S och MP vägrar erkänna sitt ansvar för elbristen

ENERGIPOLITIK. De rödbruna partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet skäller som bandhundar på den nya regeringen plus SD för att de på sex veckor inte rättat till vad de ställde till med på åtta år. I sitt valmanifest inför valet 2014 lovar Miljöpartiet att flera gamla kärnkraftsreaktorer ska stängas under den kommande mandatperioden. Att frågan har högsta prioritet framgår av den energiuppgörelse som MP och S ingår redan två veckor efter valdagen – den 1 oktober 2014 – alltså två dagar innan den nya regeringen presenteras.

Steget Efter Miljöpartiet och kärnkraften

De centrala delarna i överenskommelsen är: ett stopp för Vattenfalls planering av ny kärnkraft. I stället ska det statliga bolaget användas för omställningen mot förnybar energi. Effektskatten på kärnkraft höjs kraftigt liksom säkerhetskraven.

SVT:s Rapport samma kväll framträder en mycket nöjd Åsa Romson (MP): ”Vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden och det kommer också att bli så.” 

Att regeringen inte väljer att stänga reaktorerna genom politiska beslut förklarar Romson med att det skulle innebära att ”staten måste betala en massa pengar till energibolagen”.

Till en början protesterar Vattenfall öppet mot de nya diktaten om att straffa ut kärnkraften. Bolaget har inga planer på att stänga några reaktorer under mandatperioden, låter man meddela, och menar att kärnkraften redan bär sina samhällsekonomiska kostnader.  

Men ledningen får snart veta sin plats. Miljöpartiet gör klart att Vattenfalls uppgift är ”att verkställa det som regeringen beslutar” och att det inte finns plats för någon kritik.

Därefter tar den rödgröna regeringen ett fast grepp om styrningen av Vattenfall. En statsrådsgrupp bestående av fyra ministrar – Mikael Damberg, Åsa Romson, Per Bolund och Ibrahim Baylan – sätts samman i syfte att göra Vattenfall ledande i omställningen mot förnybar energi. 

Ett av de verktyg som används är att byta ut delar av Vattenfalls styrelse. Två nya styrelseledamöter ska säkerställa ”rätt kompetens”, däribland professorn och kärnkraftskritikern Tomas Kåberger.

Den som vill veta mer om hur den rödgröna regeringen satte press på Vattenfall kan lyssna på podcasten Solcellskollen (24/4 2018). Där skryter Miljöpartiets dåvarande energipolitiska talesperson Lisa Nordin om hur regeringen med hjälp av informell styrning förmådde bolaget att skifta fokus till 100 procents förnybar energi.

-Pettersson undrar varför S och MP inte tar åt sig äran för avvecklingen? Vi kan konstatera att Åsa Romson fick rätt och infriade sina löften till väljarna. Sammanlagt har fyra reaktorer avvecklats i förtid sedan 2014 – Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 och svenska folket och företagare ha fått betala hundratals miljarder i onödigt höga elpriser som var målet.

Denna vinter har det blivit väldigt påtagligt hur sårbart det svenska elsystemet är med mindre än halva kärnkraften kvar i drift. 

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

Miljöpartiets EU-parlamentariker Jakop Dalunde

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “S och MP vägrar erkänna sitt ansvar för elbristen

 1. OM exv. Malmö kopplas bort ifrån elen så kommer det att bli VÅLDSAMMA UPPLOPP, bränder och PLUNDRING i företrädesvis Rosengård …

  Polisen kommer INTE att kunna klara av detta då lokala “förmågor” (gangstergäng och klaner) tar över “jurisdiktionen”. Precis som i deras hemländer.
  Lokala vägspärrar toöö deras territorier kommer att upprättas och de svarta BMW:erna att köra i 200 km/h under sina “uppdrag”.
  Bensin kommer att slangas, inte bara för att driva “utryckningsfordonen” utan även för tillverkning av molotow-cocktails…

  Det kommer att ta dagar för nationella insatsstyrkan att med mycket hårda och brutala metoder som vi inte sett in Sverige sedan Ådalen 31 återställa ordningen.

  INTE någon skall kunna säga att “.. vi såg det inte komma ..”
  ALLT ovan har redan skett i Sverige i mindre skala.

 2. Men Svensken lyssnar mer än gärna till idioter som kört landet i botten, det är
  ju bara att kolla Sista SCB undersökningen där Sossarna Tokökar?
  Av vilken nanledning?, Ja säg det? Svensken är nog självplågare, och vill ha upp
  priswena ännu mer?

  14
 3. Jag undrar också hur solcellkalkylen håller för de villaägare som satt upp solceller med lånade pengar utan att binda räntan? Sannolikt jämt skägg med kraftbolagens elpriser.

  16
 4. Det tog ett tag innan jag fattade varför de stor ledande företagen i världen ville styra in på klimatspåret. Nu fattar jag. De har naturligtvis sedan länge viktat om sina börsportföljer till företag som jobbar med förnybar energi. Allt är bara att tjäna pengar, från u-hjälp till klimatångest.

  17
 5. Att en sosse erkänner att de gjort nåt fel har väl aldrig hänt. Allt är alltid nån annans fel.

  40
  1
 6. Det behöver de inte göra. Sverige verkar bestå av 30 % idioter som ändå röstar på sossarna.

  35
  1
 7. Vi kan också notera att svensk media är oerhört ointresserad av att skriva om denna närhistoria. Intresset för dessa av görande handlingar från MP skrivs det nöstan aldrig om, jämfört med te.x. intresset för SD:s 90-talshistoria o.s.v. MP och S skall fasen inte komma undan med detta.

  42
  1
  • Det verkar som den nya regeringen inte har förmågan att föränder den energipolitik som förs man skall naturligtvis ta bort alla skatter på energi för att få en referens på kostnaden el certifikatet avgifter borde vara borta samma dag valet vanns? Och så sitter idioter och vill höja skatterna på el frågan är varför och vilket insentame

   • Sköna och snabba inkomster till statskassan och varför inflationen skenar fattar de inte.

Kommentera