EU överens om gaspristak

ENERGIPOLITIK. Energiministrar från EU:s medlemsländer har kommit överens om ett tak på gaspriset, det twittrar en tjeckisk talesperson. Beslutet kommer efter flera veckors samtal, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Putin gasvapen

Enligt Reuters kommer pristaket på naturgas ligga på drygt 1.800 kronor per megawattimme. Under augusti så låg gaspriserna på drygt 3.400 kronor per mWh.

Frågan har rört upp känslor bland flera EU-länder. När EU-kommissionen föreslog ett pristak på 2.750 kronor så kallade Spanien, Polen, Italien och Grekland förslaget för ”ett skämt”, det skriver sajten energi.se.

Länder som Tyskland, Nederländerna och Danmark har uttryckt oro för att marknaden skulle rubbas.

-Pettersson vet inte om det gör någon nytta för Europas energipriser men bra att EU enas…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “EU överens om gaspristak

 1. mWh = 1 milliwattimme alltså en tusendels wattimme.
  Det korrekta uttrycket skall vara MWh, stort M för mega.

 2. Med 40 års erfarenheter från auktionsbranchen kan jag säga att pristak fungerar mycket bra! Det är ett väl beprövat sätt för KÖPARNA att hålla ner priset på en rimlig nivå.

  SÄLJARNA brukar komma överens om produktionsbegränsningar för att hålla UPPE priset. Om de vill ha mer betalt sänker de volymen så att det blir brist. Köparna kommer då att bjuda över varandra så att priset stiger.

  För att hålla NERE priset brukade ”handlarringen” på vanliga ”bondauktioner” (traktens alla handlare) ställa sig i ett hörn och komma överens om att inte bjuda över varandra. På det sättet hölls priserna nere. (Efteråt höll man en intern auktion och delade på överskottet.)

  Ett pristak på olja eller gas funkar på samma sätt. Köparna lovar varandra att inte bjuda över ett visst pris. På det sättet minskar vi risken för inflation på grund av kriget. Och Ryssland får normalt betalt.

 3. Pristak garanterar två saker: svart marknad och högsta möjliga pris på den vita marknaden.
  Antingen bägge eller det senare är syftet.
  Att helt skattebefria alla småskaliga lösningar, från pelletsbrännare som också genererar el och hetvatten, till mindre vindkraftverk lagom för ett eller ett par hushåll, eller solpaneler, eller något annat – det finns aldrig på agendan.
  Att för klimatets skull straffbeskatta varor från Kina som t o m överträffar Sovjet och USA i miljösvineri?
  Nää, då blir det mindre utdelning i portföljen till EU-parasiterna.

  12
  6
  • Intressant.
   “Enligt Reuters kommer pristaket på naturgas ligga på drygt 1.800 kronor per kilowattimme.”
   Hur mycket anser Reuters att 1 (en) kWh är i effekt?

   6
   9
   • Baguette, det där med matematik är tydligen något du ska undvika, nu blev det fel IGEN! Har du noll koll eller gör du det medvetet för att lura andra siffersvaga personer?

    1800 per mWh enligt Reuters… viss skillnad!

    8
    1
   • Jag handlar inte i MWh. Är det pristak för företag, myndigheter eller privatpersoner? Alltså, vad anser Reuters att priset för en kWh skall vara?

    1
    3
   • Megawatt är 1000 kilowatt.

    1800 kr per megawatt = 1.80 per kilowatt.

    1.800.000 kr per gigawatt.

    0,18 öre per wattimme…

 4. Finns två sätt att reglera marknaden, pris eller ransonering. Vad gör man när det blir brist, priset stiger och man inte kan köpa ?

  Blir väl kö, ungefär som när du ska få en lägenhet i centrum.

  6
  3
  • Det är intressant i sig ? För det första hur många länder i EU produsera gas ? Och varför skulle dess länder bry sig i vad EU vill betala ? Det är ju mera intressant att sätta ett tak kol torv och brun kol som faktiskt finns innom EU ?
   Varför skulle någon annan stat bry dig i dessa krigförande jihadister i EU .
   Dom flesta stater säger och levererar till dom som betalar ?!

Kommentera