Skatten på el höjs från årsskiftet

SKATTER. Som om det inte räckte med rekordpriser och försenat elprisstöd kommer elskatten att inflationsjusteras med 9 procent från årsskiftet. – Det är många skatter som skrivs upp per automatik, och så har det skett under lång tid. Vi har gjort bedömningen att inte aktivt gå in och förändra lagstiftningen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Inklusive moms är elskatten i dag 45 öre per kilowattimme. Från årsskiftet kommer den att bli 49 öre.

Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

-Pettersson säger att indexreglerade skatter är ett otyg, skatten höjs automatiskt varje årsskifte utan debatt eller motivering varför detta sker och politikerna har inga problem att göra slut på pengarna. Tänk om löner, pensioner och andra ersättningar också höjdes med 9 procent vid årsskiftet.

Under 2021 uppgick miljöskatterna till 103 miljarder kronor. Det var en ökning med 3,5 miljarder jämfört med föregående år. Miljöskatterna utgjorde 4,5 procent av de totala skatteintäkterna under 2021.

Miljöskatterna utgörs av skatter på energi, transporter, föroreningar och naturresurser. Kategorierna ska dock tas med en nypa salt. Inom skatterna på energi ryms till exempel energiskatt på bensin och diesel vilka man skulle kunna tro borde hamna under skatter på transport. På Miljöskatterna tillkommer dessutom 25 procent moms. Skatt på skatten.

Avskaffa indexregleringen på skatter och börja sänk skatten.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Skatten på el höjs från årsskiftet

 1. Är detta de svenska medborgares yttersta önskan?
  Företräder regering och riksdagen de svenska väljarna?
  Har vi en demokrati?

  19
 2. Jaha ja. Som väntat.
  MED och AfS är vad vi utsugna skattebetalare har att hoppas på nationellt. Därefter Trump, Bolsonaro, Le Pen, Giorgia Meloni och Viktor Orbán.
  Men… money talks, genom mutor från Soros och Clinton Foundation samt EU, UN och WHO. Tyvärr

  14
  1
 3. Dom kan behöva skattepengarna när staten förlorar på alla människors ränteavdrag. Någon som vet hur mycket den höjda räntan kostar staten i förlorade skatteintäkter?

  5
  5
 4. Fattar ni inte att ju mer sparar och snålar desto mer måste det höja priserna för att få ihop ekvationen. Alla som kan skor sig på vår bekostnad. Ju högre skatter desto mer bidrag kan man dela ut.

  Sanna mina ord snart blir det tomt i butikshyllorna. Edet Extra verkar vara slut överallt. Men det skiter väl ni i.

  21
 5. Men lagstiftningen säger inget om löneutvecklingen,
  vilket betyder att svensk lag vill att svensken ska bli fattigare per automatik.

  25
 6. I en diktatur får man inte rösta, eller så finns det bara en sak att rösta på.
  I Sverige för man rösta som man vill, men det blir samma politik ändå.
  Vilken stor skillnad det är på demokrati och diktatur.

  43
 7. Det är inte så man skrattar sig till sömns
  allt regleras per automatik
  men minkommande penaion glömde dom
  12% mer än andra pensionärer (57 a)
  men de som aldrig gjort nåt fä
  år per index uppskrivet 8 7 %
  jävligt trött på det här med automatik….

  26
 8. Svantesson säger, att det finns så många skatter med automatisk höjning så vi vill inte röra dem.

  Jaha. Varför har vi en ny regering och en ny majoritet i riksdagen om du inte vill/törs rätta till det som Magdalena Andersson genomdrivit med press från miljöpartiet under åtta år? Var det inte ens lönt att rösta?

  51
 9. Skatt är rån. Därför måste all skatt vara väl motiverad varför den ska tas ut. Automatiska skattehöjningar ska inte få finnas. Det är ynkligt och svagt av regeringen och riksdagen att inte göra något åt detta.

  44
 10. Den berömda droppen, då kommer vi att agera för egen elproduktion senast till sommaren 2023 ! Givetvis helt frånkopplat från nätet !

  31
 11. Oavsett parti så kommer alltid våra politiker att snyta oss på våra surt förvärvade slantar. Trodde nog att de konservativa skulle agera för i folket positiva handlingar men det verkar inte bli fallet. Fyra öre låter ju inte så mycket – eller! Skojeri – som alltid!

  35
 12. Jag må säga att Åkesson och SD visste vad man gjorde när man valde att stå utanför regeringen. Det behövs nya kvastar till gamla partier. De politiska broilerna har blivit för lika varandra. Min teori är att de föds i samma kuvös men kommer ut från olika öppningar.

  48

Kommentera