Europa är inte starkt nog för att stå upp emot Putin

FÖRSVAR. Europa kan inte på egen hand stå upp emot Vladimir Putins Ryssland. Den ”brutalt ärliga” bedömningen gör Finlands statsminister Sanna Marin. – Vi hade varit i trubbel utan USA, säger hon under ett Australienbesök. Rysslands invasionskrig i Ukraina har belyst Europas svagheter, det säger Sanna Marin till pressuppbådet i Australien där hon just nu befinner sig på ett utlandsbesök, skriver AFP.

Jag måste vara mycket ärlig, brutalt ärlig med dig. Europa är inte starkt nog just nu. Vi hade varit i trubbel utan USA, säger Marin till Sydney-tankesmedjan Lowy Institute.

Vidare säger Sanna Marin att USA varit avgörande när det gäller att skicka vapen och förnödenheter till Ukraina, som hon tycker bör få ”det som krävs för att vinna”.

Marin uppmanar nu Europa att stärka sin kapacitet. – Vi måste försäkra oss om att vi också bygger upp den kapaciteten när det kommer till Europas försvar, den europeiska försvarsindustrin, och se till att vi kan hantera olika typer av situationer, säger hon i intervjun enligt nyhetsbyrån.

Sanna Marin: Vi skulle ha lyssnat: Vid sidan av Europa har även Finland missbedömt hotet från Ryssland, menar Marin.

Enligt statsministern har Finland fått flera varningar sedan landet gick med i EU 2004, bland annat ifrån Estland och Lettland som uppmanat till en hårdare linje mot Putin. – Vi skulle ha lyssnar på våra baltiska och polska vänner mycket tidigare, säger Sanna Marin enligt AFP.

Under en lång tid var Europas strategi mot Ryssland att knyta våra ekonomiska band, genom att köpa energi från Ryssland. Vi trodde att detta skulle förhindra ett krig.

-Pettersson håller inte med Sanna Marin om allt men vi borde aldrig ha slaktat försvaret och när det skedde så borde vi ha börjat rusta senast 2008 då Ryssland gick in i Georgien…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Europa är inte starkt nog för att stå upp emot Putin

 1. Nja, nu är det inte precis Snorta Marin som kommit fram till de ord som hon lyckas häva ur sig.
  Hon är inget annat än ännu en till femalinkvotering vilken inte är något att lita till när kriget kommer. Det är den krassa sanningen.
  Det stora felet vi gjort i Norden är att vi inte skapat en nordisk militärallians och istället låtit den ha ett nära samarbete med Nato.
  Usa är definitivt inte stabilt land idag. Landet har stora inre problem.

  Och de militära samarbeten som gjordes under Balkankrigen hade en stark militärbyråkratisk betoning. Alldeles för många kockar med alldeles för många staber.
  Det är där problemet finnns.

  3
  3
 2. Man undrar verkligen vad de europeisk politikerna håller på med. Undrar hur många hundra miljarder det kostat Europa hittills med höjda bränslepriser, elpriser, inflation och vapen. Kunde vi inte köpt landremsan av Ukraina och gett till Ryssland? De verkar ju dessutom var ryskspråkiga där. Det går aldrig vinna kriget över Ryssland hur mycket vi än vill och hur rättvist det skulle vara för Ukraina.
  Ska också säga att jag är ingen vän av Ryssland men jag är realist.

  5
  2
 3. Det är naturligtvis fel har all möjlighet att militärt avpolitera Putin om man vill ! Den enkla lösningen är att i rysslan finns det 150 miloner invånare och det finns ju fler i Europas stater och millitärt har Europa bättre vapen ! Det enda som igentligen behövs är att Europa tröttnar på Putin och Ryssland ?? Det är svårare för ukriana som bara har cirka 44miljoner invånare . Men det kan ju lösa sig om eventuella före detta sattelitstater tröttnar på Putin och hans återkommande krig med gammal sattelitstater

  5
  4
 4. Hon måste ha lyssnat på Swebb tv där Magnus Stenlund resonerar likadant, enligt honom skulle inte Ukraina försvarat sig, precis som att kriget tagit slut då, att
  baltländer inklsive Polen, Finland ,Sverige hade blivit nästa mål för Putin, det liksom
  inte bekommer honom ? Ryssen har gett sig rätten att göra som dom vill, M:Stenlund tycks hysa samma åsikt!

