IF Metall ändrar stadgar för att stoppa SD-aktiva

FACKLIGT. Runt 30 procent av LO:s medlemmar påstås rösta på Sverigedemokraterna. Det är inget som hindrar de olika fackförbundens ledningar att försöka hindra Sverigedemokrater från att bli förtroendevalda, oavsett vad medlemmarna tycker.

Fackförbundet IF Metall ändrar sina stadgar så att förtroendevalda framöver måste ”dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda”. Enligt förbundssekreterare Martin Gunnarsson görs ändringen delvis för att stoppa aktiva Sverigedemokrater från att verka inom förbundet, skriver Dagens Arbete.

Enligt Gunnarsson går det inte att både företräda IF Metall och SD.

Likväl som man inte kan jobba på Djurens rätt på förmiddagen och så företräda Svenska jaktvårdsförbundet på eftermiddagen, säger Gunnarsson.

-Pettersson som lämnade LO och Metall i början på 1970-talet på grund av kollektivanslutningen till Socialdemokraterna. Ni yngre kanske inte tror det men genom medlemskapet i ett LO-fack blev man även medlem i Socialdemokraterna vare sig man ville eller r inte, och fick sedan komplettera med ett extra medlemskap i det parti där sympatierna verkligen befann sig. Man kunde alltså vara medlem i två partier samtidigt.

Jag tycker det är dags att LO lämnar Socialdemokraterna, blir politiskt oberoende och skaffar värderingar som omfattar alla medlemmar. .

NYA BESTÄMMELSER I STADGARNA:

§ 1 moment 2 Förbundets ändamål och värderingar

Förbundet är en demokratisk och feministisk organisation som värnar om ett demokratiskt och jämställt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde. De värderingar som vägleder förbundets verksamhet är jämlikhet, solidaritet och frihet. (Kursiveringen är det nya)

§4 moment 7 Förtroendevald 

Förtroendevald inom IF Metall föreslås och väljs av medlemmarna. För att vara valbar till förtroendeuppdrag inom IF Metall ska en vara anställd inom IF Metalls verksamhetsområde samt dela förbundets grundläggande värderingar och verka i dess anda.

§ 15 moment 10 Oförutsedda händelser 

Inträffar oförutsedd händelse som ligger utanför förbundets påverkan, som gör stadgetillämpning ogenomförbar eller oskälig, äger förbundsstyrelsen rätt att fatta nödvändiga beslut om tillfälliga avsteg från stadgarnas villkor. Besluten ska vara tidsbestämda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “IF Metall ändrar stadgar för att stoppa SD-aktiva

 1. Annie Lööf krävde 100 000kr i skadestånd för kränkning av den personliga identiteten. Jag har blivit misshandlad av en krigarmuslim. Jag kräver 150 000kr i skadestånd. Verkar skäligt när Annie inte ens fick några skador. Ska bli spännande att se om jag är lika mycket värd som Annie. Annars får vi rationalisera om rättsväsendet och göra det mer jämställt. Kan säga att jag blev rekommenderad att ansöka om 5000kr i skadestånd av polisen.
  Fortsättning följer.

  8
  1
 2. Är med i facket(ett LO-fack, lyckligtvis ej Metall) av en enda anledning: Ett gediget och prisvärt försäkringspaket.
  Vad som är fullständigt åt h-vete med de svenska fackföreningarna idag är att de är politiserade samt därvid står under kontroll. Samtliga. Även tjänstemannafacken.

  Tag bara LO vilket i många år hade en gåsleversocialist som ordförande. Det kan ju inte bli mycket mer tydligt och illa än så.
  Från och med Wanja Lundby-Wedin(12 års vanstyre) har det bara rasat. Illa, riktigt illa.

 3. Man kan lite enkelt säga att LO är en gren av det socialdemokratiska partiet. Man är tätt sammanlänkade med varandra. Och det är inte bra. En fackförening borde vara opolitisk och enbart fokusera på sina medlemmars bästa. Men så är det inte med LO. Vi kommer säkert att märka att man kommer att gå ut hårdare mot den nya regeringen när det gäller lönerörelsen än vad man skulle ha gjort om S suttit kvar.
  Vi minns Karl-Petter Thorwaldsson, som fick en ministerpost av Magdalena. Och var kom han ifrån? Ordförandeposten hos LO!!

