När ryska bomber föll över Sverige

HISTORIA. För 80 år sedan var det som nu krig i Europa. En klar och kall tisdagskväll i februari för 78 år sedan, den 22 februari 1944, bombade Sovjetunionen Stockholm, Strängnäs och Södertälje. Fyra personer skadades, men ingen dödades. Vad som var orsaken till attacken vet vi inte än i dag.

Vintern 1944 är Andra världskriget inne på sitt femte år. Det har gått ett år sedan en tysk armé kapitulerade vid Stalingrad. Den sovjetiska Röda armén har passerat Polens gräns och axelmakterna är tvingade att retirera både på östfronten och i södra Italien. Men striderna är hårda, blodiga och det nazistiska folkmordet på judar och flera andra folkgrupper pågår.

I Sverige råder en sorts vardag. På bio visas Gasljus med Ingrid Bergman. Kungen, Gustaf V, går på Dramaten och ser Köpmannen i Venedig. Ett kilo kupongfri kanin kostar 2:80 kronor, stångkorv 1:90.

Då, den 22 februari strax före klockan nio på kvällen, släpper – ska det visa sig – sovjetiskt bombflyg ett 30-tal bomber över Stockholm, Strängnäs, Södertälje och Stockholms norra skärgård. Som ett mirakel blir bara fyra personer skadade, men den materiella förödelsen är stor, framför allt på Södermalm i Stockholm där fyra bomber föll nära Skanstull.

Två personer skadades i Stockholm. Den ena var servitrisen Sigrid Larsson som fick ”ryggen uppsliten av glasskärvor” och måleriarbetaren Axel Torvald Hansson som ”kastades i gatan som en papperslapp av det enorma lufttrycket” och bröt axeln och fick en ”nervchock”. I Strängnäs föll nio bomber i närheten av regementet. Två värnpliktiga träffades av splitter och skadades lindrigt.

Redan i rubrikerna dagen efter slogs fast att det rört sig om ryska bomber. Skärvor med kyrilliska bokstäver hittades både på Södermalm och i Strängnäs. Ögonvittnen hade sett plan komma på hög höjd från öster.

Den svenska ambassaden i Moskva överlämnade en protest, men de Sovjetiska myndigheterna dementerade all inblandning. Den officiella svenska förklaringen blev att bombfällningen skett av misstag.

-Pettersson noterar att den tidens ryssar, Sovjetunionen, påminner om dagens. De bombar civila mål och blånekar.

Under kriget föll det bomber här och där. Ryska i Pajala, engelska i Lund med flera…

Tommy Åkesson, huvudsekreterare i Försvarsberedningen, har forskat om bombningen och anser att bombningen berodde på det sovjetiska bombflygets notoriskt odugliga precision. Bombföretaget var egentligen riktat mot Åbo i syfte att försöka tvinga Finland att överge samarbetet med Tyskland. Men av de 220 bombplan som lyfte från sovjetiska baser nådde endast ett hundratal fram och bara en handfull bomber fälldes i själva Åbo. Hela formationer hade tappat orienteringen och irrade omkring över sydvästra Finland och i förvirringen ska Stockholm och Strängnäs ha drabbats.

Wikipedia

Spionstad Stockholm

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “När ryska bomber föll över Sverige

 1. Den svenska malmtransporten till Tyskland sågs nog inte med blida ögon direkt så ej heller kullager kullagerexporten.
  Annars var faktiskt britterna värst beträffande terrorbombningar under kriget följt av USA och Tyskland.
  Läs gärna boken Branden av Jörg Friedrich där han redogör för terrorbombningarna under kriget, hur man utarbetade en teknik där första vågens bombplan släppte stora sprängbomber med syfte att spränga bort takkonstruktioner så att andra vågens plan som hade brandbomber skulle få maximal effekt.
  Senare kom plan med splitterbomber i syfte att döda räddningsmanskapet på marken.
  Inte ens Stalin betedde sig så illa mot tyskarna.

  7
  2
  • Efter 1:a världskriget så trodde många att Europa skulle slippa sådan mer på generationer samt att alla var krigströtta och ville fokusera på att återställa ekonomin och andra skulle bygga upp sina länder igen . .

   Det militära fick ofta lägre prio då !

   De flesta tänker inte på att om Hitler hade avlidit innan han startade kriget så hade han istället hyllats som en stor man , han byggde upp Tyskland på rekordtid efter 1:a världskriget och trotsade depressionen och fattigdomen som var . . . Men som alla vet , Hitler spårade ur helt och blev en psykopat (?) av all medicin (droger) som han fick !

