Teslas elektriska lastbil levererad med ett batteri som väger 5 ton

ELDRIFT. Tesla Semi är klar för leverans, Tesla Semi är en eldriven lastbil som ska klara upp till 800 kilometer på en laddning. De första elektriska Tesla Semi har levererats till PepsiCo och Frito-Lay. Tesla höll ett leveransevenemang i torsdags i Sparks, Nevada, för att fira evenemanget.

Tesla Semi elektrisk lastbil

Under evenemanget avslöjade Teslas vd Elon Musk att Tesla Semi är klassad för 80 mils räckvidd med en fullastad trailer, vilket innebar att batteripaketet inuti lastbilen måste vara helt enormt. Hur stort, exakt, är okänt; Musk tog dock till Twitter tidigt på fredagsmorgonen för att avslöja ungefär hur effektiv lastbilen är, vilket hjälper till att göra uppskattningar om kapacitet och vikt.

Baserat på dessa effektivitetssiffror visar lite servettmatematik hur stort batteripaketet kan vara. En rating på 1,7 kilowattimmar per mil motsvarar en förpackningsstorlek på cirka 850 kWh, eller cirka 8,5 gånger storleken på ett Tesla Model S Plaids batteri.

Flera källor hävdar att batteripaketet på 100 kWh som du hittar i en Model S väger cirka 590 kg. Även om det är oklart hur mycket Tesla Semi väger utan släp, kan bara lastbilens batteripaket väga så mycket som 5000 kilo – en siffra som äter upp mycket nyttolast på en lastad klass 8-lastbils maximala bruttovikt på 36 ton. Som jämförelse väger GMC Hummer EV 4 ton, och en olastad semi-lastbil kan väga så mycket som 11 ton, enligt JD Power.

Läs mer på The Drive…

-Pettersson säger att inte en enda elbil borde få säljas innan batterierna kan framställas på ett vettigt sätt och återvinngen av batterierna är uppbyggd.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Teslas elektriska lastbil levererad med ett batteri som väger 5 ton

 1. Hur ska elen till laddaren produceras? Om det är i Sverige kan den bara laddas om det blåser.
  Borde vara elbilsstopp tills elproduktionen är säkrad.

  38
  3
 2. 80 mil vid en utomhustemperatur på 25° och solsken som laddar batterierna via solceller och med hur stor last?
  Hur blir räckvidden vid -10° och molnigt?
  Hur många timmar kan lastbilen köra innan den behöver laddas?
  Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Det tar runt 20-30 minuter att ladda en personbil till 80% med snabbladdarna som finns idag.
  Laddningskapaciteten är den samma så kommer det ta 3.5 timmar att ladda lastbilen till 80%. Eller en halv arbetsdag och då kommer den bara 64 mil om det är varmt, solsken och torr vägbana.

  25
 3. Tesla säger att det tar 30 minuter att ladda till 70% från tomt batteri. Laddeffekten är drygt 1 MW och batteriet har 1000 Volts spänning. Laddaren är kopplad via ett stationärt lagringsbatteri (Tesla MegaPack) för att avlasta elnätet.

  11
 4. Undrar hur lång tid det tar att ladda batterierna igen och hur tjocka kablarna ska vara till laddstationen för att klara alla kW, där ute i Nevadaöknen

  16
 5. Äntligen har den börjat levereras, dock flera år försenad! De körde den över 80 mil utan att ladda på vägen, och trailern var tungt lastad. Ett stopp gjordes på vägen för föraren och körtidsreglerna.

  4
  18
  • 1. Hur mycket mer än en vanlig lastbil kostar den ?
   2. Hur länge håller batteriet ?
   3. Vad kostar det att byta batteri ?
   4. Är detta lönsamt ? Annars blir det nog svårt att sälja dom

   28
   • Jag åkte med på en Scania El-lastbil i somras som levererade till mataffärer, lokalt i en större stad. Den fungerade alldeles utmärkt att arbeta med. Kylsystemet, både kyl och frys, drevs dessutom av batterierna. Räckvidden var strax under 20 mil.

Kommentera