umbäranden som dessa “miljöpartier” har ställt till med för respektive land tar det åratal att reparera. Konsekvenserna står medborgarna mycket dyrt.
  Hur kan en normalt funtad människa rösta på dessa partier? På sin egen undergång? Och (S) fortsätter att öka!!!
  Säkert ett underlag för framtida forskare. Att jämföra med ett lämmeltåg!

  50
  1
  • Sossarna har gladeligen lagt ner kärnkraft utan MP. Hela Barsebäck lade de ner utan att vara tvingade av MP.
   Så man ska inte vara naiv nog att tro att utan MP i regeringen hade inte sossarna lagt ner ytterligare kärnkraft för då misstar man sig.
   Sossarna med Maggan i spetsen trodde att vindkraft är lika bra som kärnkraft. Därför bestämde sig sossarna för att satsa på den och för att det skulle vara möjligt måste kärnkraften bort (annars är elen för billig) så kärnkraften tvångsbeskattades för att finansiera vindkraften. Dessutom gjorde denna övergång till ett nytt kraftslag det möjligt att tjäna massor av pengar för Partiet och dess medlemmar. Om någon tror att det är en slump att socialistiska energiföretag äger stora delar av de svenska vindkraftsparkerna så kan ni fundera ett varv till.

   16

Kommentera