Beslut om uteslutning av SD-politiker ur fackförening förklaras ogiltigt även av hovrätten

FACKLIGT. SVEA HOVRÄTT, målnummer T 4011-21, har i dag meddelat dom i ett mål gällande en fackförenings beslut om uteslutning av en medlem. Tingsrätten förklarade beslutet om uteslutning ogiltigt. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.

Hans “Hoffa” Ericsson en sorts fackpamp som finns än idag, men som får det svårare att leka maffia efter dagens dom vid Svea hovrätt.

Hovrätten har funnit att beslut om uteslutning kan prövas i domstol. Hovrätten har i målet prövat om Svenska Transportarbetareförbundet haft fog för att utesluta en medlem, Mats Fredlund, på den grunden att medlemmen valts in i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Hovrätten har liksom tingsrätten funnit att förbundet inte visat att uteslutningsbeslutet haft stöd i förbundets stadgar. I likhet med tingsrätten har hovrätten avslagit medlemmens begäran om skadestånd.

 • Hovrätten har vid en tolkning av förbundets stadgar funnit att beslutet om uteslutning inte haft stöd i stadgarna. Hovrätten har därför fastställt tingsrättens dom. Varken domstolsprövningen i sig eller tolkningen av förbundets stadgar har inneburit en begränsning av föreningsfriheten, säger hovrättsrådet Elisabet Brunlid, referent i målet.

***

TIDIGARE 2021-03-23. Transport överklagar till hovrätten

FACKLIGT. Tingsrätten gav SD-politikern Mats Fredlund rätt gentemot Transportarbetareförbundet när det gäller förbundets uteslutning av Fredlund. Nu väljer Transport att överklaga till hovrätten.

”Tingsrättens dom är ett hot mot vår förening, det vi gemensamt arbetar för och i längden ett hot mot hela demokratin. Transport överklagar domen eftersom vi tvärtemot tingsrätten anser att våra stadgar är tillräckligt tydliga för att kunna utesluta dem som aktivt inte arbetar för allas lika värde”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att lastbilschauffören Mats Fredlund uteslöts ur förbundet efter att han valts till ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna. Beslutet överklagades och i början av mars kom beskedet att tingsrätten gick på Mats Fredlunds linje.

-Pettersson säger att allas lika värde gäller bara dem som är socialdemokrater enligt transport…

TIDIGARE 2021-03-04. Transport gjorde fel när de uteslöt SD-medlem

FACKLIGT. Transportarbetarförbundet hade inte fog för att utesluta lastbilschauffören Mats Fredlund för att han valts in i Kirunas kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna, meddelar Stockholms tingsrätt.

Domstolen menar att förbundet inte hade något stöd för uteslutningen i sina stadgar. Transport är det LO-förbund som har drivit den hårdaste linjen gentemot SD. Förbundet har flera gånger uteslutit medlemmar som är aktiva i partiet.

Om Mats Fredlund på bloggen…

-Pettersson säger att många LO-medlemmar röstar på SD men för LO:s ledning är socialdemokratiska partiet viktigare än medlemmarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Beslut om uteslutning av SD-politiker ur fackförening förklaras ogiltigt även av hovrätten

 1. Det är allvarligare än så här. Kan man verkligen som SD- medlem lita på att få korrekt stöd av skyddsombuden, då dessa tillsätts av fackföreningarna? Vid förhandlingar om löner och andra arbetsvillkor, kan man då räkna med korrekt hantering från de fackföreningar som är anti-SD. Detta gäller samtliga LO-fackföreningar i princip alla TCO-fackföreningar och flera SACO-fackföreningar som Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, DIK-förbundet m.fl. Man kan generalisera och säga alla SACO-förbund som har kvinnlig ledning.

 2. Transport talar om att SD, inte står för “alla-likas-värdes-princioen”, som de menar hävdar.

  VILKEN STOR FET LÖGN!!!

  Som ALLTID, hävdar de ENDAST sitt likhetstyckande, och vilka som diktatoriskt, ska uteslutas ur det, som ALL SOCIALDEMOKRATISK SOCIALISM!!!

  ALLAS LIKA VÄRDE, I egentlig mening, är INTE att döma, och utesluta människor efter åsikter och värderingar, I en teknisk förening, som har helt annat syfte: NÄMLIGEN ATT VÄRNA DEN ENSKILDE ARBETSTAGARENS RÄTT!

  VAD MAN GÖR, ÄR VIKTIGARE ÄN VAD DEN ENSKILDE TÄNKER!!! DET ÄR GESTAPO-FASONER AV TRANSPORT ATT INTE BEHANDLA ALLA -ARBETSTAGARE- LIKA, OAVSETT DETTA!!!

