Dagens tankeställare 143

Nio månaders nyhetsbevakning av kriget i Ukraina.

Om man får tro regimtrogen media i Finland, så har Ryssland vid det här laget förlorat kriget dussintals gånger. Ammunition och materiel har det varit slut på i över ett halvt år och de ryska trupperna duger till ingenting – de är demoraliserade, illa utrustade och saknar militär utbildning. Därtill har Putin insjuknat gång på gång i dödliga åkommor, västliga läkare har diagnosticerat honom som kliniskt sinnessjuk och överhuvudtaget befinner sig Ryssland på gränsen till inbördeskrig och ekonomisk kollaps.

Så har finländsk massmedia rapporterat nu i nio månader. Men kriget ser ut att pågå fortfarande.

”Sanningen är krigets första offer”, som det heter.

Personligen önskar jag inget mer än ett slut på kriget – och någorlunda sanningsenliga nyheter.

Rune Holmström

11 thoughts on “Dagens tankeställare 143

 1. Håller med. Samma med media i Sverige. Jag tror det kallas psykotiskt försvar. Media minimerar fienden för att krigarna ska vilja kämpa.
  Jag är ingen vän av Ryssland, men jag tror inte någon kan vinna över Ryssland. Europa har lagt 100-tals miljarder på kriget, och vapentillverkarna med sina aktieägare gnuggar naturligtvis händerna. Men, det vore nog bra att försöka få till fredssamtal.

  27
  3
 2. Samma elände med pressen i Sverige.
  Finns inte många som går att lita på .
  Min granne frågade en medarbetare på BUP , vad hon skulle göra för att hennes tonåringar skulle bli lugnare och inte hela tiden fundera över våldet i Sverige och kriget i Ukraina .
  Läser ungdomarna dagstidningar sa BUP,aren , så försök få dem att lägga av med det. “För det är mest vinklat och påhittat”.
  Så nu har de i familjen slutat läsa dagstidningarna tills de funnit ut ett sätt att källkontrollera de uppgifter de läser i pressen .
  Och det är nog lättare sagt än gjort .

  26
  1
  • Håller med. Måste vara jobbigt att växa upp nu med alla medialögner om kriget, Corona och klimatkris. Dessutom alla skjutningar i samhället.

   27
   1
   • Jag tror inte att tidningarna ljuger.
    Det går sämre för ryssarna än vad de flesta trodde, även om de inte är slagna.
    Läste just Lars Bern sida, han tycker att Kiev är neo-nazistiskt, det tror jag inte på.

    3
    23
 3. Det är just detta jag flera gånger påpekat iolika chattar , den “kunskap” vi får består enbart av det som vi tillåts få “veta” . .

  Vad som verkligen händer vet vi för lite om och därmed är våra åsikter och teorier väldigt irrelevanta !

  Tyvärr 😕

  25
  4
 4. Ja det beror på hur man ser på förlora??
  Jag brukar ha förlust siffror som mot på vem som förlorar till det gör ja en uppskattning av folk mängden i dom rigförande länderna. I detta krig är befolkningen fördelen så det går 3 ryssar på 1 ukrianare !! Och den beräkning ja gör med vissa siffror som läcker en bedömningar och nu verkar det som det går åt 7ryssar på 1 ukrianare ? Och det tyder på brak förlust för Ryssland? Men man kan ta in andra parametrar tx hur mycket jänskrot som genereras och även där ligger Ryssland dålig till .. sen har vi möjligheten att ersätta förluster och här är det svårare med satellit stater som bara vill vara på segrar sidan ? Ja hur man än väger detta så är det igentligen självklart hur detta krig kommer att sluta men Ryssland är större och tål en större av slaktning av folk ? Då jag är väldigt säker på vem som vinner ? Men det kommer att sluta som med Tyskland man har Adolf Hitler som vägrar att ge upp även när landet är sönderbombat . Och det är troligen dit ukriana måste driva putin. Men Ryssland är ett stort land så det kommer att ta tid .. det värsta som kan hända är att Putin driver runt i Sibirien med resterna av kgb och massor av folk jagar honnom !! Ungefär som sker i Afrika med massa okända varlord som driver runt

  2
  8
  • Sanningar kommer aldrig fram alla stater har sina proppagande kanaler där man mslut massor av desinformation ! Det fins en del få som kämpar i motvind där man inte fängslar visselblåsare . Bara svenska medier får en att undra senaste tiden fått sitt sosisltjänsten försäkrar att man inte kinappat barn ?? Detta trots upprättse prosseser med organisation som stulen barndom maskrosbarn !! Ser en likhet med Geijers affären där jätte pedofil Olof Palme står och ljuger rakt upp och ned.

   • Kloka ord av Rune 👍
    “Personligen önskar jag inget mer än ett slut på kriget – och någorlunda sanningsenliga nyheter” .

    16
    2

Kommentera