  11
  6
 5. Sanna Marin talar som hon har förstånd till. Eller blivit tillsagd att säga.
  Sverige, Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen skulle klara att stoppa ett ryskt anfall om länderna agerade samfällt (gissa en gång varför vi samövat i dryga 20 år…). Lägger man till Polen och Tyskland klarar vi t o m att göra motanfall in på ryskt område.
  Lägg till Italien och Frankrike, Rumänien, Bulgarien och Ungern.
  Men när folk i både Sverige och Finland röstar på sånt som Marin eller hennes svenska motsvarigheter Lööf, Schyman osv…
  Stickspår:
  Om man för övrigt jämför antalet svenskor och finskor som blivit mördade, rånade, våldtagna av ryssar respektive negrer eller araber de senaste tjugo åren, kan man undra vem vi egentligen är i krig med, och var kriget utkämpas.
  Men förr kärringar av all könen kanske det spelar mer roll vilken jacka och vilka skor den kriminelle inkräktaren har, än själva gärningen?

  16
  5
 6. Putin är en dumskalle. För en av de uppdiktade orsakerna till invasionen var ju att förhindra Ukrainas närmande till Nato. Nu när terrorn varit i full gång en längre tid, så har väl Ukraina aldrig varit närmare Nato än nu.
  Putte; När man trampar i klaveret låter det förjävligt. Men det låter lika jävligt när man kliver ur.
  Eller för att citera Herr Churchill : ” Det är inte den väntade bestraffningen som är värst. Utan Fruktan inför densamma”.

  15
  9
 7. EU spricker snart och då rasar NATO ihop.
  Tyskland går med i BRICS där Saudiarabien nu snart är med i.
  USA kommer att ha svåra inhemska inbördeskrig så någon hjälp där är uteslutet och lika bra är det.
  Nya tider kommer.

  29
  28
 8. Löjligt. Putins utförsbacke är på väg till sitt slut. Landet är stort, Putin är liten.

  19
  12
 9. “brutalt ärlig” säger kvinnan, som tyvärr också är Finlands statsminister!
  Ännu ett värdelöst socialistiskt stolpskott har kvoterats in till en hög befattning.

  Först kanske hon bör lära sig att uttrycka sig på ett normalt och värdigt sätt! Brutalt och ärlig är två vitt skilla ord med helt olika betydelse och som naturligtvis inte alls passar ihop.
  Kanske kanske passar orden in i hennes dekadenta flumvärld, men så uttrycker man sig naturligtvis inte bland civiliserade människor!
  Hon är en skam för Finland! Jag ryser av obehag när jag ser människan.

  27
  14
 10. Om nu Marin anser att europeisk försvarsindustri skall stärkas, hade det kanske varit lämpligt att köpa ett europeiskt stridsplan, t.ex. JAS39, till det finska flygvapnet?

  17
  6
 11. På den tiden när Västtyskland inlemmades i DDR, tog Socialisterna makten i hela Tyskland. Därför har DDR:s Merkel och nuvarande Scholz stort intresse av att stödja sin forne bundsförvant Ryssland. Även Frankrike har nära band och handelsförbindelser till Putin genom försäljning av reabränsle till Putins bombplan. Därav oenigheten inom EU.

  21
  4
 12. Vi är inte starka nog för att det inte finns motivation och politiker som hellre spenderar pengar på utlänningar och klimatfantasier.
  Som en amerikansk general påpekade.
  Varför ska en land med en befolkning på 300 miljoner skydda en kontinent med 500 miljoner människor mot en ett land med en befolkning på 140 miljoner?

  36
  2
  • USA har ju själva utgett sej för att stå för säkerheten i Europa. Man har ju också gått emot dom som hävdat att EU behöver en egen arme.

   13
   2
  • Har Sanna Marin börjat se nyktert på verkligheten.
   Det kallas för “att vara efterklok”.
   Eller som de Svenska socialisternas säger (vi har varit naiva eller såg det inte komma).
   Det har varit några jobbiga år för folket i västvärlden.
   En okontrollerad massinvandring från MENA länder, en plandemi som övergick till diktatur och diskriminering av oliktänkande (kanyl kriget).
   Så länge som västvärlden för proxy krig mot Ryssland så står vi på randen till det tredje världskriget.

   22
   4

Kommentera