Kinas taikonauter tillbaka på jorden

RYMDEN. Kinas rymdfarare, tre taikonauter återvände till jorden på söndagen efter att ha tillbringat sex månader med att slutföra bygget av den kinesiska rymdstationen Tiangong.

Kinas rymdstation, Tiangong

Trion landade i Gobiöknen i norra Kina på söndagskvällen, lokal tid, och vinkade och log när de bars ut ur farkosten av sjukvårdspersonal.

Jag är väldigt lyckligt lottad som har varit med om färdigställandet av grundstrukturen för rymdstationen, säger chefen för uppdraget, Chen Dong, och fortsätter: – Likt meteorer återvände vi till fosterlandets omfamning.

Förutom att bygga upp Tiangong har de tre taikonauterna genomfört flera rymdpromenader och en rad olika experiment, enligt kinesiska myndigheter.

För en knapp vecka sedan dockade tre andra taikonauter med rymdstationen.

För att testa rymdstationens förmåga att husera fler än tre taikonauter (kinesiska rymdfarare) kommer gruppen som redan är där att stanna kvar i en vecka innan de lämnar sina kollegor.

Det här är det elfte och sista rymduppdraget för att färdigställa rymdstationen. Den kommer sedan att vara i bruk i runt ett decennium och tillåta Kina att genomföra diverse experiment i nästintill ingen gravitation.

Stationen som fått namnet Tiangong och är ett helkinesiskt projekt som drivs av den kinesiska staten. Jämfört med den internationella rymdstationen ISS kommer Tiangong vara mycket mindre. Initialt ska den bara bestå av tre moduler (ISS har sexton) men det ska finnas möjlighet att bygga ut Tiangong med tre moduler till. Syftet med stationen är precis som med ISS att bedriva forskning i tyngdlöshet men till skillnad mot ISS kommer Tiangong även att blicka ut i rymden och bedriva astronomisk forskning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Kinas taikonauter tillbaka på jorden

 1. Kina är jordens mest nersmutsande land. Miljoner kineser avlider i förtid varje år.

  4
  2
 2. Ja kineserna har sprungit förbi USA !!! Medans USA försöker sig på ett krig med ett av dom länder som faktiskt förer USA med förnödenheter till sin rymdstationen ISS så har kineserna nytt en egen?
  Men kineserna behöver ju ingen att dela kostnaderna med ? Man har en och en halv miljard kineser att driva sin rymdstationen med USA och Ryssland kommer ju inte in närheten av den resursen som kineserna har !!?
  Det är kanske inte så smart att trakassera kineserna med Tahiwan i detta läge det är ju uppenbart att Kinas resurser överstiger både USA och Ryssland samt den anglosaxiska värden ? Snart kommer kineserna och vill köpa Manhattan!

  5
  7

Kommentera