Rasism på häktet

Nästa inrättningar där den allestädes närvarande rasismen frodas, är de svenska häktena. Saltvik utanför Härnösand är just nu i blickfånget.

Intagna som möts av nedsättande ord och anställda som uttrycker sig nedlåtande om arbetskamrater med rötterna i Afrika och arabvärlden. Vardagsmat enligt anonyma källor och en fackliga representanten. Dessutom har man påträffat ”högerextrem propaganda” utan att närmare förklara vad den består i. SVT

Man leds att tro hur vita män står för de rasistiska inslagen, men tanken går till Sofie Löwenmarks text i Expressen häromdagen där BRÅ:s undersökning om afrofobi visar att rasismen är värst mellan invandrade grupper.

2020 skrev vänsterdebattören Malcom Kyeyune en debattartikel i GP om hur de s.k. ”antirasisterna” gjort en affärsidé av att blåsa liv i och överdriva den rasistiska debatten. 2012 var lilla Forserum på tapeten när somalier boendes på orten grät ut i media över den rasism de utsattes för. Talesperson för gruppen var den ökände Rashid Musa. Det visade sig att allt var påhittat. Inte ens när Uppdrag Granskning undersökte den påstådda rasismen kunde man hitta något.

Angående Saltvik så är anstalten numera säkerhetsklassad och en av landets tre säkerhetsanstalter. Det är alltså inga dunungar som sitter där.

  • 2016: Intagen svårt knivskuren.
  • 2017: Man som skulle utvisas skenavrättade anställd
  • 2021: Intern misshandlade anställd
  • 2020: Våld och hot ökar bland intagna
  • 2022: Intagen misshandlade annan intagen svårt
  • 2022: Dubbelmördare skallade personal
  • 2022:Terroristen Rahmat Akilov flyttas till Saltvik

Det kanske inte är så konstigt att det används ett och annat väl valt ord om de intagna på Saltvik. Vad de använder för uttryck mot de anställda framgår förstås inte. Inte heller vilken etnicitet ”rasisterna” på Saltvik har.

Jag vet inte om Peter Hemström från Seko är samma Peter Hemström som representerar Vänsterpartiet i Härnösand, men det kan förklara en del.

8 thoughts on “Rasism på häktet

  1. Om vi istället direktutvisade alla utlänningar som begått grova brott så försvinner problemen. Fattar inte varför utlänningar ska försörjas av oss. UT MED DRÄGGET DIREKT

    13
    1
  2. Jävla daltande med utländska mördare och grovt kriminella. Köp fängelseplatser åt dem i Ukraina för alla biståndspengar vi skickar dit, så är vi av med dem.

    20
    1
  3. Stefan k
    På bloggen är det ibland kommentarer typ”IQ fiskmås ” men det är väl erfarenhet och inte fördom.

  4. Antagligen var den ”högerextrema skriften” ett flygblad från Liberalerna med en bild på en vit medelålders man. Diktaturkramarna på vänsterkanten brukar bli upprörda över sådant.

    25
    1
  5. Om en intagen eller utomstående(kriminell) hotar en anställd(även på fritiden av intagen) eller misshandlar någon vakt på häktet oavsett orsak ska tas av daga på rot så det blir lugnt på häktena.
    Att de tar livet av varann är bara en bonus.
    Enda sättet att få lugnt på fängelsena och de som är anställda inom fång”vården”.

    Drömmer bara lite i ett annat land som har bättre koll och hårdare regler?

    26
    2

Kommentera