HD stoppar utlämning till Turkiet

NATO. Hösta domstolen, mål: B 3177-22. I ett fall där Turkiet begärt en person, journalisten Bülent Kenes, utlämnad som medansvarig för kuppförsöket i Turkiet 2016 och för att ha varit med i den s.k. Gülenrörelsen har flera hinder mot utlämning ansetts finnas. Bülent Kenes har begärts utlämnad av Turkiet för att lagföras där. De brott som utlämningsframställningen bygger på gäller dels att personen misstänks för delaktighet i kuppförsöket i Turkiet 2016, dels att han misstänks för att ha varit med i den s.k. Gülenrörelsen.

Bülent Kenes

Högsta domstolen har nu yttrat sig till regeringen i ärendet.

När det gäller misstanken om att Bülent Kenes varit med i Gülenrörelsen anser Högsta domstolen att hinder mot utlämning föreligger redan på den grunden att de gärningar som han påstås ha begått inte är kriminaliserade i Sverige. Misstanken om delaktighet i kuppförsöket motsvarar däremot en misstanke om medhjälp till uppror, vilket är ett brott som finns i Sverige.

Domstolen anser vidare att det finns hinder mot utlämning eftersom det är fråga om s.k. politiska brott, dvs. brott som riktar sig mot staten och som är politiska till sin karaktär.

Med hänvisning till att personen tidigare beviljats flyktingstatus i Sverige på grund av risk för förföljelse med anledning av sin politiska uppfattning anser domstolen dessutom att hinder föreligger enligt 7 § i utlämningslagen. Den paragrafen tar sikte på bl.a. risk för förföljelse som bygger på personens politiska uppfattning.

Det står klart att det i det här fallet finns flera hinder mot utlämning. Det gäller att kravet på dubbel straffbarhet inte är uppfyllt avseende den ena brottsmisstanken. Det är dessutom fråga om politiska brott. Och det finns också en risk för förföljelse grundad på den här personens politiska uppfattning. Utlämning kan alltså inte ske, säger justitierådet Petter Asp som är en av domarna som deltog i beslutet.

Högsta domstolens yttrande innebär att regeringen – som slutligen har att besluta i frågan – inte har möjlighet att bevilja utlämningsframställningen (se 20 § utlämningslagen).

-Pettersson undrar varför Bülent Kenes beviljats flyktingstatus i Sverige? Fanns det inga länder närmare Turkiet.

Turkiet får begära vilka de vill utlämnade men det ska inte kopplas till Sveriges Natoansökan utan bedömas av domstol…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “HD stoppar utlämning till Turkiet

 1. Han förefaller vara en äkta dissident och bör nog inte utlämnas.
  Det är på sätt och vis konstigt att detta ärende går så långt samtidigt som våldtäktsmän, mördare och terrorislamister i princip aldrig utlämnas och sällan hamnar i i HD.

  11
  1
 2. Förtjusningen är tudelad.
  Bra om vi slipper bli medlem i NATO, det var ett stort misstag, en förhastad panikansökan utan att tänka på vilka konsekvenser ett medlemskap kommer att få.

  Men sen…jag välsingnar naturligtvis varje utvisning, vi måste bli av med minst 2 millioner för att få en narmal nystart för landet.
  Ska det vara så här trögt att bli av med bara EN, hur fan ska det då gå när vi börjar fylla bussar, båtar och flyg med det utländska skräpet som förorenar Sverige!

  22
  5
  • BSS
   Finns inget som just nu pekar mot att massvis av människor ska åka hem, det är bara en önskedröm.
   Det som gäller det är att få folk i arbete och där har de båda stora bidragspartierna ett stort ansvar.

   3
   11
   • Ös….

    Finns inga jobb till analfabeter och andra IQ slöa/lata människor, så leta vidare hur det ska lösas?
    I Sverige har dom inget att göra så ut direkt, igår helst ,utan att passera GÅ..

    Hade jag företag så skulle de inte ens komma på en intervju hos mig om dom inte kan svenska, har inga problem med utlänska folkslag men de ska sköta sig dit dom kommer…
    Jobbat med många(mest finnar) utlänningar i mitt liv, både bra och dåliga under åren.

    12
 3. Då återstår att nagelfara hans asylansökan med ett förstoringsglas och se hur många lögner som han sagt på vilka vi kan riva upp uppehållstillståndet som ogiltigt och därefter skicka hem honom.

  22
  1
  • Möjligen talar det faktum att diktaturen i Turkiet vill ha honom för att han faktiskt har rimliga skäl att söka politisk asyl.

   6
   1

Kommentera