Sverige har beställt fler Patriot-robotar från USA

FÖRSVAR. Försvarets materielverk (FMV) har gjort en ny beställning av robotar till luftvärnssystemet Patriot från USA, rapporterar SVT Nyheter. Det är hemligt hur många robotar som har beställts och till vilket pris.

En eldenhet av luftvärnssystem 103 består av tre lavetter för två olika typer av robotar, ledningsplats, kombinerad spanings- och eldledningsradar, elverk, reparationsenhet samt tillhörande dragfordon. Foto: Stefan Bratt

Christer Mellgren, projektledare för luftvärnssystem 103 vid FMV, säger att robotarna ska levereras i omgångar under de närmaste åren.

Tidigare har USA godkänt försäljning av högst 300 robotar till Sverige.

Luftvärnssystem 103 är den svenska benämningen på det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, den senaste varianten av Patriotsystemet. I systemet ingår världens mest avancerade luftvärnsrobotar. Det nya systemet innebär en ökad förmåga för Sveriges luftförsvar.

Två typer av robotar kommer att användas. Den ena är Patriot GEM-T från Raytheon som främst är till för att skjuta ner olika typer av fientliga flygplan. Den kommer i Försvarsmakten att benämnas Robot 103 A.

Den andra är Lockheed Martins PAC-3 MSE som främst används för att bekämpa fientliga ballistiska missiler och kryssningsrobotar. Den kommer i Försvarsmakten benämnas robot 103 B.

Läs mer på Försvarsmakten…

-Pettersson säger att Luftvärnssystem 103 är ett av Sveriges största vapeninköp någonsin med en totalkostnad på upp mot 30 miljarder.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Sverige har beställt fler Patriot-robotar från USA

  1. Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
    Roland Salomonsson skriver:

    300 robotar är ju rent löjligt. Menar Sverige allvar måste det handla om 3000 eller flera gånger detta bara inledningsvis.

    3
    7
  2. Mer slickande av den amerikanska röven att fortsätta köpa omodernt amerikanskt skrot till det svenska försvaret. Helt bortkastade pengar, men någon har väl blivit mutad.

    17
    31
    • Vi får snart se hur effektivt det är i skarpt läge. Av någon anledning vill Putte få till ett eldupphör innan Patriot sätts in så uppenbarligen vet han mer om dess effektivitet än vad du gör.

      16
      9
    • Roland Salomonsson – Pensionär F d officer (Marinen), Landstings-sekreterare, Säkerhetschef, IT-tekniker Intressen: Klimatrbedrägeriet, De Globala bedrägerierna, Historia, Teknikutveckling, De svenska samhällsbedrägerierna resp diktaturen (politik), Längdskidor och utövande orienterare.
      Roland Salomonsson skriver:

      Patriot i Israelisk uppgraderad version är exceptionellt väl fungerande. Men de säljer inte utan det är USA som förbehåller sig att sälja ut sitt gamla skrot.

      Om Sverige vill ha ett fungerande luftförsvarssystem och samtidigt verkan mot mark- resp sjömål, borde de Ryska S-systemen anskaffas. Fast genom ansökan till NATO är den dörren stängd. De finns dock ett antal andra konkurrerande system, som kan erhållas till mindre än halva priset mot Patriot, som lanserats de senaste åren.

      8
      12
      • Bara ett problem med S-300 och 400 systemen. De fungerar inte i skarpt läge. Vilket konflikten i Ukraina påvisat gång efter annan. De kan inte skjuta ner de fåtal attackplan, drönare eller robotar som Ukraina avlossat mot fronten, Sevastopol, Robotkryssaren Moskva, Krimbron, depåer, ledningscentraler, etc, etc. Du vet, militära mål där dessa system borde vara placerade och skydda.

        11
        5
      • S systemet är en potemkinkuliss. Liksom all annan smörja ryssarna producerar, är systemet drabbat inte bara av inkompetens utan också dränerat av korruption, vilket båda förvisso är ryssarnas paradgrenar. Jmf T14, jmf Terminator m.fl projekt de har hållit på med. Förenklat kan man beskriva allt ryssarna gör på alla områden och samtliga nivåer med en mening: Det går åt pipsvängen.

        Patriot är däremot inte drabbat av sådana fatala brister. Systemet är inte lika gammalt som ryssarnas S och kontinuerligt uppdaterat. Det biter vilket ryskt flygande metallskrot som helst i strupen oavsett om det kommer farande i formen av en su-35a, kalibr eller annat junk t ex en S robot i markmålsläge

        Därmed inte sagt att Patriot var det 100% bästa systemet för Sverige rent operativt, men det räcker och blir över mot ryssarnas kalla kriget teknologi. Jag själv och många andra med insikt om sådant här, förespråkade Samp T som huvudsakligt luftförsvar åt Sverige. Rent operativt är det systemet bättre. Men. Inköpet av Patriot var det bästa köpet ur ett strategiskt perspektiv. Likväl som Finland valde F 35 ur ett strategiskt perspektiv.

        Det viktigaste är dock att inte vara rädd för ryssarna. De skulle inte ha ens skuggan av en chans att ta Sverige.

        8
        1
    • De som satsat sina pengar i en den amerikanska vapenindustrin har sett sina pengar öka ganska skapligt, på en börs där de flesta aktieslagen gått minus.
      Lockheed +35%
      Raytheon +14%
      Ökning from 1 Jan
      vår sk folkaktie, Telia har under samma tid backat med 24%.
      Någon som säger att krig inte lönar sig.

      10
      1

KommenteraAvbryt svar