Sverige får ny myndighet: ”Systematiska fusket ökar”

INRIKES. Sverige får en ny myndighet från den 1 januari 2024: Utbetalningsmyndigheten. Det meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

Finansminister Elisabeth Svantesson Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Enligt en uppskattning görs felaktiga utbetalningar för 18 miljarder om året – och enligt Svantesson är den verkliga siffran dessutom klart högre. Hon menar att pengarna ofta ger de kriminella muskler att fortsätta med den kriminella banan.

Att det systematiska fusket ökar är något som regeringen tar på väldigt, väldigt stort allvar.

Myndigheten ska från ett helikopterperspektiv upptäcka problem hos andra myndigheter, som ska lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten. Enligt Svantesson blir detta ett ”kraftfullt verktyg” för att hitta och korrigera fel.

Regeringen ska också skärpa bidragsbrottslagen.

-Pettersson menar att fusket varit utbredd i många år och det är ofattbart att ingen på allvar försökt stoppa det tidigare.

Men det behövs inte bara nya myndigheter. Det behöver läggas ned gamla också…

Pressträff med finansministern…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

24 thoughts on “Sverige får ny myndighet: ”Systematiska fusket ökar”

 1. Sänk bidragen så blir en hel del myndigheter och flertalet av deras inkvoterade rabiata handäggare/utredare arbetslösa och får själv ställa sig i kö på Arbetsförmedlingen. En ny myndighet kommer att att bygga på det stora svarta hålet som Offentlig sektor är. Mer arbete, mindre bidrag är lösningen. Försörjningsstödet borde begränsas till max ett par år åt gången. Sen ska man vara utan en period, tex sex månader. Innan man får komma tillbaka till socialen.

 2. Ja, kolla Dick Erixon och Markus Allard på Riks, de har var och en, var för sig, analyserat vilka myndigheter som skulle kunna läggas ned!!!

  8
  1
 3. Den nya myndigheten behövs verkligen. Ett lovvärt initiativ. 18 miljarder i fusk och felaktigheter på personsidan. Till detta kommer X miljarder på företagssidan. Mycket bra gjort på nio veckor. Analys och uppbyggnad tar tid. Många myndigheter måste avsocialiseras eller skrotas. Regeringen behöver allt stöd så att Sverige blir ett bättre land.

 4. Tanken är ju god men vad hjälper det när godhetsuppruttnelsen nästlar sig in i även denna myndighet?
  I slutändan är det resultatet som gäller. Jag ser det som ett tafatt försök att komma undan politikens tillkortakommanden: Byråkratin ökar kraftigt, än fler chefer vilka(eventuellt) försöker uträtta något och det tar aldrig slut.

 5. Alla inblandade politiker och myndigheter har känt till problemet hela tiden. Men hotet om att bli kallad rasist har tystat ned lämplig kritik och åtgärder.

  De som hatar det vita Sverige ler långt upp till örsnibben!

  15
 6. Jag har infört en regel här hemma om någon köper en bok så ska två avyttras. Jag tycker det borde gå att göra detsamma med myndigheter. Själv köper jag inga böcker.

  I går var det extrapris på smör i butiken. 45 kronor halvkilot. Jag slog till på ett helt kilo.

  10
  13
 7. Sverige, Sverige, ett stort slukhål, m.fl.

  Den byråkratiska avgrunden visar sitt fula tryne som vanligt.

  Allt ska utredas i absurdum med en ny myndighet som släpar sig fram i minst 10 år utan funktion eller ansvar igen.
  Vi visste inte, men betalt vill vi ha.

  Ett företag med dessa premisser är borta på två röda.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_law

  13
 8. Förstod att det skulle bli så här.
  Nu ska nya Regeringen börja sabba allt Sossarna byggt upp .
  Tacka fan för att de blir lacka.

  12
  1
 9. En myndighet som övervakar andra myndigheter låter som en konstruktion med låg produktivitet. Felet sitter i de utbetalande myndigheterna och måste således åtgärdas där. T.ex. kan man börja med att säga upp lite ansvariga så kanske de som blir kvar får lite eld i baken.

  20
  • Kunde inte den funktionen ha integrerats i riksrevisionsverket?

   Missförstå mig rätt… Tycker det är bra att det görs men ytterligare en generaldirektör? Ytterligare en myndighet när vi redan är översvämmade av myndigheter med låtsasuppdrag som enbart kostar

   10
 10. Ska det behövas att starta fler myndigheter, när vi redan har många som det hade
  behövts att rensas bland Skulle detta inte lika bra kunn utföras av någon redan existerande?

  Resultatet blir klent, men kommer att kännas av skattebetalarna! Blir väl reträttplatser
  för övertaliga politiker? Det hade behövts att rensa ut en hel del reksdagsmän med?

  Varför behöver vi ha ett parlament i storleksordning med Tyskland som har 5 gånger
  så stor befolkning, men det är så som sosseriet byggrs ut, med övertaliga byråkrater.