  • “Löfvenbefriad” skriver…

   “ALLAS LIKA VÄRDE, I egentlig mening, är INTE att döma, och utesluta människor efter åsikter och värderingar”

   Det håller jag med om. Men, enligt fackförbund med flera [1a,b] gäller det inte en svensk person (här: folkslaget) som bedöms vara “rasist”/ha en främlingsfientlig syn på/bemötande av invandrare, i synnerhet inte om han är SD-are eller SD-väljare/sympatisör.

   Denna konflikt beror på olika synsätt/tolkningar av företeelsen “rasism”/främlingsfientlighet (vilken endast kan “utföras” av svenskar enligt staten/Sveriges Television [2]).

   Till exempel, den ännu ej avslutade debatten om förekomsten av slöjor i offentligheten, där kritik (dvs. tyckandet att den är olämplig/störande) mot densamma anses vara rasism…

   2020-02-29 SVT (teveprogrammet “Mötet–Slöjförbud” 2020-05-26)
   “Läraren Naouel Aissaoui [statsanställd slöjbärande muslim] möter Loubna Stensåker Göransson (M) [icke slöjbärande muslim]: Slöjförbudet [i Skurups skolor] handlar om rasism”

   … där den som kritiserar/uttrycker tyckanden kan straffas i domstol om den drabbade så önskar:

   2020-10-28
   Sveriges Radio
   “Ovanlig dom: Kvinna döms för förolämpning”
   – Den kvinnan som stått åtalad för förolämpning mot en apoteksanställd i Jönköping döms till 40 dagsböter på sammanlagt 3.600 kronor och ska också betala skadestånd på 5.000 kronor.
   – Det var i somras som den åtalade kvinnan i kön på apoteket kommenterade den slöja som den anställda bar, och undrade om hon var tvingad att bära den och att den var ful.
   – Receptarien har i förhör berättat hur ledsen och kränkt hon blev och att hon diskuterar gärna varför hon har slöja, men inte på det här sättet.
   – DEN DÖMDA KVINNAN HAR NEKAT TILL ATT HA BEGÅTT NÅGOT BROTT.

   2021-10-14
   Sveriges Television
   “Islamkritiker åtalas för ofredande – hängde ut lärare”
   – Islamkritikern och ex-politikern Tomas Lundberg åtalas nu vid Blekinge tingsrätt efter att ha hängt ut fyra muslimska Ronnebylärare med bild i sociala medier. SJÄLV NEKAR HAN TILL BROTT.
   – Till bilden [7 lärare vara 4 i slöja] kommenterade Tomas Lundberg bland annat att “barnen i en skolklass inte ska behöva ha lärare som genom sin skrämmande klädedräkt uttrycker sympati för främmande relgiösa åskådningar och i samma inlägg nämna daesh”, skriver åklagaren i stämningsansökan.
   – “Det är helt absurt och väldigt olyckligt, för någon kan tro att jag är emot islam eller muslimer som folkgrupp eller religion, och det är jag definitivt inte. Jag tycker att det är fel att de har hijab på sig i skolan och det står jag för”, säger Tomas Lundberg.

   (2022-05-17 Samnytt.se, fd. Avpixlat:
   “Tomas kritiserade hijablärare på dotterns skola – DÖMS för “brott’ ”
   – “En av hijablärarna framför till polisen att hon vill ha 12.000 kronor i skadestånd och att Tomas skickas på en tvångskurs om islam. Detta för att “hans brott är inget annat än okunskap”.”)

   Ett debattämne skulle kunna vara huruvida Grundlagen ska gälla, som ger medborgaren rätten att uttrycka kritik, åsikter och tyckanden gentemot “det allmänna”, det vill säga staten/statsförvaltningen.

   Gäller det även stats- och kommunanställda?

   I detta sammanhang skulle jag vilja säga att (som jag gissar de flesta kan hålla med om)…
   Det är inte förekomsten av privatpersoners religiösa uttryck i offentligheten som är problemet. Det helt avgörande är antalet, som är i ökande (c:a 1.000.000 enl. Wikipedia “Islam i Sverige”). — Jag skulle inte ha några problem med en person som var heltäckt eller som inte vill skaka hand, under den förutsättningen att det var sällsynt, vilket då skulle upplevas som en udda men exotisk samhällsberikning.

