Tsar Peter den store har öppet imperialistiska mål

RYSSLAND. När den Ryska Federationens president Vladimir Putin i går hade ett möte med sitt presidentråd för mänskliga rättigheter slog han an en imperialistisk ton och varslade om att kriget i Ukraina kan bli en ”långdragen process”, skriver tankesmedjan ISW.

Tsar Putin har ändrat lagen så han kan sitta i princip på livstid som president. Han har också ändrat lagen som ger honom och tidigare presidenter och deras familj åtalsimmunitet för brott som begås under personernas livstid. Det innebär bland annat att polisen inte kan gripa eller förhöra dem.

Den ryske presidenten sa att en expansion av ryskt territorium är en viktig del i den processen och jämförde sig ännu en gång med Peter den store då han noterade att Ryssland nu kontrollerar Azovska sjön, som den ryske tsaren stred om i slutet av 1600-talet.

”Åberopandet av rysk imperialistisk historia framhäver Putins nuvarande mål i Ukraina som öppet imperialistiska och fortfarande maximalistiska”, skriver den amerikanska tankesmedjan.

-Pettersson menar att Putins ambitioner har varit uppenbara från början, att Ryssland skulle vara hotat om Ukraina går med i EU eller Nato är bara svepskäl och Tsaren tänker inte sluta med Ukraina om han vinner kriget, då blir det något annat land som hotar Ryssland.

Lite tidigare än 1914 var Ryssland större än kartan visar. Då ingick Alaska i Tsarväldet. Den 30 mars 1867 köpte USA Alaska av Ryssland för en summa av 7,2 miljoner dollar. Ministern som svarade för inköpet fick utstå hård kritik från den amerikanska allmänheten för detta köp.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Tsar Peter den store har öppet imperialistiska mål

 1. Tyvärr är det så, Ryssland har tiden på sin sida, kan föra ett utnötningskrig mot Ukraina under lång tid utan att det ändå nämnvärt påverkar ryssen.

  Alltså, ryssarna SKALL stoppas. NU! Landet skall invaderas, lösas upp samt bli alla de urtida regionrepubliker vilka en gång var levande.
  Hårda ord men då gemene ryss inte kan begripa sunt förnuft, då finns det inget val.
  NATO måste göra sig redo för det totala kriget…

  Allt annat kommer att utlysas som “seger” av den sittande diktatorn. Kom ihåg despoten Saddam Hussein. Han utnyttjade Västländernas tillbakadragande under första Irakkriget till att utropa seger!

  17
  6
 2. En militär specialoperation enligt plan? Ukraina skulle tas på några dagar “enligt plan”. Häromveckan bombades ett BB. Ett barn på 2 dagar dödades, Modern och en läkare skadades. Putin kanske specialopererar på distans. En korkad och inkompetent psykopat. Ryssland är redan förlorare i specialoperationen. (krig)

  23
  5
 3. Putte är ingen tsar, han är vad som blivit kvar. Ett fascistkräk. För övrigt anser jag att Putin ska till Haag

  27
  6
 4. Till skillnad från Putin så var Tsar Peter en fantastisk ledare som europeiserade Ryssland och tog till sig den finaste kulturen och arkitekturen från Europa.

  26
  5
  • Inte direkt, Peter I var rätt så räddhågsen av sig och vågade aldrig fatta egna beslut utan ville alltid ha konsensus från sitt råd innan han tog några beslut. Eller andra monarker när det kom till det.
   Utan Kristian V av Danmark och Fredrik August I av Sacshen hade han aldrig vågat utmana Sverige när Karl XII blev kung.

   13
   4

Kommentera