 2. Glöm inte bort att Sovjetunionen bombade först Kallaxön senare Pajala 1940. Efter bombningen av Kallax insåg den svenska militärledningen att man hade alldeles för få flygbaser och man anlade ett antal flygfält. Dessa flygfält hade som regel tre landningsbanor, cirka 1 km långa i en liksidig triangel då dåtidens, ofta sporrhjulsförsedda, flygplan var känsliga för sidvind.

  • Min pappa var flyginstruktör i Boden och utbildade svenska piloter , våra plan var inte precis några Spitfire utan ofta snarare dubbeldeckare som blev kvar efter 1:a världskriget .

   SAAB var visserligen bra på att ta fram modernare plan men Sverige hade även köpt in från andra länder!

   Efter kriget flyttade mina föräldrar ner till Stockholm och jobbade med helt andra saker !

 3. Var de ryska piloterna verkligen så dåliga på navigering, eller var det hela en markering från Rysk sida.
  I videon framgår det ju att svensk säkerhetspolis tidigare hade gripit rysk spion, vilka Ryssland ville ha frisläppt, vilket Sverige inte hade gått med på.
  Och sen bara ett par dagar efter bombningarna släpps spionen
  Det är lite för mycket för att vara en tillfällighet.
  Vad som inte framgår är att det inte bara var i Stockholm, Södertälje och Strängnäs som man släppte bomber. Även Stockholms skärgård, Blidö och Svartlöga
  lär ha utsatts för bombningar.

  10
  • Tommy Åkesson från försvarsberedningen trodde att frisläppandet av spionen var en tillfällighet och att ryssarna var odugliga på att navigera.

   För övrigt drev spionen en turistbyrå i Stockholm där han sålde resor till Ryssland. Det var nog lönsamt under kriget.

   4
   2
   • Jag tror inte att det var en tillfällighet. I boken “spioner emellan” av fd Säpo intendenten Tore Forsberg och den fd KGB översten och tillika spionen Boris Grigorjev, skriver dessa att bombningarna skedde i samband med att Vasilij Sidorenko fängslades och att Moskva ville tvinga Sverige att benåda honom.
    Även Juri Lina tar upp bombningarna i Sverige i sin bok “Sovjetrepubliken Absurdistan”
    Om det nu var en tillfällighet, så kan man ju undra hur flygplanet kunde navigeras tillbaka till sitt flygfält efter en sådan navigeringsmiss. Och varför bombades de platser som nu utsattes. I Strängnäs, tex, låg då ett pansarregemente, vilket tidigare hade utsatts för spioneri från rysk sida.

   • Jag var inte med och återger vad Åkesson sagt förkortat. Hur vet du att planen kom tillbaka dit de skulle?

    Det dyker alltid upp teorier om allt och det är naturligtvis fritt att tycka.

    https://sverigesradio.se/avsnitt/1239042

    Tommy Åkesson, huvudsekreterare i Försvarsberedningen, har forskat om bombningen och anser att händelserna bara råkar sammanfalla i tiden. Enligt Åkesson berodde bombningen på det sovjetiska bombflygets notoriskt odugliga precision.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dagen-da-sovjet-bombade-sverige

  • Nej, det var Sverige inte.
   Den S-ledda samlingsregeringen, överklassen och den gamla adeln, militärstaben, och näringslivets ledande familjer var tyskvänliga, och i en del fall öppet pro-nazistiska (t ex socialdemokraten Allan Vougt som var öppen nazist och senare efter kriget blev försvarsminister).
   Sverige, som i det svenska folket, var inte nazistiskt eller ens pro-tyskt. Man var för Finland och folkviljan ville att vi öppet skulle gå med i Finlands försvarskrig mot Stalins slav-arméer. På landsbygden här i gränstrakterna mot Norge hjälpte och understödde man norska milismän, och idkade så mycket motstånd man vågade – samlingsregeringen sate ju som du kanske vet svenskar i koncentrationsläger, om de bedömdes farliga på olika politiska sätt.
   Att Sverige var nazistiskt är historieförfalskning och ren lögn. Blanda inte ihop giriga bankirklaner som Wallenbergarna och SE Banken som agerade bulvaner åt nazisterna, eller socialdemokraterna som ombesörjde transitering av SS-trupper med det svenska folket.

   14
   6
   • Visar ju bara att vårt luftförsvar inte var så bra, trots Per-Albins försäkran redan i början av kriget om att vår beredskap är god.

   • Luftvärnet var inte bemannat dygnet runt. Sverige hade ingen radar vid den är tiden. Det var mörkt.

  • Efter Stalingrad 1943 var få öppna med nazistsympatier. Å andra sidan var man inte prosovjetiska heller utan sympatiserade med de västallierade.

   6
   1

Kommentera