Riddar Anders och slöjan

SVT:s Sverige möts tog i onsdags upp den muslimska slöjan som debattämne och som en forntida riddare i skinande utrustning satt Aftonbladets Anders Lindberg på sin häst och pekade ned på alla som kritiserade användandet av detta religiösa plagg i det offentliga.

Anders Lindberg är uppenbart SVT:s egen favorit, för inte sällan bjuds han in till olika program för att debattera olika ämnen. Ofta gör han ett till synes närmast desperat framträdande. Nu smälter väl Lindberg in i SVT:s finrum, socialdemokrat som han är med ett förflutet i SSU, politiskt sakkunnig åt Laila Freivalds och gift med den socialdemokratiske riksdagsledamoten Åsa Westlund.

En sak fick vi i programmet fastslaget. Slöjan är ett religiöst plagg och därmed kan vi skingra frågorna kring detta. Då kan vi istället ställa följdfrågan. Ska religionen tillåtas styra lagar och regler i Sverige precis som religionen gör i muslimska länder, eller ska svenska lagar och regler styra över religionen precis som de gör över andra områden?

Är det inte påfallande ofta som just slöjan används som ett påtryckningsmedel och en ursäkt för att muslimska kvinnor ska få som de vill. Jag tänker på de könssegregerade badtider som återinförts på senare år, muslimska kvinnor som anmält arbetsgivare till DO för att de inte får ha slöja på sig under arbetstid och idrottsförbund som tvingats göra om mångåriga regler för att muslimska flickor vägrar spela utan slöja.

Vad säger Koranen om hijab och vad är det som gör att muslimska kvinnor och små flickor använder detta plagg? Ja, tolkar man det som står på den här sidan råder det ingen tvekan. Slöja och heltäckande klädsel används för att dölja sådant som kan väcka mäns lustar, det vill säga hud och hår. Där har vi ett av svaren till att man varma sommardagar kan möta muslimska familjer där mannen är ledigt klädd i tunna sommarkläder och kvinnan insvept i tyg från topp till tå.

För att återgå till Aftonbladets Anders Lindberg.

I debatten menade han att politiker inte ska styra vad människor ska bära för kläder. Mig veterligt har ingen gjort det, utan vad det handlar om är slöjan, som är en religiös symbol, inte ska få bäras i det offentliga för att det är just en religiös symbol. Sedan köper Lindberg programledarens desperata jämförels med muslimska föräldrar som tvingar på en 5-årig flicka en hijab när hon går till skolan och svenska föräldrar som sätter galonbyxor på sin 5-åring för att skydda mot väta. Just där insåg nog tittarna att han förlorat debatten.

Sedan kommer ett inslag som borde starta en flodvåg av kritik mot Anders Lindberg. När den i Iran uppväxte riksdagsledamoten Rashid Farivar (SD) visar upp en bild på sin fru när hon var 5 år och insvept i hijab och säger att det inte finns någon bild på henne i unga år utan att hon tvingats bära plagget, faller Lindberg ut i en väldigt hätsk attack där han ber Farivar ta av sig offerkoftan. Läs gärna Bulletins Luai Ahmeds recension av just det inslaget.

“Offerkofta” Anders Lindberg? Åk hem till Rashid Farivars fru och be henne ta av sig den, ty det är hon som växte upp under ett tvång att använda hijab utanför hemmets väggar. Lindberg ska givetvis skämmas, inte minst framför de tusentals iranska kvinnor som fängslats och dödats för sin rätt att slippa bära slöja.

Se debatten här om ni inte redan sett den.

Rashid Farivar är uppväxt i ett land där kvinnor och unga flickor inte tillåts välja bort slöja. Robert Hannah (L) växte upp i ett område och med en skola där muslimska flickor i slöja aldrig fick chansen att delta i aktiviteter som klasskamraterna. Devin Rexvid, universitetslektor, som forskar om hedersförtryck.

Det spelade ingen roll. Anders Lindberg satt där på sin häst i sin skinande utrustning och pekade ned på alla som inte tyckte som han. Fast Lindberg hade faktiskt en supporterskara på plats. Inbjudna unga kvinnor som applåderade Lindberg när han som stolt riddare stod upp för hijaben.

11 thoughts on “Riddar Anders och slöjan

 1. Klart att Anders Lindberg är favoritgäst hos SVT, dom jobbar ju i samma lag och mot
  samma mål att vänstern ska ta över allt. Att sen många lyssnare tror att A.L borde
  va försökskanin på någon sluten anstalt bryr sig inte SvT om, även i gårdagens
  aktuellt stod han där och gaggade! Otroligt.

  12
 2. Ryktet säger att Anders Lindberg kallat
  utanförskapsområdenasintresseorganisation, UOIO, till ett möte på
  Sveavägen . Han vill informera dem om att de inte behöver vara oroliga .
  Inte för borttagandet av PUT eller den utlovade genomgången av bidrags och välfärdsfusket . “Vi har placerat vänsterpersonal på kommuner och socialkontor samt invandrarverket för att säkra vår resa mot undergången . Och aktivisterna i skolan och på myndigheterna kommer att göra allt för att bibehålla den slappa kontrollen av allt”
  Så budskapet rätt igenom ,om ni röstar rätt ser vi till att rötan består .
  Kanske är det en gammal ironisk Sosse som hittat på alltihop

  26
  1
 3. Hur hamnade vi här? Feminister försvarar för tvång att kvinnor skall bära religiösa kläder. Vad är det de tror att de försvarar? Valfrihet? Vänstern gillar ju aldrig valfrihet annars, och dessutom är det ju inte valfritt heller.

  28
 4. Den primära uppgiften med slöjan enligt koranen är att skilja kvinnor som tillhör muslimer från kvinnor som tillhör otrogna så att muslimerna inte trakasserar dem. Sekundär funktion är att även täcka barmen på kvinnan.

  23
  1
  • Fast brösten sitter väl inte i håret? Det finns säkert många förklaringar till slöjan men det är rätt uppenbart att det i grund och botten handlar om att täcka så mycket som går av en kvinna, slutstationen är burka eller att de inte ens får gå ut.
   Det är vad vänsterkvinnorna i grund och botten stödjer.

   18
 5. Anders Lindberg uppträder provocerande och obehagligt på alla sätt.
  Han är driven av hat och någon konstig slags sjuklig avundsjuka.
  Förvånar mig att man vill ha med honom i tv program.
  Kanske för att visa upp avarten till det normala.
  Han ges dessutom utrymme att spy ur sig saker som ingen annan får göra.
  Han är nog i mångas ögon en person med många diagnoser från A-Ö.

  73
  1
  • Han tror att han har tolkningsföreträde före alla andra. Han känner sig trygg
   hos SVT, annars är han nog en rädd liten s–t

Kommentera