Nio månader in i kriget, vad händer nu?

UKRAINA. Under en fördjupande intervju med överstelöjtnant Joakim Paasikivi, lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan, kommer vi att diskutera bakgrunden till Rysslands militära invasion i ljuset av en förändrad världsordning och ett allt försämrat säkerhetsläge sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön 2014.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi

Säkerhetsläget i Europa förändrades i grunden när Ryssland inledde en fullskalig militär invasion av Ukraina den 24 februari. Kriget har nu pågått i över nio månader och striderna mellan de ukrainska och ryska styrkorna ser ut att fortsätta på obestämd tid.

Kriget har synliggjort stora brister i den ryska krigsförmågan, alltifrån brister rörande krigsmateriel och logistikkedjor till soldater med bristande utrustning, träning och låg stridsmoral. Ukraina har samtidigt visat på en imponerande försvarsförmåga och försvarsvilja under mycket svåra förhållanden. Trots omfattande ryska beskjutningar mot ukrainska städer och civil infrastruktur har den ukrainska motoffensiven lett till att Ukraina har återtagit territorium som tidigare ockuperats av Ryssland, däribland den viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Hårda strider fortsätter i Donbassregionen i östra Ukraina och enligt försvarsexperter försöker Ryssland nu hejda den ukrainska framryckningen och etablera ett ställningskrig över vintern. Ryssland genomför även omfattande robotattacker mot civil infrastruktur för att försvåra Ukrainas möjligheter att fortsätta kriget. Städerna Kiev och Lviv är för närvarande utan ström och vatten på grund av ryska attacker och sedan oktober är detta en viktig del av den ryska militära strategin.

Kriget i Ukraina har fått såväl regionala som globala följdverkningar samt betydande negativa konsekvenser för både svensk och europeisk säkerhet. För att uppmärksamma kriget i Ukraina och dess konsekvenser för svensk försvars- och säkerhetspolitik bjuder Folk och Försvar in till ett exklusivt samtal med försvarsexperten och överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Hur kan vi förstå den ryska aggressionen och hur har kriget utvecklats sedan den ryska invasionen inleddes tidigare i år? Vilka militära strategier ser vi från rysk respektive ukrainsk sida och hur kommer striderna att fortlöpa framöver? Vilka militära respektive politiska framtidsutsikter är möjliga på kort och lång sikt?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Nio månader in i kriget, vad händer nu?

 1. Väldigt få av de som mobilserades var frivilliga. Det måste finnas massor av ryska krigsfångar i Ukraina som hatar Putin. Varför beväpnar inte Ukraina dessa och skickar tillbaka dem till Ryssland. 20.000 – 30.000 beväpnade ryssar i Ryssland som hatar Putin skulle säkert snabbt starta ett efterlängtat inbördeskrig i Ryssland.

  22
  11
  • Även om det finns ryssar som ogillar Putin så är dom inte förrädare för det.
   Det ryska folket är präglat av sin historia, man lever i minnet av det stora fosterländska kriget där omkring 25 miljoner sovjetmedborgare dog.
   När fara hotar sluter det ryska folket sig samman, det har inte mycket att göra med vem som styr landet för närvarande.
   Det ryska kynnet var det som beseglade Napoleon Bonapartes öde.
   Redan då så utförde civila ryssar attacker mot franska underhållslinjer.
   Nu är det Nato som står och knackar på den ryska gränsen, det accepterar inte merparten av de ryska medborgarna.

   4
   7
   • Fattar inte. Det är väl Putin som är en förrädare när han tvingar ryssar att bli blomjord i Ukraina för att tillfredsställa Putins vansinniga projekt. Tycker du också att de tyskar som var motståndare till Hitler var förrädare?

    8
    1
   • Gick ryssarna samman när Koltjak och Denikin slogs mot kommunisterna? Denikin var visserligen polack men Koltjak var ryss född i S:t Petersburg.

 2. Ja ukriana måste stoppa infrastrukturen i Ryssland! Putin kommer inte att kasta in handduken ! Så enklast är att dela Ryssland på mitten i öst väst det kommer att ge kommunikations problem om Putin och duman förlorar nkontrollen över landet det är ju ett stort land och Sibirien kommer antagligen inte att göra särskilt mycket åt Kreml och Moskva antagligen rasar makten i det läget det gäller att hitta dom ryska femtekolonnare som finns i Moskva och antagligen är Sibirien fullt av dom då man av hävd plaserat alla dissidenter i Sibirien

  22
  14
  • Lisa, Ukraina får inte skjuta på ryska civila eftersom väst har ett humanitärt och ansvarsfullt perspektiv på försvaret. Frågan är hur länge det håller. Ryssarna har insett att de förlorat och mördar därför civila ukrainare istället. Ren terror. Snart måste Ukraina få möjlighet att slå tillbaka. Med rätt ammunition till Himars är det bara att knappa in några koordinater
   så blir Moskva nedstängt. Det kommer förr eller senare. Hopppas det kommer snart! På det sättet kan många civila liv sparas!

   29
   18
  • Lisa
   Kiev regimen har nyligen beskjutit Ryska städer…… nämligen i Voroshilovsky området (centrala Donetsk).
   Ett flerfamiljshus har träffats.
   Varför är det så tyst från OSSE och FN?

   25
   40
   • Varför? Det var den dummaste fråga jag hört! Ryssland har medvetet siktat på och dödat tiotusentals civila i Ukraina, antingen direkt eller genom tortyr och folkmord. Sen tjafsar du om något bostadshus fullt av ryska soldater som Ukraina träffat. Du är en riktig ryssofil! Fy fan!

    36
    21
   • Gammeldags Svensk:
    Det kan Stenbock förklara för dig…
    Vad Ukraina gör o gjort under de dryga 8 år kriget pågått,styrt av Västmakterna. (läs NATO/USA) Dessa tillåter inte att sådana negativa nyheter läcker ut o.publiceras.
    Ukraina som är ju ett av Europas främsta kriminella och korrupta land,stödes till fullo av de ovan nämnda !!
    Enda fördelen med detta krig är att bilstölderna i Tyskland,har minskat med dryga 70 % sedan kriget inleddes !! Från c:a 130.000 tidigare år,till förra årets c:a 40.000. Tydligen är numera bil-marknaderna för stöldgodset stänga i Ukraina !!

    22
    37
   • Stenbock, vet du ungefär vilken dag det är idag och hur mycket klockan är?

    28
    15
   • Gamling, är du senil? Om du försöker tänka efter vet du säkert att Donetsk med flera län tillhör Ukraina efter bland annat ett vänskapsfördrag mellan Ryssland och Ukraina. Områdena tillhör också Ukraina genom Budapestuppgörelsen och Minskavtalen med flera uppgörelser. En del till och med undertecknade under Vladimir Putins regeringstid.

    4
    1

Kommentera