   [1a]
   2019-03-27 Fackförbund.com (est. 2014, jämförelsetjänst)
   “Flera fackförbund säger nej till SD”
   – “Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger sju av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”
   – “Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i Sverigedemokraterna.”
   – “De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till värdegrunden i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för allas lika värde.”

   [1b]
   2021-09-23 Riksdagen, frågestund
   Morgan Johansson (S):
   – “Den grundläggande skillnaden här är MÄNNISKOSYNEN.”
   – “Ni [Sverigedemokraterna] är programmatiskt emot att människor med en annan härkomst över huvud taget ska befinna sig i Sverige”

   [2]
   SVT Gävleborg granskade 2021-07-29 “Rasismen inom vården”. I den efterföljande diskussionen på Facebook skriver SVT-redaktionen (det vill säga svenska staten) bl.a. detta:
   – “Vi rapporterar om människors upplevelser och människor med utländsk bakgrund har TOLKNINGSFÖRETRÄDE vad gäller rasism, då det är ett fenomen som INTE DRABBAR vita personer [svenskar, min anm.]- de kan inte bli rasifierade.”
   (www.archive.ph/GqOF0)

   I en intervju med Samnytt.se (fd. Avpixlat) 2021-08-10 (“SVT: Vita kan inte drabbas av rasism”) säger SVT:s nyhetsreporter Lina Abusagr (muslim, se bild, som skrev Facebook-inlägget) detta:
   – “Jag och min ANSVARIGA UTGIVARE står bakom det”.
   (www.archive.ph/nfJuK)

 3. Som Mattias Karlsson säger i ett inslag på SVT Norrbotten är fackföreningar inte vilka föreningar som helst då de har en stark särställning i lagstiftningen. Speciellt LO-förbund är skyddade av lagen. Att då hovrätten baserar domen på att uteslutningsbeslutet inte haft stöd i förbundets stadgar är hårresande. Det kan betyda att om Transport ändrar stadgarna så har de rätt att utesluta aktiva politiker vars partier de inte gillar. Har valmyndigheten accepterat ett parti ska inte andra särbehandla dessa partier.

 4. Nu får vi ändra lagen så att endast opolitiska fackföreningar får förhandlingsrätt med arbetsgivare.

  22
 5. En välförtjänt käftsmäll för stöddiga fackpampar, hoppas nu bara att några tusen
  medlemmar tar och säger upp bekantskapet med detta odemokratiska sällskap?

  45
  1
  • Ja det är bara att starta dom liberala facken !! Det är viktigt att det görs nu så dom får fotfäste i arbetsmarknaden?! Det gäller att hålla rent tidigare regering s mp och c ! Det gör man lämpligast med bättre avtal . Tidigare fackföreningar har slogan en alla skal med ? Men det var ju inte sant enda möjligheten är att nu omelebart skapa oberoende fackförening ?? Ungefär som man gjorde i USA man lockar med högre lön och bättre avtal bort från planekonomi och missar

 6. Rätten verkar säger att beslutet inte har stöd i stadgarna, men lämnar det öppet om uteslutningen utifrån andra synpunkter är giltig.
  Jag hävdar att fackföreningen kan vägra samarbete där motparten inte uppfyller visa demokratiska kriterier; exempelvis att inte använda särbehandling utifrån ras, sexuell läggning, det ena och det andra. Det gäller å andra sidan även politiska partier och arbetsgivare. Om fackföreningen inte kan visa på en likabehandling så måste arbetsgivare och politiska partier också vägra samarbete med den föreningen. Arbetsgivarna i Transportsektor är här kallade att pröva om ett samarbete är möjligt. Och om fackföreningen tar till stridsåtgärder är det återigen upp till domstolen att avgöra om en sån fackförening har lagligt stöd för sina åtgärder.

 7. Då är det bara att fortsätta plan A och ta över befintliga fackföreningar i stället för att starta nya .
  Och modernisera dem så de fungerar i dagens samhälle .
  Det är något betonghäckarna inte sett komma .
  Raggarhulda och hennes sosselakejer i LO kommer nog att skynda sig att skriva nya fallskärmsavtal på några miljoner .
  Det är iallafall inte riktiga pengar .
  Det är likt skattestålar sånt som man kan gödsla med .

  31
  1
  • Ja, det är ju märkligt att LO s jurister inte klarar av att tyda sina egna stadgar.
   Själv förstår jag inte hur detta överhuvudtaget kunde gå till domstol . Om nu facket inte vill ha en som medlem, varför då bråka? Vad är det då för vits med att vara kvar.
   Känns som att det hela bara kostat en massa pengar och domstolstid.

   15
   6

Kommentera