Fabian Cederholm blir första 18-åring att dömas till livstid – ”besinningslöst våld”

BROTTSLIGHET. Hovrätten över Skåne och Blekinge, mål: B 3455-22, fastställer tingsrättens dom till livstids fängelse för två mord. Fabian Cederholm, 18, dödade den 21 mars 2022 två kvinnliga lärare på Malmö latinskola genom att hugga ihjäl dem med en yxa. Malmö tingsrätt dömde 18-åringen till livstids fängelse. I sitt överklagande till hovrätten yrkade han att i stället få rättspsykiatrisk vård eller i vart fall ett tidsbestämt fängelsestraff.

Fabian Cederholm Bild: Polisen

Hovrätten har tagit del av samma utredning som tingsrätten. Dessutom har en överläkare hörts på 18-åringens begäran. Enligt överläkaren lider 18-åringen av svår autism som gjort att han inte kunnat styra sitt beteende.

Hovrätten har begärt in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd. Rådet har anslutit sig till bedömningarna och slutsatserna som det rättspsykiatriska utlåtandet, det vill säga att det inte finns förutsättningar att döma 18-åringen till rättspsykiatrisk vård. Hovrätten anser därför liksom tingsrätten att annan påföljd än fängelse är utesluten. Vad som framkommit vid förhöret med överläkaren förändrar inte bedömningen.

Det finns däremot anledning att anta att 18-åringens utveckling och omdömesförmåga har varit bristande jämfört med andra personer i samma ålder. Trots att det kan ses som förmildrande omständigheter påverkar det inte straffet.

Han har utsatt de båda kvinnorna för ett mycket omfattande, brutalt och besinningslöst våld som inte varit kortvarigt. Straffvärdet för vart och ett av morden motsvarar livstids fängelse. Därför får de förmildrande omständigheterna i det här fallet inte något genomslag, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson.

Hovrätten fastställer tingsrättens domslut utan några ändringar.

***

TIDIGARE 2022-09-08 Fabian Cederholm blev första 18-åring att dömas till livstid

BROTTSLIGHET. Fabian Cederholm, 18, döms av Malmö Tingsrätt Mål: B 3113-22, till livstids fängelse för lärarmorden på Malmö Latinskola den 21 mars.
Det är första gången en 18-åring döms till livstids fängelse i Sverige då man vid årsskiftet slopade ungdomsrabatten.

Fabian Cederholm Foto: Polisen

Tidigare kunde personer under 21 år inte få livstids fängelse.

Cederholm har i förhör själv erkänt att han dödat de två lärarna på skolan. Offren mördades med en kniv och en yxa.

Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst, säger lagmannen Johan Kvart enligt ett pressmeddelande.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var Cederholm inte påverkad av någon allvarligt psykisk störning när dådet begicks. Han döms också att betala skadestånd till de efterlevande med totalt cirka en miljon kronor.

Cederholms advokat har menat att straffet snarare borde ha blivit 16 eller 18 års fängelse. Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje om han ska dömas till livstid.

***

TIDIGARE 2022-03-22. Fabian Cederholm erkänner att han mördade lärarna i Malmö

BROTTSLIGHET. Fabian Cederholm som sitter anhållen för de två morden på Malmö latinskola i går erkänner gärningen, uppger hans försvarsadvokat Anders Elison till TV4 Nyheterna.

Fabian Cederholm

Både polisen och jag ställer oss frågande till hur Cederholm egentligen tänker men med lite god vilja skulle man kunna kalla det för ett motiv, säger Elison.

Polisen har fått ett motiv att jobba med, enligt advokaten.

Elison deltog på tisdagseftermiddagen vid ett förhör med Fabian, där den misstänkte har lämnat en detaljerad redogörelse. Elison talar om ett ”svårfångat motiv”.

Den 18-årige Cederholm greps under måndagseftermiddagen, drygt tio minuter efter att larmet om ett dåd på gymnasieskolan kom in.

Fabian Cederholm, är 18 år och elev på skolan. Han är bosatt i Trelleborg.

Cederholm är inte känd av polisen sedan tidigare och förekommer inte i misstankeregistret eller i belastningsregistret.

-Pettersson säger att Fabian Cederholm kan bli den första 18-åring som döms till livstids fängelse i modern tid i Sverige. Straffrabatten för 18-åringar avskaffades den 1 januari i år.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Fabian Cederholm blir första 18-åring att dömas till livstid – ”besinningslöst våld”

 1. “Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis den som blir dödad och dennes anhöriga, men också för en enskild ung kille som begår en sån här förskräcklig händelse, vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen, och vi får hjälpa till och försöka lösa det här efter bästa förmåga.”

  Var är Dan Eliasson när en svensk behöver honom? 😉

  11
  1
 2. Ska vi se om domarna fortsätter med att döma ut livstid till kulturberikare också eller om de sparar detta straff till etniska svenskar som går utanför mallen.

  28
  2
 3. Idioter ska spärras in, men det borde även gälla folk med andra hudfärger som begår
  lika vidriga brott som denne, men tyvärr är det inte så hos våra Domstolar,importerade
  kommer ofta undan med straff omvandlat till vård med sär.skild utskrivning ?
  Offret blir straffad hela livet.

  23
  4
 4. Det handlarinte bara om straff utan även om att skydda allmänheten från en farlig person.

  32
  4

Kommentera