 4. Det är ju märkligt att utpressning och terror fortfarande är lagligt i Sverige?
  Fackföreningar är precis samma sak som maffian!
  Enda skillnaden är att fackföreningarna själva försöker påskina att dom är seriösa -och en del människor tror faktiskt också på fablerna!
  Fackföreningar bör kriminaliseras!
  Minsta samröre med en fackförening är detsamma som samröre med maffian och bör därför leda till tal.

  17
  1
 5. Detta är jätte bra nu gäller det att starta en fristående fackförening. Som inte kontrolleras av sossialdemokrattin.
  Börja med att starta Sverige demokratiska fackförening! Sen ser man bara till att denna nya fackförening får ett bättre avtal !! Det kommer ju naturligtvis att göra att folk byter fackförening ! Det ær ju faktiskt en fördel för arbetare att fackföreningar konkurrerar med vsrandra

  21
 6. Ok, då är det dags att befria LO-facken att skriva kollektivavtal. Ta bort deras inflytande över a-kassan och se till att skyddsombuden tillsätts av arbetsgivaren men står under tillsyn under Arbetsmiljöverket. LO omyndigförklarar i praktiken sina medlemmar. Det gällerbäven de som inte är med i SD.

  17
 7. Lagen ska ändras så inga fackförbund som har politisk anknytning får förhandla med arbetsgivare. Endast opolitiska fackförbund får göra detta.

  23
 8. Men hänsyn till den speciella roll som fackföreningarna har, där man i princip förhandlar för alla anställda, även dom som inte är anslutna så skall det vara starka skäl om man skall förhindra en anställt ett uppdrag. Det här är ju inte vilken förening som helst där man helt enkelt kan godtyckligt kan välja om man vill vara medlem eller inte. Att välja att stå utanför kan ha följder för ens karriär och, i händelser av uppsägningar, ens anställning. Jämförelse med djurens vänner är så inte relevant. Tvärt om borde det gälla strikta demokratiska krav vid tillsättning av poster i facket.

  21
 9. Däremot går det bra att digga kommunismen, ni vet världens värsta mördapack, och
  samtidigt va medlem i Metall, uppmanar alla att gå ur facket, vilket parti ni företräder
  ska fackpampar skita i, dom lägger bara krokben på sig själva i8 längden!

  34
 10. Helt ok för IF Metall och skriva vilka stadgar de vill. Men diskrimineras personer pga sin politiska åsikt, skall då också IF Metall fråntagas mandatet att löneförhandla för det sk kollektivet..

  33
 11. I slutet av -50 talet lämnade jag LO-borgen glad i hågen eftersom de slarvat bort min medlemsbok. Jag lovade dem då att aldrig mer skulle jag bli medlem i en fackförening, ett löfte jag höll och som jag aldrig ångrade.

  29
 12. Svara med samma mynt! Gå ur facket pga förlorat förtroende.
  Vill man vara trygg vid arbetslöshet så räcker det med a-kassa.

  Alla som arbetar inom sossefacket vet att det inte går att räkna ut hur mycket pengar de har.
  De gödslar med pengar till sig själva!

  28
  • Precis. Själv gick jag ur facket och har sedan dess inte förstått nyttan med att vara medlem.
   Jamen, sa kollegerna, vi har ju bra försäkringar via facket och sen löneförhandlar de ju för oss. Visst, men försäkring kan man skaffa ändå och löneförhandla ? Där jag jobbade ville inte arbetsgivaren hålla på och förhandla med alla som inte var fackligt anslutna, så vi fick samma löneförhöjningar.

   8
   1
 13. Snacka vitt o brett om allas lika värde som sedan inte gäller. Hoppas medlemmarna går ur omedelbart. Man kan vara med i Alfakassan istället. Där gäller allas lika värde och alla är välkomna. Hoppas Lo går i graven snarast.

  45
 14. P g a automtisk anslutning till LO-förbund och till Svenska Kyrkan lämnade jag dessa organisationer runt skiftet av 70- 80-talen.

  36
 15. P g a automtisk anslutning till S genom LO-förbund men även till Svenska Kyrkan genom födsel och ohejdad vana, lämnade jag dessa organisationer runt skiftet av 70- 80-talen. Jag har fungerat ändå.

  20
 16. Snacka om åsiktsdiskriminering och diktaturfasoner, svenska folket får vara tacksamma att sossarna inte hann att tvångsansluta Sverige till Sovjetunionen och/eller DDR.

  53

Kommentera