  20
 11. Systematiska okunskap, nepotism fusket inom myndigheter hålls uppe av meidaprostitution mutor, hot med så starkt fäste att totalsanering krävs!

  Nästa man till stupstocken synes är GW:s vars aktresa med Finndahl nu utreds som mutbrott
  Särskilda Åklagarkammaren har beslutat att inleda en utredning om mutbrott efter att polischef Rickard Finndahls jaktresa till Leif GW Persson, Under utredningen av det misstänkta mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda tackade Finndahl ja till en jaktresa med GW.GW har kommenterat Toveutredningen i medierna och Finndahl har anklagats för att läckt hemliga uppgifter till GW.
  Mvh.

  16
 12. Ta bort ALLA bidrag/fattigvård och sänk skatterna kraftigt. Folk måste få känna att dom är kapabel att klara sig själva och sköta sin egen ekonomi helt utan inblandning från staten/myndigheter! Vi är ju vuxna människor och då ska vi också behandlas som vuxna!
  Då behövs inte denna myndighet och då kan vi också stänga minst 200 parasitkonntor ytterligare.

  60
  1
 13. OK, då är det väl snart så att det kommer bildas nya myndigheter som skall göra andra myndigheters jobb. Ett fullständigt slag i luften. Vi kan börja med Ekobrottsmyndigheten. De myndigheten har inte åstadkommit någonting. Ett definitivt minus i räkenskaperna.
  Jag tror inte papegojan från Lycksele riktigt förstår vad hon hanterar. Skall denna nya “Utbetalningsmyndighet” ha befogenheter över andra myndigheter. Får den föreskriftsrätt? Får den gå in i andra myndigheters operativa verksamhet? Jag menar när den felaktiga utbetalningen är genomförd är det redan försent. Etc etc.
  F ö tar det åratal att sätta upp en myndighet och få effekt av den. Många befintliga myndigheter fungerar fortfarande inte trots de funnits i decennier.
  Detta var väl i alla fall det andra magplasket denna regering gjort. Det första var presskonferensen om att vi skulle spara el. Ebba B stod och läste utredningsbegrepp innantill utan att faktiskt inge någon hint om att hon själv begrep vad hon sade. Johan P framstod som helt oförberedd och svamlade osammanhängande om både ditten och datten, bröt då och då av med lite hummanden. Kristersson flöt ovanpå frenetiskt gnidande sina händer, förmodligen mer av nervositet snarare än att verka myndig. Han kanske övade på sig att två sina händer.

  Det här går definitivt inte från klarhet till klarhet.

  26
  6
 14. Kommer förmodligen snart att stämplas som rasistisk, då merparten av de skyldiga består av babbar. Men verkligheten kommer då att avslöjas ,även för gnällspikarna.

  En variant på samma tema : TV3 kommer att dra igång en storsatsning på invandrarna. Nämligen att “Veckans Brott” ska utökas till två timmar.

  42
 15. Håller med Pettersson att fisket har fortgått alldeles för länge. Jag minns hur man redan i slutet av 90-talet pratade om att myndigheterna var tvungna att sammarbeta. Men uppenbarligen har det funnits alldeles för många stoppklossar.
  Sverige behöver inte fler myndigheter. Vi behöver skära i den ofantliga byråkratmassan.

  63
  1
  • Någonstans runt 25% av alla offentliganställda bidrar inte. Istället agerar de stoppklossar. Många, men inte alla, är femtekolonnare som vill se ett helt annat samhälle och lägger krokben allt de förmår.

   Skulle jag få en dag med absolut makt skulle alla med klimat, miljö och så vidare finna sig själv långt utanför verksamhetens lokaler.

   43
 16. INGET KOMMER HÄNDA!!!

  Vi som röstade för förändring blev lurade i vanlig ordning.

  MIGRANTERNA MÅSTE SKYDDAS TILL VARJE PRIS! Gamla svenskar som jobbat ett helt liv får betala.

  56
  6
  • sala tror: ”INGET KOMMER HÄNDA!!!”

   Patrik Engellau, som jobbat med välfärdsorganisationer i decennier, skrev för några år sedan följande:
   ”Det välfärdsindustriella komplexet har makten i Sverige och i makten ingår rätten att inte utsättas för närgången, extern kontroll. Välfärdsapparaterna vill inte att fusk och misstag uppmärksammas, eftersom det undergräver deras långsiktiga tillväxtmål. Jag vet att detta kan låta stötande cyniskt, men om du inte tål att inse den grad av korruption som människor och organisationer av egenintresse kan förmås utveckla så är du faktiskt just naiv. Eller så vill du bara inte erkänna det eftersom det, som i mitt fall när jag jobbade i den där svängen, kanske handlar om ditt eget öde och karriär”
   https://detgodasamhallet.com/2016/01/27/nu-vet-jag-vad-naivitet-ar/

   28

Kommentera